Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Lamprocapnos spectabilis/Dicentra spectabilis - srčki
Hm, moja mama je leta imela srčke: en nasad pod jablano ob deblu in z okroglo gredo, obloženo s kamni in eno zasaditev na trati v bližini ligustra in češmina. Pa odcedno zemljo. Cveteli so ji pa vedno okrog 12. aprila, za rojstni dan njene vnukinje, moje hčerke, ki jih ima zelo rada._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Pobrskala sem po medmrežju, če bi kje omenjali kake težave pri gojenju srčkov. Edino, kar sem našla, je omemba v reviji Jana iz leta 2017, kjer v daljšem prispevku med drugim piše takole:
Srčkov bolezni ne napadajo, niti se jih ne lotevajo škodljivci, lahko pa nekatere vrste po nekaj letih rasti brez znanega vzroka preprosto propadejo.
Moji so imeli vse, kar piše v opisu, da potrebujejo. Ob priliki jih zasadim ponovno.
PS: v času od prvega zapisa v tej temi so izgleda spremenili znanstveno ime iz Dicentra v Lamprocapnos,
Srčkov bolezni ne napadajo, niti se jih ne lotevajo škodljivci, lahko pa nekatere vrste po nekaj letih rasti brez znanega vzroka preprosto propadejo.
Moji so imeli vse, kar piše v opisu, da potrebujejo. Ob priliki jih zasadim ponovno.
PS: v času od prvega zapisa v tej temi so izgleda spremenili znanstveno ime iz Dicentra v Lamprocapnos,
Potem je najbrž dobro obdržati kak sejanec za rezervo ali pa kdaj oddeliti rastlino.
Tale sprememba znanstvenega imena iz dicentra v lamprocapnos se je morala zgoditi pred kratkim. Trgovci uporabljajo dicentra. Tudi za najnovejšo različico Cupid, ki je od leta 2020. Ali pa napišejo lamprocapnos in v oklepaju dicentra.
Tale sprememba znanstvenega imena iz dicentra v lamprocapnos se je morala zgoditi pred kratkim. Trgovci uporabljajo dicentra. Tudi za najnovejšo različico Cupid, ki je od leta 2020. Ali pa napišejo lamprocapnos in v oklepaju dicentra.
Sibirsko-azijsko različico, to so naši srčki, so ločili od severno ameriške. Po ogledu slik bolje razumem zakaj.
Dicentra - v nadaljevanju članka je več fotografij
Lamprocapnos
Dicentra - v nadaljevanju članka je več fotografij
Lamprocapnos