Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2013

Odgovori
pika
Prispevkov: 1325
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pika »

mfranc je napisal/a:
Če je to ruska sorta, pa imamo lepo priliko, da ga iz cirilice lepo poslovenimo v Zlato srce. Da ne bo vse po "merikansko" Wink .

Odličen predlog, premalo takih Smile Pa tako lep jezik imamo.
Irena
Prispevkov: 1056
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Irena »

No, da ne boste samih lepih imeli, pa prilagam mojo slikco zimskih long keeperjev.


Irena
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Irena, glede na dolgoživost L.K. lahko drugo leto kar izpustiš sajenje paradižnikov, boš imela kar letošnjega pridelka dosti Wink_________________Živeti na podeželju je najlepše!
tjesih
Prispevkov: 537
Pridružen: To Jun 18, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Irena res so krasni. Kdaj pa se jih pospravi bolj na toplo?
stara postaja
Prispevkov: 1146
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Irena. mene pa zanima kako jih boš spravila za zimo. Obrala in dala noter? Jaz imam samo eno sadiko (dobila od Muhe spomladi) in je prav tako polna plodov, nekateri so že obarvani. Žal pa je listje zelo prizadeto oz. ga skoraj ni. Letošnja vročina je bila za rastline v rastlinjaku res ubijajoča.
Zdaj pa ne vem, naj skušam rastlino presaditi v lonec in postaviti noter (s plodovi vred) ali naj plodove poberem in shranim. Kako delate drugi? lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17324
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Napol obarvane plodove že pobiram, po možnosti s pecljem vred, in jih nalagam v gajbice v temni kleti (stalna temperatura16 - 18 °C ). Ostalo bom pustila na rastlini, dokler bo šlo.

Lani sem jih obrala, ko so komaj nakazovali "zvezdice" (bele lise okrog muhe) a je bilo za razvoj okusa občutno prezgodaj, dočim je seme lepo dozorelo do kaljivosti.

Shranjujemo jih podobno kot jabolka, naložene v eni plasti in čez zimo pregledujemo, ker tudi paradižniki niso imuni na gnitje. Do pomladi mi jih je propadla slaba tretjina.
Irena
Prispevkov: 1056
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Irena »

No, Muha je kar prav napisala. Sestrična je pospravila že bolj zrele in so bili odlični. Drugače pa še naknadno dozorijo.

irena
stara postaja
Prispevkov: 1146
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Hvala obema za odgovor. Torej bomo podaljšali par. sezono daleč v zimo Laughing ! lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
tjesih
Prispevkov: 537
Pridružen: To Jun 18, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Z odgovorom sem zadovoljna tudi jaz. Muha, seme je bilo pa tvoje. Hvala. Če bo tako, bomo za Novo leto jedli domač svež paradižnik.
viktorh
Prispevkov: 270
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a viktorh »

brišem_________________ViktorhNazadnje urejal/a viktorh 23 Sep 2013 23:37; skupaj popravljeno 2 krat
Odgovori