Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Gobarjenje 2022
muha je napisal/a: |
Tudi mi smo jih posušili, a ker niso dale pravega "okusa po gobah" sem se raje odločila za krompirjevo juho brez gob. V isti koš sem uvrstila mrtvaške trobente, zato jih ne nabiram več. Drugo bi bilo, če bi imela še več raznovrstnih gob zraven. Zame mora biti "orenk ali nič". |
Kako smo si različni , mi smo šele začeli nabirati trobente, in jih kar pogrešamo, ker jih lani ni bilo na naših terenih.
Melona, tole je pa ogromno gob ! Toliko let jih že nismo mleli - se mi pa zdi, da se rade nalezejo vlage?_________________mfranc
Danes sem prvič "našla" tudi tole stran Gartlca .
Melona, me veseli, da so ti prav prišle .
Mfranc, prav nič se ne nalezejo vlage . Pred kratkim sem našla en pozabljen kozarček zmletih jurčkov izpred nekaj let in so bili kot pravkar posušeni, vonj in struktura. Je pa res, da jih jaz, ko so že zmlete, za vsak slučaj še malo posušim v pečici. In shranjene jih imam v dobro zaprtih kozarcih za vlaganje. Tako imam prah iz samih jurčkov, samih lisičk in mešanih gobic . Vedno prav pridejo za začimbo. Tudi gobova juhica samo iz prahu je boljša kot tista kupljena v vrečki .
Pri nas je jurčkov in lisičk očitno konec, preselili so se v doline. Čisto v redu, sem jih letos ogromno nabrala . In tudi kar nekaj noči je šlo za čiščenje, rezanje, pakiranje, sušenje ... Še vedno pa je ogromno sirovk, cigančkov in še kakšnih, ki jih ne poznam dobro. Sirovk ne nabiram, cigančki so pa odlična gobica, super nadomestek za kupljene šampinjone, obožujem jih na picah. Zanimivo je, da je bilo pri nas običajno veliko marel, cele kolonije, letos sem pa sredi poletja našla tri, zdaj pa nikjer nobene._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Melona, me veseli, da so ti prav prišle .
Mfranc, prav nič se ne nalezejo vlage . Pred kratkim sem našla en pozabljen kozarček zmletih jurčkov izpred nekaj let in so bili kot pravkar posušeni, vonj in struktura. Je pa res, da jih jaz, ko so že zmlete, za vsak slučaj še malo posušim v pečici. In shranjene jih imam v dobro zaprtih kozarcih za vlaganje. Tako imam prah iz samih jurčkov, samih lisičk in mešanih gobic . Vedno prav pridejo za začimbo. Tudi gobova juhica samo iz prahu je boljša kot tista kupljena v vrečki .
Pri nas je jurčkov in lisičk očitno konec, preselili so se v doline. Čisto v redu, sem jih letos ogromno nabrala . In tudi kar nekaj noči je šlo za čiščenje, rezanje, pakiranje, sušenje ... Še vedno pa je ogromno sirovk, cigančkov in še kakšnih, ki jih ne poznam dobro. Sirovk ne nabiram, cigančki so pa odlična gobica, super nadomestek za kupljene šampinjone, obožujem jih na picah. Zanimivo je, da je bilo pri nas običajno veliko marel, cele kolonije, letos sem pa sredi poletja našla tri, zdaj pa nikjer nobene._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Posušene gobe krasno ohranijo aromo. Zamrznjene se po parih mesecih hranjenja ne morejo primerjati z njimi. Sam sem že jedel jed iz posušenih jurčkov, ki so v kozarcu (pomotoma) čakali dobri dve leti, pa so dišali prav omamno. Še starejši gobarji so večkrat pripovedovali, da so tudi po petih in celo šestih letih posušeni jurčki popolnoma užitni. V zaprtih steklenih kozarcih še nisem opazil, da bi se katera od sort nalezla vlage.
Meni se pa zamrznjeni jurčki zdijo odlični tudi po dveh letih (če se kakšna vrečka izgubi v skrinji ). Jih pa res še isti dan očistim, zrežem, spakiram v vrečke in izsrkam zrak. Presenetljivo dobro ohranijo aromo.
Posušeni mi niso tako zelo všeč, popolnoma drug okus in vonj imajo - tudi dober, a ni kot pri svežih. Kot začimba odlično, omaka ali rižota se pa zame ne more primerjati z okusom svežih ali zamrznjenih ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Posušeni mi niso tako zelo všeč, popolnoma drug okus in vonj imajo - tudi dober, a ni kot pri svežih. Kot začimba odlično, omaka ali rižota se pa zame ne more primerjati z okusom svežih ali zamrznjenih ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)