Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Zelje - Brassica oleracea L.
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Hja, bi ta res znal imeti nekoliko manjše žile in tanjše liste od večine bolj zgodnjih sort. Menda so včasih glave zelja imele bolj tanke in mehke liste, ki se jih je dalo lepo posamezno odviti.
Me tu zanima še nekaj okoli tega Varaždinskega ... Semenarna prodaja Varaždinsko 2. Je to tisto pravo ali je (bolj) prava enka, ki je ne najdem v ponudbi ?
Me tu zanima še nekaj okoli tega Varaždinskega ... Semenarna prodaja Varaždinsko 2. Je to tisto pravo ali je (bolj) prava enka, ki je ne najdem v ponudbi ?
Andrej Banko je napisal/a: |
Hja, bi ta res znal imeti nekoliko manjše žile in tanjše liste od večine bolj zgodnjih sort. Menda so včasih glave zelja imele bolj tanke in mehke liste, ki se jih je dalo lepo posamezno odviti. Me tu zanima še nekaj okoli tega Varaždinskega ... Semenarna prodaja Varaždinsko 2. Je to tisto pravo ali je (bolj) prava enka, ki je ne najdem v ponudbi ? |
Morda bi iskal na Hrvaškem. Podobno mu je tudi Ogulinsko, o njem kaj več ve Tajana.
Jaz vsako leto kupim glave v Celju pri eni stojnici s sadjem in zelenjavo, pripeljejo ga direktno od pridelovalca, vedno istega. In je drugačen od zdaj običajnega varaždinskega, manjše glalave, bolj zelen in morda malo tanjši listi. Ga imajo malo, le za poznavalce, letos ga je bilo vsega pol kombija.
Andrej Banko je napisal/a: |
Menda so včasih glave zelja imele bolj tanke in mehke liste, ki se jih je dalo lepo posamezno odviti. |
Res je! Pri ribanju jih je bilo treba krepko stisniti, da se jih je dalo lepo ribati. Za to je bila nujno potrebna večja moška "šapa". Z ženskimi dlanmi je šlo bolj tako-tako. So pa bile super za zeljnato solato, ker se listi pri odvijanju niso lomili. Tudi se ne spomnim, da bi se v glave med liste zalezli polžki, kar se sicer rado dogaja pri rahlem zelju ob kocenu .
brbr: kako je s tem pri "zufovem" zelju? Po sliki sodeč so "rebra" precej tanka.
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Evo, to je to, krhko, lomljivo, žilasto! Že nekajkrat naju je tako zjezilo, da sva ga kar naribala za solato. Ampak to je potem en poc, ne solata. Mame in ata se pa dobro spomnim, da sta zvila liste in jih na tanko rezala z nožem, na katerem je bil nekakšen nastavek za tanjše rezanje. Tisto je pa res bila zeljna solata.
Jaz sem se nekako uspela prilagoditi. Tudi krhke liste odvijem, stisnem skupaj, kolikor se da in narežem z nožem. Te novejše sorte so tako zelo krhke, da niti ne moti, če niso zelo na tanko narezane ali če ostane kak večji košček. . Če pa je glava preveč zbita, odrežem primeren kos in ga potem narežem z nožem za lupljenje krompirja - takega tipa. Mimogrede, takle nožek je super tudi za rezanje kumar za solato..
Nikakor pa za solato ne maram tistih zbitih težkih temnozelenih glav zelja. To je v solati užitno le, če ga poprej solimo in pustimo odležati, da postane uvelo mehak. Meni pa mora prava zeljna solata hrustati pod zobmi.
Nikakor pa za solato ne maram tistih zbitih težkih temnozelenih glav zelja. To je v solati užitno le, če ga poprej solimo in pustimo odležati, da postane uvelo mehak. Meni pa mora prava zeljna solata hrustati pod zobmi.