Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Koleraba - podzemna

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Odlično.
Če se obnese, bo to dober način, kako pridelati seme in hkrati pojesti gomolj (vsaj večji del).

Moje, majhne, ki so ostale na vrtu bi tudi rade cvetele, a ker semenim broskvo, kolerabam sproti ščipam popke, ki se hočejo razcveteti.
V naslednjem "navalu" urejanja gred, pa bodo vrt zapustile in dale prostor čilijem._________________naredimo svet lepši
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

lpmami, jaz ti lahko pošljem seme podzemne kolerabe._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

živa je napisal/a:
lpmami, jaz ti lahko pošljem seme podzemne kolerabe.
Hvala, Živa, ampak meni je veselje tole eksperimentiranje. Pravzaprav te kolerabe niti nimam zelo rada, uporabljam jo pač, ker pozimi druge zelenjave manjka._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Kolerabico iz posajenega odrezka sem pripeljala do cvetenja. Zdaj upam na oprašitev in semenitev.

IMG-8879IMG-8880_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Šele zdaj sem opazila, da nisem nič poročala o semenitvi. Rastlina iz odrezka seveda ni bila prav košata, je pa dala nekaj semena. Kdaj se to seje?
V splošnem nisem kaj dosti skrbela zanjo, še zalivala sem jo le občasno.
Preden sem ugotovila, da so stročki že zreli in jih pobrala, se jih je nekaj razpočilo in se zasejalo. Če se prav spomnim, so tam okrog kar na hitro zrasle mlade rastlinice, za katere spet nisem kaj dosti skrbela in sem jih pravzaprav prepustila usodi.
In usoda je hotela, da so letos pognale in bodo vsak čas cvetele.

Koleraba-samosevna-pred-cvetejem-2-17apr2024

Koleraba-samosevna-pred-cvetejem-1-17apr2024

Torej: poberem seme od močnejše rastline (desne) s srednega (stebelnega) vrha.
Ko bo zrelo, bo na voljo za Gartlčane in verjetno še za škatlo.
Toplo priporočam, je dokazano trpežna Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
živa

imam kar nekaj tekočih metrov kolerabe, ki sem jo pustila čez zimo, semen bo za cele hektarje kolerabe. Nismo konzumirali vse.

lpmami, moje izkušnje z zelo drobnimi kolerabami, ki so semenile so, da je to seme dalo debele kolerabe. samo se je zasejalo, sem pustila, potem pobrala.

letos sta dve repi naredili že stročke, vendar bo verjetno vse poženjeno, vmes med repo/kolerabo. čeprav slednja šele sedaj cveti, ko je repa že v stročkih.
prvič sem malo repe pustila na prostem. kilave.

mislim, da vsako seme želi dati najboljši rezultat, čeprav ni iz idealne rastline._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ne vem, če se repa in podzemna koleraba križata. Se pa podzemna koleraba in zelje. Teh dveh res ni priporočljivo semeniti skupaj.
sončece

Odgovor Napisal/-a sončece »

Križnice se med sabo zelo rade križajo. Samo če sta cveteli ena za drugo je še upanje. Meni se je lani kitajsko zelje skrižalo z azijsko listnato zelenjavo mizuno. Križanci so imeli ogromne nazobčane liste in niso oblikovali glave. Kure so bile zelo vesele nove zelenjave Very Happy_________________Smeh je sončni žarek duše.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

sončece je napisal/a:
Križnice se med sabo zelo rade križajo. Samo če sta cveteli ena za drugo je še upanje. Meni se je lani kitajsko zelje skrižalo z azijsko listnato zelenjavo mizuno. Križanci so imeli ogromne nazobčane liste in niso oblikovali glave. Kure so bile zelo vesele nove zelenjave Very Happy

No, to nikakor ne drži za križnice nasploh. Res pa je, da se križajo vse, ki so izšle iz kapusa, Brassica oleracea, torej kolerabe, zelje, ohrovt, brstični ohrovt, brokoli, cvetača,......tudi kitajski ohrovt in mizuna sta iz istega rodu.
živa

No, drugo leto bom videla, kaj bo zrastlo, ker sta skupaj ena koleraba in ena sadika zgodnjega zelja. Za kolerabo mi je vseeno, bo drugje polno semen, zelje bi rada imela. Tako bo rezultat, ko bo zrelo seme kolerabe popadalo na tla in vzklilo._________________Lp, Živa
Odgovori