Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2023

Odgovori
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Peter, Saint Pierre imam vsako leto kot nek klasičen paradižnik, ki nima moteče debele lupine in tudi kar udomačil se je v naših koncih. Bolj polnega okusa in rodnosti mi je v tem razredu "poslovenjenih" sort sicer Novosadski jabučar.
Črni princ je bil pred leti kar popularen. Imel sem ga dve leti, pa me zaradi trgovinske debele trde kože in okusa ni navdušil. V tej kategoriji je za moje pojme precej okusnejših sort.
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

muha je napisal/a:
Ima morda kdo semena kakšnega rdečega dobro rodnega češnjevca za na vrt? Meni so nekako ostala samo rumeni, moja vrtna najemodajalka si pa močno želi rdečega.

V zamenjavo lahko nudim Barry's Crazy Cherry ali Galapagos Island, ali kako "solatno" sorto.

Če še nisi nič dobila,javi.
Nekaj jih imam .
Sicer je še vse v škatli,ker nisem še nič sejala,bom pa med vikendom._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Notranjka: hvala, sem se že z Biciklom zmenila.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Plan je narejen, označevalci napisani. Wink
Nameravala sem sejati danes, pa vidim, da je po koledarju Marije Thun popolnoma neprimeren dan za delo z rastlinami. Dan za plod bo v četrtek in ker do takrat ni tako daleč, bom počakala.
Sejala bom 37 sort poleg treh predsezonskih, ki že rastejo:

Babylons glow
Black Brandywine
Black shadow
Black stripes
Cherokee green pear
Cherokee rose
Chile Verde
Chocolate stripes
Curley kaley
Dad's sunset
Earl's faux
Elser Farm's brown derby
Giant tomato tree
Green doctor frosted
Guernsey island pink blush
Helsing junction
La carotina
Long tall Sally
Lucinda
Pascal de picardie
Pennsylvania dutch
Persimmon
Piennolo del vesuvio
Piennolo giallo del vesuvio
Purple heart dwarf
Scabitha
SGT pepper's
Snow white
Sprite
Stick
Super snow white
Taiga
Teton de venus
Tundra
Uluru ochre
Uncle Charlie's Italian pear
White oxheart
slavc

Odgovor Napisal/-a slavc »

Plamenka je napisal/a:
...
Nameravala sem sejati danes, pa vidim, da je po koledarju Marije Thun popolnoma neprimeren dan za delo z rastlinami. Dan za plod bo v četrtek in ker do takrat ni tako daleč, bom počakala...

Kateri koledar pa uporabljaš? Ugotavljam, da je letos krepka razlika med koledarjem v Setvenem priročniku Ajde Vrzdenec in koledarji, ki so se dobili npr. v kmetijskih zadrugah.
Danes je po prvem dan za list, po drugem pa povsem neprimerno.
V sredo bo po prvem ves dan za plod, po drugem pa 1/2 list, 1/2 plod.
...
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Slavc, mislim, da sem ga letos kupila v Leclercu. Na njem piše, da so podatki vzeti z dovoljenjem avtorice iz Setvenega priročnika Marije Thun ta l. 2023, ki ga izdaja Založba Ajda, Vrzdenec.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Po mojem Setvenem priročniku Marje Thun je tudi jutri, od 11.ure dalje primeren čas za plod. Danes pa ni primereno za nič.

Slavc, razlika v nastane zaradi različne podlage izračunov. Setveni koledar Marije Thun se opiram na astronomske izračune, drugi pa na astrološke izračune.

Razlika nastane (tako sem nekoč gledala v eni dokumentarni oddaji), ker se astrologi opirajo na opazovanja satrih Egipčanov, ki so opazovali položaj sonca v odnosu do drugih nebesnih teles. Ta pa se skozi leta spreminja, ker sonce ni pri miru, ampak se tudi giblje po poti okoli središča naše galaksije. To pot naredi v enem "kozmičnem letu", ki traja, po predvidevanjih, od 225-250 miljonov let.
Tako se je sonce v teh nekaj tisoč letih od meritev Egipčanov že premaknilo za nekaj kotnih stopinj in spremenilo svoj položaj v odnosu do drugi nebesnih teles.

Astronomi ta premik upoštevajo astrologi pa ne. Zato bo razkorak v koledarjih počasi še večji.

No, to je moja laićna razlaga in razumevanje..._________________naredimo svet lepši
slavc

Stran iz Setvenega priročnika Ajde Vrzdenec.

Marija Thun je ugotovila, da astrološka znamenja ne odgovarjajo realnim razmeram. Zato je z metodo poizkusov ugotovila dejansko stanje v naravi. In to je osnova za Setveni priročnik, ki ga izdaja Ajda Vrzdenec.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Slavc, ne vem zakaj kažeš marec 2022. Confused Če uporabljaš lanskega, so razlike gotovo velike... Laughing_________________naredimo svet lepši
slavc

Brbr hvala, sem zamešal. Tole bo bolje.
Odgovori