Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2023

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Metuljc, tole je dobra ideja. Pred leti sem jo že prakticiral. Iz potaknjencev najhitrejših sort sem imel sadik za eno malo gredico. Če je bila topla jesen, sem tudi precej pridelal.
Še več bi, če bi bila gredica pod streho ... Rolling Eyes

Sem kar siguren da bo tole šlo. Upam da mi vzkalijo vsa tri semena. Bi eno sadiko določil za krmačo Wink_________________mfranc
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tisti, ki imate tako kot jaz predsezonske paradižnike: jih bomo jedli za Veliko noč, kot smo se enkrat pogovarjali v začetku januarja? Very Happy Ali ste prve mogoče že pojedli?
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Moji so še zeleni in bodo bolj prvomajski. Se mi zdi, da jim šele sonce pomaga do pravega okusa.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni ima "42 Days" šele drobne popke. Raste počasi kot dren.
Ni toplote, pa tudi svetlobe notri ni taprave.
Ven ga v takem mrzlem vetru ne dajem ...
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Sama sem danes opazila, da Kimberly in 42 days malce zardevata - le po en plod. Potem sem šla gledat fotke od lani in vidim, da sem imela lani prve zrele že 7.4.
Moji tudi že 3 dni niso šli ven, ker je premrzlo.
Na sliki je 42 days. Je lepši. Wink Kimberly ima še vedno nekaj črnega na plodu, a zgleda, da ni plesen ali kaj podobnega.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Moji balkončkarji gredo kljub vetru vsak dan ven. Gajbico dam v vrečko, ki ima na vseh 4 vogalih zapičene palice. Vrečke potegnem navzgor nekoliko nad višino paradižnikov in dobro pritrdim, da jih veter ne odnese. Vse skupaj stisnem v zavetje južnega zidu. Te dni so pričeli nastavljati prve cvetove. "Vrtni" so pa še dojenčki in izgleda čisto zadovoljni na okenski polici.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pri meni se je pa šele včeraj odprl prvi cvet 42 Days, sejan 19.1.2023. Torej je potreboval 76dni od sejanja do prvega odprtega cveta.

Sem šla gledat zapiske preteklih let. Bilo je takole:

2020 - 61 dni
2021 - 70 dni
2022 - 59 dni
2023 - 76 dni

Letos je možno, da je zacvetel kasneje tudi zato, ker je že kar nekaj dni čez dan preživel na terasi...

Letos ne bomo imeli tako kmalu prvega za pocrkljat. Še dobro, da sem lani nasušila in shranila veliko paradižnika. Tako se bomo ob zajtrkih lahko z njim crkljali do svežega..._________________naredimo svet lepši
tajci

Odgovor Napisal/-a tajci »

Več kot očitno moram priti do teh semen 42days, ker mi delate skomine._________________Naj raste
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Takole sončim balkončkarje tudi v vetrovnih dneh. Ko je bilo najhuje, sem jih dodatno zavarovala s protitočno mrežo, da jih ni razmetavalo.

Folija je na vrhu odprta, temperatura zunaj tale hip 8 °C, v gajbicah pa 18 °C. Podobno je bilo tudi prejšnje vetrovne dni.
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Sem v zadnji fazi izbora letošnjih sort za setev. Zadnja leta sem hudo zanemaril "čisto navadne, rdeče in okrogle sorte" Wink .

Za solate, nasploh za presno uporabo, srednje do večje teže, približno 250 do 500g. Pa roden, zdrav in odporen. Itak Embarassed Smile

Vsaka izkušnja in nasvet je dobrodošel.

Lani sem nabavil seme Chernomorsky gigant. Bi bila to prava sorta?_________________mfranc
Odgovori