Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sodelovanje v poskusu ljubiteljske znanosti - stročnice

Odgovori
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Povsod smo firbci Laughing - prijavljeni po državah.

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tisti na severu Švedske so pa zeloooo optimistični firbci. Laughing
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

S kakšno nizko sorto v rastlinjaku bi morda šlo. Ali pa obstajajo pri njih avtohtone sorte, prilagojene za njihove razmere, se pravi, da rabijo kratek čas od setve do žetve.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Zdajle sem bolj podrobno prečitala podatke.

Vse prijavljenih je 9.293. Največ jih je iz Italije: 2.279, sledi Nemčija 2.218, Francija 1.628,..... Slovenija 53.
Na Finskem, recimo, je letos 27 "firbcev"_________________naredimo svet lepši
brbr

Obvestili so me, da so semena pripravljena. Sem se "pofočkala" in zdaj čakam pošto. Res, pošiljajo iz Italije. Confused
Moram poklicati na kmetijski inštitut, da mi povedo kaj je z našimi sortami, mamicu jim vidim
Evil or Very Mad_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona

Pofočkala tudi jaz. Se mi pa zdi, da itak ne bomo vedeli, katere sorte smo dobili, lahko tudi naše domače, ker bodo označene z Increase šiframi.
brbr

Pisala sem na KIS, gospe, ki je zadolžena za ta projekt.

Pravi, da distribucija vseh semen (tudi slovenskih) poteka iz centra v Anconi.
katera semena bodo komu dodeljena, je odvisno od področja pridelave, možnosti pridelave (balkon, vrt, njiva) in od razpoložljivih semen.

Ja, ne bomo vedeli, katere sorte bomo dobili, ker bodo označene s šiframi.

Med drugim gospa pravi sledeče:

"...torej nimate vpliva na izbiro genskih virov, ki jih boste prejela, saj se v tem sklopu vrti praktično dednina iz celega sveta, zato je tako pomembno, da vi njeno rast spremljate v svojem okolju in rezultate preko aplikacije posredujete v portal projekta, kjer se vse zbira. Hkrati pa ohranjate raznolikost in si sami pridelate zanimiv fižol in poskusite nekaj novega tudi zase…"
[color=blue]
[/color]_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona

Semena so poslali 22. 3. in jih lahko pričakujemo v dveh do treh tednih. Iz Ancone. To kdo peš raznaša?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Melona: seveda! In se pride pogovorit in ogledat, če imaš zares primerne pogoje . Le glej, da mu boš skuhala dobro kavico, da te ne bo na koncu črtal iz seznama. Wink Laughing

Ampak vse tole izpada čedalje manj vabljivo.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Melona, italijanska pošta ni vzor hitrosti, tako da je tole solidno hitro. Semena boš dobila v ravno pravem času.

Za primerjavo: kuverta zame je letos iz Črnuč potovala 10 dni, pa je razdalja samo 8 km. Semena iz Belgije pa so potovala 4-5 tednov. Še Aliexpress je zadnje čase hitrejši.
Odgovori