Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kutina - Cydonia oblonga

brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Čisto nič ne vem o kutinah. Sosed pa mi je ob rob njive zasadil dve. Zdaj se na njih smejijo rumeni plodovi... A so že za trgat. Ste vi že obrali svoja drevesa._________________naredimo svet lepši
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ne še, ko so res rumene, dišeče in ko jih primeš in ti z minimalnim zasukom ostanejo v toki, so zrele.
Potem pa, pečene, v viskiju, marmeladi, džemu,.....na Kulinarika.net je kar nekaj receptov.
noam
Prispevkov: 133
Pridružen: Pe Dec 11, 2020 1:00 am

Odgovor Napisal/-a noam »

Meni so skoraj vse zgnile. Verjetno jim je septembrsko deževje škodilo. Z res močno obloženega drevesa sem dobil mogoče dobre pol košare lepih in še kaki dve košari že malo nagnitih, ki se jih je dalo še obrezat in dobre dele takoj porabit. Vse ostalo (vsaj 3/4) je propadlo. Če ne gnijejo, bi jih jaz pustil še kak teden ali dva, da čim bolj dozorijo. So pa take rahlo manj zrele (no, še vedno morajo biti rumene) celo boljše za nekatere recepte, ker vsebujejo še zelo veliko pektina. Jaz sem jih skuhal kot marmelado s sladkorjem v razmerju približno 700g na kilo kutin (in nobenih drugih sestavin) in je prišel čisto trd žele kot kaki gumi bonboni. Kasneje ko so zelo zrele, nimajo več toliko pektina in pride bolj mazava marmelada. Vsaj take so moje (omejene) izkušnje.
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Ravno v nedeljo sem pobrala vse po tleh, prezrelo, nekaj jih je bilo še na drevesu, ampak gredo takoj dol.
Včeraj sem prvič v življenju obrezovala malo gnile in črvive plodove, dobila skoraj poškodbe kazalca, ker so res trde. zmlela sem na strojčku, ker so za lesen mlin pretrde oz. jaz s premalo moči/mišic. mukotrpno delo. prvič smo tudi pili sok. Svojevrsten okus, meni všeč, ker ni zelo sladek. Je bister, svetlorumene barve. Vprašanje je, ali bomo vse spili ali pustili za kis. Če bom seveda še imela voljo, da obrezujem in meljem.
Meni marmelada ni všeč, čeprav je zelooo zdravilna. Mogoče zato, ker ni skoraj nič sladkorja v njej._________________Lp, Živa
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala za navodila in deljenje izkušenj. Kaj bom z njimi, še ne vem._________________naredimo svet lepši
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr je napisal/a:
Hvala za navodila in deljenje izkušenj. Kaj bom z njimi, še ne vem.


Varianta z viskijem je nujna, verjemi, ker to je pa en tolk dobro........
Da ti bo lažje: https://www.kulinarika.net/recepti/ozimnica/sladki-shranki/kutine-v-viskiju/11871/
Tudi brez brusnic je izborno
(saj za degustacijo se javimo, verjemi)
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Brbr, če so zdrave, jih lahko spečeš nadevane z zmletimi orehi (kot jabolka), dodaš štrudlu za poseben okus. Jaz bom poskusila s svojimi parimi plodovi, ki so lepi in še na drevesu.
Sadiko sem dobila tako, da sem odkopala vejo od matičnega drevesa. Prvo sadiko je vzel voluhar, druga lepo raste in spodaj že poganjajo novi._________________Lp, Živa
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala za nasvete.
Pri nas je težava v tem, da nismo sladkosnedi. Razen če bi naredila shranke za darilca.
Ko bom prihodnjič na njivi, jih bom pogledala čisto pd blizu. lahko slph niso (več) uporabne._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Kutine še vedno (p)obiramo...

Zanima me, kakšne so vaše izkušnje s situacijo, ko je meso pretežno ali v celoti rjavkasto in spužvasto. Ni videti kot gniloba, je še vedno užitno, ni pa ravno v veselje in za kompot definitivno ne gre.

Ni stvar sorte (naša Aromatnaya), ker je bilo letos enako pri ogromni sosedovi kutini (Bereczki), kjer v prejšnjih letih tega nismo opazili.

Z Googlom sem prišel do dveh konkretnih strani (kutine pac niso tako zelo pogosto gojene) ...

https://chefreader.com/quince-has-brown-flesh/ (od tod je tudi fotka

https://en.garden-landscape.com/quince-tips-against-brown-fruits-9517

... ki v seštevku pravita tako:

- to je metabolična motnja, do katere pride zaradi slabih rastnih pogojev; vpliva nihanje vlažnosti tokom leta; bolj pogosto je problem v mokrih kot suhih letih

- do tega lahko pripelje tudi prepozno obiranje ali prehladno skladiščenje

Težko bi rekel, da ima v našem primeru druga alineja kaj pomena, ker jih obiramo od prvega dela oktobra do zdaj in je problem prisoten ves čas. Hkrati se mi nihanje vlažnosti na pamet ne zdi nekaj, kar bi imelo velik pomen za sosedovo veliko drevo, ki je gotovo staro več desetletij in ima korenine tam nekje v globini.

Ali je kdo imel konkretno srečanje s tem pojavom in ali ste uspeli nekako uspešno ukrepati, da se ni več ponovilo? (Ali pa je o tem težko govoriti, ker so leta tako različna med sabo.)

noam
Prispevkov: 133
Pridružen: Pe Dec 11, 2020 1:00 am

Odgovor Napisal/-a noam »

Podobne so bile tudi moje, tiste, ki niso zgnile. Drobne in v velikem procentu znotraj deloma rjave. Čeprav spužvasto pa to večinoma ni bilo, ampak čisto čvrsto. Kolikor sem lahko, sem rjave dele obrezal (večinoma niso bili celi sadeži rjavi), nekaj pa je tudi takega šlo v lonec.
Odgovori