Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

JABOLČNI KIS

metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Oh mravlja, višek prezrelih drnuj sem zalila z vodo, ne spomnim se, če sem dodala kaj sladkorja, v 5l pvc vedru za živila, pokrila z eno posodo in pozabila na vse. Zadnjič sem opazila, poskusila in - spodobno kislo in lepo rdeče je bilo videti. Zdaj mirno čaka, da precedim,.....
Ni da bi se torej hvalila z receptom.
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

vidim, da nisem edini, ki dela kis iz drnulj, meni je enkraten,ker pa drnulje nimajo dosti sladkorja, dodam nekaj fermenttiranih jabolk, dobrodošel bi bil kakšen splošni recept.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moj izgleda takole:

IMG-20230108-151812

Nastavila sem ga dvakrat in je vidna razlika - izgleda, da je druga runda vitalnejša, ima že konkretno prevleko. Bom videla pri pretokih. Če bo treba, bom vse skupaj zlila skupaj...

Prvo rundo bom kmalu pretočila/prezračila in potem zaprla s pokrovom._________________naredimo svet lepši
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Sorodnica dela jabolčni kis tako, da jabolčni sok pusti dve leti ali celo tri, ker ima bolj hladen prostor. Ko se ji zdi dovolj kisel, ga začne uporabljati. Nič ne pretaka, nič ne jemlje stran klobuka. Ima odličen kis._________________Lp, Živa
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Živa, Kdor zna, pač zna... Meni se tak način ni obnesel. Pridelala sem rjavo vodo brez vonja in okusa.
Sicer pa pravijo, da naj bi bil kis zrel po treh letih. Verjetno s staranjem (vrenjem) pridobiva na kislosti. Podobno kot fermentirana zelenjava...(?)_________________naredimo svet lepši
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

En najboljših kisov, kar sem jih imel v življenju priliko srečati, se je napravil sam - čez zimo, zunaj na balkonu. Jeseni sem pozabil flaškon dobrega vina, na pomlad sem našel flaškon odličnega kisa.
Nisem nič redčil. Še danes v družini velja za "zlati standard".
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tudi sama delam vinski kis iz rdečih vin, ki ostanejo po kakšnem "žuru". Tu pa res nić ne kompliciram - zlivam v kozarec, ki je pokrit z robcem. Nastane odličen kis, ki je polnega oksa, a zelo močan, pa kar malo masten, tako je gost.

Zdaj nam ostaja belo vino. Ga tudi mislim nastavit za kis, a se bojim, da je preveč žveplan in ne bo dobro uspel..._________________naredimo svet lepši
laksikon
Prispevkov: 439
Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a laksikon »

brbr je napisal/a:
Tudi sama delam vinski kis iz rdečih vin, ki ostanejo po kakšnem "žuru". Tu pa res nić ne kompliciram - zlivam v kozarec, ki je pokrit z robcem. Nastane odličen kis, ki je polnega oksa, a zelo močan, pa kar malo masten, tako je gost.

Zdaj nam ostaja belo vino. Ga tudi mislim nastavit za kis, a se bojim, da je preveč žveplan in ne bo dobro uspel...


Zanimivo, sem mislil, da je toliko žvepla prisotnega, da se ne more nič dogajat. Morda pa sčasoma žveplo izhlapi, da bakterije zaživijo...
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Na negovanje vina se ne spoznam prav nič. Mislim pa, da sem slišala, da žvepljajo predvsem (ali pa bolj) bela vina... Mogoče je tudi zato bel vinski kis bolj redka ptica..._________________naredimo svet lepši
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

delala sem vse, da smo prišli do trgatve, ampak "fino" delo je delal drug, vem pa, da se je vsak sod žveplal, ne glede na vrsto vina. Koliko, me pa nikoli ni zanimalo._________________Lp, Živa
Odgovori