Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pasterizirani shranki brez dodatkov.

slavc

Odgovor Napisal/-a slavc »

Praktično vse snovi se pri segrevanju raztezajo. Če bi bili kozarci zelo tesno skupaj, ne bi imeli možnosti za raztezanje in bi se zdrobili.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Letos sem malo razširila nabor zelenjave, ki jo samo pasteriziram ali vlagam v slanico brez kisa. Tako imam poleg paradižnika tudi kumare, bučke in stročji fižol. In seveda jabolka.

Me pa zanima, če je kdo že probal tako shraniti tudi špinačo in če se je obneslo. Gledam tale recept: https://stefkinedobrote.si/recepti/spinaca-za-ozimnico/ Jaz bi sicer raje liste vrgla v čisto malo kropa, da upadejo, zmiksala, še prevrela in pasterizirala. Kaj mislite?

Kaj pa korenje, se obnese? Na Kulinariki je pri Rimljankinem receptu enkrat omenjeno tudi korenje, a ničesar o rezultatu Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Korenje sem narezala na kockice in ga shranila v slanici. En kozarec od petih se je pokvaril, enega smo poskusili in je bilo korenje ogabno slano, trije so šli na kompost. Zna biti, da sem pretiravala s soljo, se pa ne spomnim, koliko natančno sem je dala. Kolikor se poznam, sem na vsak kozarček vrgla po eno čajno žličko.
copatka

Hvala za izkušnjo, Melona! Mogoče bom letos probala eno manjšo količino s Štefko Wink . https://stefkinedobrote.si/recepti/pasterizirano-korenje/_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Letos sem koončno nabavil hladilnik prav za občutljive shranke. 90litrski za 120€, varčen, samoodtaljevanje.
V njem imam:
- kozarce s polsuhimi slivami,
- ne-povsem-posušena datljevec&češnjevec v olju,
- zelo gosto omaka za testenine bučke+korenje (ker je v kozarčkih zrak),
- naribane kumare zalite s hladnim kisom (da ostanejo povsem trde),
- gosto omako za makarone paradižnik+jajčevec (ker zrak).
Poleg tega je namenjen tudi podaljšanje roka trajanja sadja, ki se nima od kje vonjev navzet, saj v njem ne bo sira, klobas ipd. Narabutane slive so bile po dveh mesecih prima!
Za zdaj se nakup obnese odlično.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Copatka, špinačo sem enkrat shranila v kozarec, za probo. Pripravila sem jo tako, kot jo pripravljam svežo za kosilo: z malo vode podušim (ne blamširam), da upade in potem pripravim do konca. No, za v kozarec sem jo samo podušila do mehkega, vročo nadevala v kozarec, zaprla in ohladila pod odejo.
Obdržala se je odlično. Obrdžala temno zeleno barvo. Ko sem ob priliki iz nje hotela skuhati špinačno juho in sem kozarec odprla, je imela močan, rezek vonj po špinači. Sem si mislila, tole pa ne bo dobro, a sem juho vseeno pripravila. Na moje veliko presenečenje, je bila jed odličnega okusa in vonja._________________naredimo svet lepši
copatka

Dva probna kozarčka špinače sta že v kleti. Jaz sem jo dala v krop samo toliko, da je upadla, zmiksala, napolnila kozarčke in v vodi pasterizirala. Je pa precej oksidirala, barva ni tako seksi kot tista iz zmrzovalnika, sicer pa mislim, da bo čisto v redu Wink . Bom poročala, ko bom prvo porabila.

Pred par dnevi sem naredila celo govejo osnovo, ki jo bom prav tako hranila kar v kozarčkih v kleti - bomo videli, kako se bo obnesla Wink ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
copatka

A se mogoče kdo spomni ob pogovorih o pasterizaciji shrankov, da smo omenili tudi mesno jušno osnovo? Jaz sem jo lani naredila in najbrž pasterizirala, a ne najdem nikjer nič zabeleženega. Se mi je v kozarčkih v kleti odlično ohranila. Že vse leto jo uporabljam, pa ne vem, kako sem jo naredila Rolling Eyes .
Ima kdo kakšne izkušnje?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Izkušenj ne, ampak jaz bi skuhala jušno osnovo, močno, precejemo dala v kozarčke IN pasterizirala. No, lahko v 2dl stekleničke od soka.
copatka

Hvala! Saj najbrž sem lani res tako delala (EMŠO Rolling Eyes). Sem bila malo skeptična, ampak tale lanska, ki sem jo uporabila včeraj, je še vedno prav lepo dišala. In to kljub temu, da je bila naša klet poleti toplejša od zunanjosti._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori