Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kivi - Actinidia

živa
Prispevkov: 2431
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

6 let mi je kivi zmeraj pomrznil, tako da sem pred štirimi leti kupila drobnooplodnega, ki je letos lepo pognal. do sedaj je vedno pomrznil tudi ta.
imam moško in žensko rastlino. katera je katera, ne vem, čeprav naj bi bil samooplodni, ampak so svetovali obe rastlini.
ena, ki bujno raste, ima od junija liste rjave. ne zaradi vročine, dobi samo dopoldansko sonce. Očitno imam bakterijski ožig in je treba rastlino odrezat. bi bilo lahko še kaj drugega?
nikoli nisem škropila z ničimer, ker nisem imela kaj. d_________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Že kaj obirate kivi?

Pri meni se je prvič zgodilo, da sem in tja, če kaj šarim po pergoli, odpade kak povsem zdrav a na otip že omehčan plod. Razmišljam, ali naj kar že poberem tudi ostale.
Uporabniški avatar
Peter
Prispevkov: 700
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Peter »

Muha, kakšne barve je meso?
Jaz sem predlani, ko sem imel res obilno letino, pustil na rastlini 15 plodov vse do februarja in marca. Prvič sem videl kivi, ki ima v notranjosti rumeno meso. To je verjetno kivi, ko dokončno dozori. Okus ful sladek z minimalno noto kisline. Nekaj drugega kar poznamo tu kot kivi.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Plodovi imajo običajno zeleno barvo.
mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Peter, se mi zdi, da imaš nekaj takega - rumeni kivi ... https://shop-drevesnica.eu/izdelek/actinidia-deliciosa-kiwi-gold/ - ti so tudi slajši.
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Saj res, Peter, o kateri sorti pa govoriš? Rolling Eyes_________________mfranc
Uporabniški avatar
Peter
Prispevkov: 700
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Peter »

Kupil sem ga kot navaden kivi, vsako leto ga tudi mi poberemo enkrat novembra pred prvimi hladnimi nočmi. Je povsem normalne zelene barve v notranjosti in ta barva ostane enaka čez vso zimo, ko je v kleti.
Na rastlini, čez zimo ostali kiviji, so po nekaj mesecih dobili bolj rumeno barvo.
Ne mravlja, ni bila tako intenzivna.
Zakaj poberemo kivije? Da jih ne ulovi mraz.
A je kdo pomislil, da morda kivije poberemo prezgodaj, ko še niso popolnoma zreli, čeprav so že malo mehki?
Po pravici povedano mi okus bolj zrelih ni všeč, presladek in premalo kisline.
Bom tudi letos pustil, par komadov, da pokažem. Žal ne bojo uspeli, če bo premrzlo.
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Peter je napisal/a:
Po pravici povedano mi okus bolj zrelih ni všeč, presladek in premalo kisline.
Bom tudi letos pustil, par komadov, da pokažem. Žal ne bojo uspeli, če bo premrzlo.

Tole mi "diši" na italijansko sorto Soreli (italijani pišejo Soreli, mi ga prevajamo v Sorelli Wink ) Licenco so imeli tudi v Bilju, ne vem če še.

Poguglaj kivi Soreli - slike, pa boš dobil slike mavričnih barv. Med njimi tudi nežno, svetlo zelene. Tiste, zlato rumene ni Soreli, ampak Gold Kiwi, ki so ga že zdavnaj vzgojili v Novi Zelandiji.

Sicer pa slika pove več kot .... Wink ._________________mfranc
Uporabniški avatar
Peter
Prispevkov: 700
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Peter »

Tu je razlika med danes in novembra obranem kiwiju iz iste rastline.
Na danes obranem je vidno bolj rumeno meso. Tudi okus je bolj poln, sladek z nekaj manj kisline.
Se sprašujem, če so kiwiji pobrani jeseni resnično zreli? Ali so zreli šele, ko meso spremeni barvo na bolj rumeno?




tinko
Prispevkov: 569
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tinko »

Če kdo želi cepiti kivi na letošnjih bohotivkah, lahko že začne. Odganjki so dovolj močni in ravno prav oleseneli.
Odgovori