Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Goli oves - Avena nuda
Pismo, to ti bodo roke odpadle in fen bo pregorel.
Škoda ker nismo bližje. Shranil sem si (home made) vejalnik, ki kar dobro opravlja svojo nalogo in bi bilo lažje. Pa še malo nerodno velik je za prepeljavati.
No, poizkusi, da vidimo, če je ideja izvedljiva na fen. Za začetek.
Razmišljam, da bo za to delo idealna čimboljša suhost semena. Pač v smer shranjevanja do časa, ko bo čas za nadaljnje faze.
Škoda ker nismo bližje. Shranil sem si (home made) vejalnik, ki kar dobro opravlja svojo nalogo in bi bilo lažje. Pa še malo nerodno velik je za prepeljavati.
No, poizkusi, da vidimo, če je ideja izvedljiva na fen. Za začetek.
Razmišljam, da bo za to delo idealna čimboljša suhost semena. Pač v smer shranjevanja do časa, ko bo čas za nadaljnje faze.
Suhost je odlična (izmerjena vlaga 7,5%), tako da se mi ne mudi, poskušal bom po malem in videl, kaj je realno početi na celi količini (cca 200 preostalih kg).
To s tresenjem, če bo delovalo, se mora v naslednji sliki izvesti v večji količini samo takrat, ko gre za prodajo in nekdo želi več naenkrat; za sprotno kuharsko nadomeščanje riža pa sproti vzameš, brutalno pretreseš in vržeš v vodo, kar tudi reši vprašanje ločevanja plev
To s tresenjem, če bo delovalo, se mora v naslednji sliki izvesti v večji količini samo takrat, ko gre za prodajo in nekdo želi več naenkrat; za sprotno kuharsko nadomeščanje riža pa sproti vzameš, brutalno pretreseš in vržeš v vodo, kar tudi reši vprašanje ločevanja plev
Ja, ampak v nekih notranjih prostorih imaš malo višjo vlago in to potem rado potegne navzgor. Vem, težim.
S tresenjem pred vrelo vodo je malo divje, pa potem še pihaš in vidiš še sto nekih vej notri ipd.
To bi bilo fino rešit prej.
No, ampak nima veze. Jaz bi nekaj vzel tega, in bom že "telovadil".
Ko boš utegnil, bi te prosil da malo pomencaš, da se ugotovi kako lahko izstopa iz luščin. To naj bo ključno, potem bomo pa že ...
S tresenjem pred vrelo vodo je malo divje, pa potem še pihaš in vidiš še sto nekih vej notri ipd.
To bi bilo fino rešit prej.
No, ampak nima veze. Jaz bi nekaj vzel tega, in bom že "telovadil".
Ko boš utegnil, bi te prosil da malo pomencaš, da se ugotovi kako lahko izstopa iz luščin. To naj bo ključno, potem bomo pa že ...
Saj ne daješ v vrelo vodo, najprej se namaka in izpere, tako da lahko v miru brez skrbi glede kropa počistiš s površine, kar je neuporabnega.
Kar se tiče vlage, cilj je opraviti te razne poskuse skozi naslednji mesec, vmes se po moje slika ne bo bistveno spremenila. Bom poskusil tudi to, kar praviš.
Sorta je bila Santini - https://selgen.cz/oves-nahy/santini/
Kar se tiče vlage, cilj je opraviti te razne poskuse skozi naslednji mesec, vmes se po moje slika ne bo bistveno spremenila. Bom poskusil tudi to, kar praviš.
Sorta je bila Santini - https://selgen.cz/oves-nahy/santini/
Praktične izkušnje:
- oves v vrečah je od žetve do sedaj ostal lepo suh
- dam namočiti za nekaj ur (od 3 pa do zvečer prek noči)
- poberem, kar plava
- izperem preostalo, recimo 5 x
- na ta način prečiščeni oves gre potem na kuhanje in je na zmernem ognju cca 1 uro
- odstavim, spet 5 x izperem
- rezultat je uporaben za moje pojme enakovredno kot kuhan riž, le da ni tako fin, da bi delal iz njega recimo narastek - za rižoto ali kot sestavina pri sadnem zajrtku pa je odličen
Za moj okus nam riža več ni treba kupovati.
- oves v vrečah je od žetve do sedaj ostal lepo suh
- dam namočiti za nekaj ur (od 3 pa do zvečer prek noči)
- poberem, kar plava
- izperem preostalo, recimo 5 x
- na ta način prečiščeni oves gre potem na kuhanje in je na zmernem ognju cca 1 uro
- odstavim, spet 5 x izperem
- rezultat je uporaben za moje pojme enakovredno kot kuhan riž, le da ni tako fin, da bi delal iz njega recimo narastek - za rižoto ali kot sestavina pri sadnem zajrtku pa je odličen
Za moj okus nam riža več ni treba kupovati.
Ker je roba takšna, kot je prišla iz kombajna, torej ni ravno samo oves in niso ravno samo zrna - tu je še prah, ostanki prejšnje runde česarkoli že v kombajnu, razna trava kot steblo in kot seme, odpadle luščine, razne ne tako očitno prepoznavne primesi ... vse skupaj pa lepo zaplava in odteče, ostane samo zaželeno ovseno zrno kot najtežja komponenta.
Se pa tudi kar solidno zgosti za moje pojme, ja, tako da je primerno kuhati s precej vode.
Reciklaža puranje krače iz pečice prejšnjega dne. Oves, grah, krompir, korenje, česen, čebula so z njive, olivno olje, sol in krača pa ne
Se pa tudi kar solidno zgosti za moje pojme, ja, tako da je primerno kuhati s precej vode.
Reciklaža puranje krače iz pečice prejšnjega dne. Oves, grah, krompir, korenje, česen, čebula so z njive, olivno olje, sol in krača pa ne