Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Levisticum officinale - navadni luštrek

Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4532
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Evo, 4. bo moja.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz uporabljam 3.varianto. Ob uporabi suhe liste med dlanmi zmanem nad loncem ali pa jih dodam kar cele. Mislim, da se tako ohrani več snovi.
Tudi z drugimi začimbami ravnam enako - zmanem tik pred uporabo._________________naredimo svet lepši
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Danes sem pobrala nekaj luštreka za posušit.
Me zanima, kako ga vi pobirate? Odrežete cela stebla in kakšnega pustite ali s stebel režete posamezne lističe in vrhove pustite?_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Porežem stebla do tal, za sušenje potrgam le listke. Saj najbrž bi bila za juho uporabna tudi stebla - ali pač ne? Ta bi raje zamrznila.

Pa previdno pri uporabi, ima lahko tudi nezaželene stranske učinke. Wink Laughing Laughing
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala. ali porežeš vso rastlino ali v sredi pustiš kakšno steblo?_________________naredimo svet lepši
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pusti ka stebel.
Tudi jaz bi stebla zamrznila. Posušena pa morda za v začimbno mešanico, zmleta, a nujno po dolgem razrezana pred sušenjem.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr: vedno pustim 2 - 3 stebla. Razen takrat, ko so listi načeti zaradi obiska zelenine muhe (Euleia heraclei L.) V takem primeru porežem vse do tal.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Saj se mi je zdelo, da ni dobro vse posekati. Je treba nekaj pustiti rastlini, da ne obupa...
Stebla sem narezala na majhne kolobarje, ki se zdaj sušijo na zraku. Tako pripravljam tudi steblno zeleno in se odlično obnese._________________naredimo svet lepši
Odgovori