Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zelje - Brassica oleracea L.

Andrej Banko
Prispevkov: 5228
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Očeta zelo motijo debele sredinske žile na listih zelja.
Ali obstaja kakšna sorta, kjer so le-te tanjše, manj izrazite ?

Bi pa jaz naslednjo sezono posejal tudi kakšno tisto bolj koničasto sorto; kakšen predlog ?
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Meni se pri sorti Varaždinsko ne zdijo debele žile, pa sem ga ribala za kisanje.
Andrej Banko
Prispevkov: 5228
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Hja, bi ta res znal imeti nekoliko manjše žile in tanjše liste od večine bolj zgodnjih sort. Menda so včasih glave zelja imele bolj tanke in mehke liste, ki se jih je dalo lepo posamezno odviti.
Me tu zanima še nekaj okoli tega Varaždinskega ... Semenarna prodaja Varaždinsko 2. Je to tisto pravo ali je (bolj) prava enka, ki je ne najdem v ponudbi ?
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Andrej Banko je napisal/a:
Hja, bi ta res znal imeti nekoliko manjše žile in tanjše liste od večine bolj zgodnjih sort. Menda so včasih glave zelja imele bolj tanke in mehke liste, ki se jih je dalo lepo posamezno odviti.
Me tu zanima še nekaj okoli tega Varaždinskega ... Semenarna prodaja Varaždinsko 2. Je to tisto pravo ali je (bolj) prava enka, ki je ne najdem v ponudbi ?


Morda bi iskal na Hrvaškem. Podobno mu je tudi Ogulinsko, o njem kaj več ve Tajana.

Jaz vsako leto kupim glave v Celju pri eni stojnici s sadjem in zelenjavo, pripeljejo ga direktno od pridelovalca, vedno istega. In je drugačen od zdaj običajnega varaždinskega, manjše glalave, bolj zelen in morda malo tanjši listi. Ga imajo malo, le za poznavalce, letos ga je bilo vsega pol kombija. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Andrej Banko je napisal/a:
Menda so včasih glave zelja imele bolj tanke in mehke liste, ki se jih je dalo lepo posamezno odviti.


Res je! Pri ribanju jih je bilo treba krepko stisniti, da se jih je dalo lepo ribati. Za to je bila nujno potrebna večja moška "šapa". Z ženskimi dlanmi je šlo bolj tako-tako. So pa bile super za zeljnato solato, ker se listi pri odvijanju niso lomili. Tudi se ne spomnim, da bi se v glave med liste zalezli polžki, kar se sicer rado dogaja pri rahlem zelju ob kocenu .

brbr:
kako je s tem pri "zufovem" zelju? Po sliki sodeč so "rebra" precej tanka.
Andrej Banko
Prispevkov: 5228
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

muha je napisal/a:
So pa bile super za zeljnato solato, ker se listi pri odvijanju niso lomili.


No, to !
Zdaj pri novejših sortah je vse krhko in se lomi.

To se tudi še jaz malo spomnim, da je stara mama odvite liste pred rezanjem za solato spet na trdno skupaj zvila in potem drobno narezala.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8366
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

To! Mama je skupaj zvila posamezne liste in jih na drobno zrezala za solato, meni pa to ne uspeva. Sem mislila, da pač ne znam ali da sem nerodna, pa vidim, da le material ni več tak, kot je bil._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Andrej Banko
Prispevkov: 5228
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Očitno je zdaj zelje res drugačno. Pa tudi notranjost se mi zdi, da ni bila tako bela.
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4531
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Evo, to je to, krhko, lomljivo, žilasto! Že nekajkrat naju je tako zjezilo, da sva ga kar naribala za solato. Ampak to je potem en poc, ne solata. Mame in ata se pa dobro spomnim, da sta zvila liste in jih na tanko rezala z nožem, na katerem je bil nekakšen nastavek za tanjše rezanje. Tisto je pa res bila zeljna solata.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jaz sem se nekako uspela prilagoditi. Tudi krhke liste odvijem, stisnem skupaj, kolikor se da in narežem z nožem. Te novejše sorte so tako zelo krhke, da niti ne moti, če niso zelo na tanko narezane ali če ostane kak večji košček. . Če pa je glava preveč zbita, odrežem primeren kos in ga potem narežem z nožem za lupljenje krompirja - takega tipa. Mimogrede, takle nožek je super tudi za rezanje kumar za solato..

Nikakor pa za solato ne maram tistih zbitih težkih temnozelenih glav zelja. To je v solati užitno le, če ga poprej solimo in pustimo odležati, da postane uvelo mehak. Meni pa mora prava zeljna solata hrustati pod zobmi.
Odgovori