Kivi - Actinidia
-
- Prispevkov: 2511
- Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
- Kraj: Žiri-NM
6 let mi je kivi zmeraj pomrznil, tako da sem pred štirimi leti kupila drobnooplodnega, ki je letos lepo pognal. do sedaj je vedno pomrznil tudi ta.
imam moško in žensko rastlino. katera je katera, ne vem, čeprav naj bi bil samooplodni, ampak so svetovali obe rastlini.
ena, ki bujno raste, ima od junija liste rjave. ne zaradi vročine, dobi samo dopoldansko sonce. Očitno imam bakterijski ožig in je treba rastlino odrezat. bi bilo lahko še kaj drugega?
nikoli nisem škropila z ničimer, ker nisem imela kaj. d_________________Lp, Živa
imam moško in žensko rastlino. katera je katera, ne vem, čeprav naj bi bil samooplodni, ampak so svetovali obe rastlini.
ena, ki bujno raste, ima od junija liste rjave. ne zaradi vročine, dobi samo dopoldansko sonce. Očitno imam bakterijski ožig in je treba rastlino odrezat. bi bilo lahko še kaj drugega?
nikoli nisem škropila z ničimer, ker nisem imela kaj. d_________________Lp, Živa
- Peter
- Prispevkov: 716
- Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
- Kraj: Lucija
Muha, kakšne barve je meso?
Jaz sem predlani, ko sem imel res obilno letino, pustil na rastlini 15 plodov vse do februarja in marca. Prvič sem videl kivi, ki ima v notranjosti rumeno meso. To je verjetno kivi, ko dokončno dozori. Okus ful sladek z minimalno noto kisline. Nekaj drugega kar poznamo tu kot kivi.
Jaz sem predlani, ko sem imel res obilno letino, pustil na rastlini 15 plodov vse do februarja in marca. Prvič sem videl kivi, ki ima v notranjosti rumeno meso. To je verjetno kivi, ko dokončno dozori. Okus ful sladek z minimalno noto kisline. Nekaj drugega kar poznamo tu kot kivi.
-
- Prispevkov: 4260
- Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am
Peter, se mi zdi, da imaš nekaj takega - rumeni kivi ... https://shop-drevesnica.eu/izdelek/actinidia-deliciosa-kiwi-gold/ - ti so tudi slajši.
- Peter
- Prispevkov: 716
- Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
- Kraj: Lucija
Kupil sem ga kot navaden kivi, vsako leto ga tudi mi poberemo enkrat novembra pred prvimi hladnimi nočmi. Je povsem normalne zelene barve v notranjosti in ta barva ostane enaka čez vso zimo, ko je v kleti.
Na rastlini, čez zimo ostali kiviji, so po nekaj mesecih dobili bolj rumeno barvo.
Ne mravlja, ni bila tako intenzivna.
Zakaj poberemo kivije? Da jih ne ulovi mraz.
A je kdo pomislil, da morda kivije poberemo prezgodaj, ko še niso popolnoma zreli, čeprav so že malo mehki?
Po pravici povedano mi okus bolj zrelih ni všeč, presladek in premalo kisline.
Bom tudi letos pustil, par komadov, da pokažem. Žal ne bojo uspeli, če bo premrzlo.
Na rastlini, čez zimo ostali kiviji, so po nekaj mesecih dobili bolj rumeno barvo.
Ne mravlja, ni bila tako intenzivna.
Zakaj poberemo kivije? Da jih ne ulovi mraz.
A je kdo pomislil, da morda kivije poberemo prezgodaj, ko še niso popolnoma zreli, čeprav so že malo mehki?
Po pravici povedano mi okus bolj zrelih ni všeč, presladek in premalo kisline.
Bom tudi letos pustil, par komadov, da pokažem. Žal ne bojo uspeli, če bo premrzlo.
-
- Prispevkov: 4662
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
Peter je napisal/a: |
Po pravici povedano mi okus bolj zrelih ni všeč, presladek in premalo kisline. Bom tudi letos pustil, par komadov, da pokažem. Žal ne bojo uspeli, če bo premrzlo. |
Tole mi "diši" na italijansko sorto Soreli (italijani pišejo Soreli, mi ga prevajamo v Sorelli
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Poguglaj kivi Soreli - slike, pa boš dobil slike mavričnih barv. Med njimi tudi nežno, svetlo zelene. Tiste, zlato rumene ni Soreli, ampak Gold Kiwi, ki so ga že zdavnaj vzgojili v Novi Zelandiji.
Sicer pa slika pove več kot ....
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
- Peter
- Prispevkov: 716
- Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
- Kraj: Lucija