Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Motovilec - Valerianella locusta

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hvala, #Metuljc!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

lpmami, seme, ki samo odpade, vzklije letos pozno poleti, ko se začne temperatura nižati in je dovolj vlage. semena več ne bom pobirala in namensko sejala, ker to seme odlično kali. semenim ga pa tako tam, kjer ne orjem in ko prekopljem, hitro vzklije. brez truda zanesljiv pridelek._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Hvala, Živa, tole bo praktično za tisti del pridelave, ki bo na istem mestu. Za sejanje na drugem prostoru ga bom pa posušila._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Seme motovilca se pobira, ko je še dokaj nezrelo. Kot pravi metuljc, se poreže cela rastlina, potem se vse skupaj suši/dozoreva nekje na zračnem senčnem prostoru. Če čakamo, da seme dozori na rastlini, se ga preveč osuje po tleh._________________naredimo svet lepši
brbr

Preden sem pripravila grede za preklarja, sem pobrala dozorevajoče rastline motovilca.
Zdaj takole dozorevajo in se sušijo:

IMG-20220526-074442

Mreže za nakup sadja/zelenjave in pesjak se mi zdijo idealno mesto za sušenje..._________________naredimo svet lepši
brbr

Včeraj sem nabrala prvo skledo motovilca, ki sem ga sejala pozno poleti pod paradižnike.

Motovilec, predvzgojen v platojih in kasneje posajen na vrt lepo napreduje. Ta bo za zimsko/spomladansko rabo, upam.

_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

V dveh koritih na balkonu imam motovilec, sejan poleti. Kalil je odlično, bil je pregost in sem ga v šopkih presadila v drugo korito. Sejani odlično uspeva, presajeni je malo počasnejši. Jedla sem ga že parkrat, imam pa hudo konkurenco v vrabcih, ga moram pokrivati._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
brbr

Motovilec iz platojev je že nekaj časa goden za pobiranje. Ker pa je še prostorastočega veliko in ni pomrznjen, tega pod pokrovi še ne pobiram na polno. Če pa ga, ga odrežem višje v upanju, da se bo ponovno obrastel.

IMG-20221221-103541_________________naredimo svet lepši
brbr

Včeraj sem nabrala malo motovilca (žličar) iz sadik, ki prezimuje v topli gredi in malo gosto sejanega (ljubljanski), ki ni pokrit.

Razlika je precejšnja.

IMG-20230225-145125

Vsekakor se izplača pridelovati motovilec iz sadik, se mi zdi. No, tudi gostota sejanja je pomembna. Tale moj drobiž je bil sejan čisto pregosto - po sistemu: od viška glava ne boli. O, pa še kako boli, ampak potem, ko želiš motovilec pripraviti za v skledo Laughing_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Lep pridelek za tale čas!

Vsako leto sklenem, da bom motovilcu pred setvijo primešala bodisi vrtno prst, bodisi kak drug material za redčenje, a vedno ostane le pri naklepu. Embarassed Ko sejem, se mi zdi, da semena padajo dokaj redko. A ko vzlije .. Rolling Eyes .
Odgovori