Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sodelovanje v poskusu ljubiteljske znanosti - stročnice

Odgovori
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Prav to je bila moja prva misel; teoretiki zarot so ponavadi največje žrtve zarot. Poleg tega pa je ironija konkretnega primera, da smo semena naročali od vsepovsod, si jih menjavali in ni nikogar nič skrbelo. Zdaj pa cel halo.
Uporabniški avatar
Melona

"k ohranjanju raznolikosti tradicionalnih sort stročnic v Evropi"

In tule so spregledali ohranjanje. Pravijo namreč, da tradicionalne sorte že imamo, ne potrebujemo novih. Da ne omenim tega, da bolj kot združenju kmetijskih inštitutov zaupajo glavnemu teoretiku, ki se na fb predstavlja z izmišljenim vzdevkom, ne s svojim imenom in priimkom. Po njegovem gre vse po poti koruze, katere seme so kmetje primorani kupovati.

Tale s homogeniziranim mlekom pa zmaga.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

3enti a? Spet se bom praskal po glavi!
Kot da smo (jim) že vse pozabili? Laughing

... da premislim
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

No, pa pojdimo še malo po poti "zarot". Komu bi (teoretično) šel trud za ohranjanje semenske raznovrstnosti najbolj v nos in bi ga želel zminirati? Ravno v "zarotah" omenjenim multinacionalkam. Sklep: edinole one bi imele interes v podtikanju sumničenja. da premislim da premislim da premislim Pa smo tam . Wink
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

No, še dobro, da se ne udinjam na raznih omrežjih.

Že pred leti, ko sem se začela zanimati za fižole, me je presenetil podatek, da KIS hrani prek 1000 sort fižolov, ki smo jih včasih gojili na slovenskem. Takrat še ni bilo (toliko) govora o monopolih nad semeni. Zato podatku verjamem in se mi zdi fino, da bi te sorte ponovno gojlii/vzdrževali, ne pa samo harnili v genski banki.

Če bom izbrana, me prav zanima, katere sorte mi bodo dodelili._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona

Brbr, vse skupaj je ena velika mreža, tudi Gartlc, in jo pletemo vsi skupaj tako ali drugače Smile . In to ni zarota. S FB ni nič narobe, z ljudmi pa res ni vse ok, ker ga izrabljajo za tisto, čemur ni namenjen. Še najmanj udinjanju.

Kolikor sem prebrala, bodo izbranim poslali semena iz Italije. Najbrž nabrana po vsej Evropi, si mislim, ker govorijo o tradicionalnih evropskih sortah. Če bi dobila kakšno staro avtohtono z našega področja, bi bila seveda bolj vesela. Si predstavljaš, da dobiš vse take, ki jih že imaš? Reklamacija bhuahahaha !
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Za korajžo...
Za področje sadjarstva so obstajale evropske povezave, pobudniki so bile univerze, tudi italijanske. Sem uspel na ta način pridobiti par cepov, so se pa s korono programi ukinili. Mogoče pa še kdaj...
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Seveda, želim imeti sorte, ki so jih gojili v naših krajih. Tudi pri moji zbirki sem se najprej osredotočala na stare iz domačih logov.

Ni hudič, da izmed vseh dobim ravno tiste, ki jih že imam. No, saj jih je ostalo le za vzorec Sad_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Sem šla gledat na FB, pa so vidni le še trije komentarji. Jernej Mazej se je zaman trudil razlagati skeptikom.
Tudi jaz sem že pomislila, da bo mogoče brbr dobila tudikako sorto, ki jo že ima.Wink

Kaj pa ti, Melona, si se prijavila? Ti si tudi stručko za fižole. Wink
Uporabniški avatar
Melona

Plamenka, poišči skupino Fižol, naša dediščina. Ja, saj sem napisala, da sem se.
Odgovori