Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gobarjenje 2022

Odgovori
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4531
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

O, hvala. Tole je pa skupinska slika tistih, ki jih v gozdu nisem pofotkala Laughing . Zadaj star mlinček za kavo, za gobe seveda tudi.

GrGr
Prispevkov: 611
Pridružen: To Maj 18, 2021 2:00 am
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Gob je trenutno toliko, da sem danes zjutraj, v popolnem mraku, v soju avtomobilskih žarometov videl 3 marele. Nisem jih pobral, ker so bile sinoči za večerjo z jajci, danes pa za zajtrk pečene Smile
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Muha, pri nas smo marele sušili in je rezultat zelo OK. Gotovo obstajajo tudi bolj intenzivno aromatične gobe, vendar je neprimerno boljše kot kamen v hrbet.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi mi smo jih posušili, a ker niso dale pravega "okusa po gobah" sem se raje odločila za krompirjevo juho brez gob. V isti koš sem uvrstila mrtvaške trobente, zato jih ne nabiram več. Drugo bi bilo, če bi imela še več raznovrstnih gob zraven. Zame mora biti "orenk ali nič". Wink
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

muha je napisal/a:
Tudi mi smo jih posušili, a ker niso dale pravega "okusa po gobah" sem se raje odločila za krompirjevo juho brez gob. V isti koš sem uvrstila mrtvaške trobente, zato jih ne nabiram več. Drugo bi bilo, če bi imela še več raznovrstnih gob zraven. Zame mora biti "orenk ali nič". Wink

Kako smo si različni Wink , mi smo šele začeli nabirati trobente, in jih kar pogrešamo, ker jih lani ni bilo na naših terenih.


Melona, tole je pa ogromno gob Shocked ! Toliko let jih že nismo mleli - se mi pa zdi, da se rade nalezejo vlage?_________________mfranc
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4531
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Mfranc, Copatkine se niso nalezle vlage, bom videla, kako bo z mojimi.
copatka
Prispevkov: 2293
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Danes sem prvič "našla" tudi tole stran Gartlca Wink .

Melona, me veseli, da so ti prav prišle Very Happy .

Mfranc, prav nič se ne nalezejo vlage Wink . Pred kratkim sem našla en pozabljen kozarček zmletih jurčkov izpred nekaj let in so bili kot pravkar posušeni, vonj in struktura. Je pa res, da jih jaz, ko so že zmlete, za vsak slučaj še malo posušim v pečici. In shranjene jih imam v dobro zaprtih kozarcih za vlaganje. Tako imam prah iz samih jurčkov, samih lisičk in mešanih gobic Very Happy . Vedno prav pridejo za začimbo. Tudi gobova juhica samo iz prahu je boljša kot tista kupljena v vrečki Rolling Eyes .

Pri nas je jurčkov in lisičk očitno konec, preselili so se v doline. Čisto v redu, sem jih letos ogromno nabrala Very Happy . In tudi kar nekaj noči je šlo za čiščenje, rezanje, pakiranje, sušenje ... puli lase Še vedno pa je ogromno sirovk, cigančkov in še kakšnih, ki jih ne poznam dobro. Sirovk ne nabiram, cigančki so pa odlična gobica, super nadomestek za kupljene šampinjone, obožujem jih na picah. Zanimivo je, da je bilo pri nas običajno veliko marel, cele kolonije, letos sem pa sredi poletja našla tri, zdaj pa nikjer nobene._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Danilo
Prispevkov: 746
Pridružen: So Jun 29, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Posušene gobe krasno ohranijo aromo. Zamrznjene se po parih mesecih hranjenja ne morejo primerjati z njimi. Sam sem že jedel jed iz posušenih jurčkov, ki so v kozarcu (pomotoma) čakali dobri dve leti, pa so dišali prav omamno. Še starejši gobarji so večkrat pripovedovali, da so tudi po petih in celo šestih letih posušeni jurčki popolnoma užitni. V zaprtih steklenih kozarcih še nisem opazil, da bi se katera od sort nalezla vlage.
copatka
Prispevkov: 2293
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Meni se pa zamrznjeni jurčki zdijo odlični tudi po dveh letih (če se kakšna vrečka izgubi v skrinji Wink ). Jih pa res še isti dan očistim, zrežem, spakiram v vrečke in izsrkam zrak. Presenetljivo dobro ohranijo aromo.
Posušeni mi niso tako zelo všeč, popolnoma drug okus in vonj imajo - tudi dober, a ni kot pri svežih. Kot začimba odlično, omaka ali rižota se pa zame ne more primerjati z okusom svežih ali zamrznjenih Smile ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4531
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Copatka, jih nič ne prevreš pred zamrzovanjem, ne? Mi smo jih vedno blanširali, letos sem jih prvič dala v skrinjo kar take, neprevrete.
Odgovori