Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

1% = 10 gramov / 1000 gramov ( 1 liter ) vode.
Ampak to se mi zdi prehuda koncentracija.

http://spletni2.furs.gov.si/FFS/REGSR/Dokumenti/Doc_4_SIGNUM.pdf

Tukaj piše za borovnice 1kg/ha, pri porabi vode 1000L/ha ; to jaz razumem kot 1kg/1000L vode = 0,1%
matejos

Odgovor Napisal/-a matejos »

Andrej Banko je napisal/a:
1% = 10 gramov / 1000 gramov ( 1 liter ) vode.
Ampak to se mi zdi prehuda koncentracija.

http://spletni2.furs.gov.si/FFS/REGSR/Dokumenti/Doc_4_SIGNUM.pdf

Tukaj piše za borovnice 1kg/ha, pri porabi vode 1000L/ha ; to jaz razumem kot 1kg/1000L vode = 0,1%

heheh, si me prehitel, ja 0,1%, kot piše proizvajalec 10g/10L
jaz sem na borovnicah dva dni nazaj opazil monilijo, nikoli prej je še nisem videl, potrgal okužene jagode stran, ter škropil s signumom 1g/1L_________________NM
jances

Odgovor Napisal/-a jances »

Pozdravljeni,

mene pa zanima, kakšen amonsulfat gnojilo je v redu.

Prej sem imel:
AMONSULFAT-kristali 20,5N +58SO3

Zdaj pa sem kupil tega:
AMONSULFAT, 20N+24S granulirani

ali bo ta tudi v redu?

Lep pozdrav
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Granulirani se verjetno malce počasneje sprošča ( in težje požgeš korenine Wink ).
Drugače je pa amonijev sulfat pač amonijev sulfat - (NH4)2SO4.

Številke zraven se pa nanašajo na odstotek posameznega elementa v produktu.
Če greš računat teoretična razmerja iz relativnih atomskih mas in molekulske mase snovi, ponavadi dobiš malenkost višje odstotke, ampak tukaj gre za tehnično kemikalijo, ki ni 100% čista in je treba upoštevati še čistočo.

Ne razumem sicer, zakaj je v prvem primeru namesto elementa žvepla (S) napisano SO3 - to je žveplov trioksid ( strupen plin ).

Eh, te oznake na gnojilih so mi včasih čudne ...
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Ne glede na količino vode, moraš škropiti 1kg/ha. Mi škropimo 100l/ha kar pomeni 1%. Na ha je cca 2400 sadik, ki dobijo kg škropiva. Preračunaj na število sadik. O,1% je sigurno premalo! Ne moremo drugače, ker imamo staro vinogradniško 100 litersko škropilnico. Še nikoli ni bilo nič narobe!_________________Narava vse povrne!
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Ne glede na količino vode, moraš škropiti 1kg/ha. Mi škropimo 100l/ha kar pomeni 1%. Na ha je cca 2400 sadik, ki dobijo kg škropiva. Preračunaj na število sadik. O,1% je sigurno premalo! Ne moremo drugače, ker imamo staro vinogradniško 100 litersko škropilnico. Še nikoli ni bilo nič narobe!_________________Narava vse povrne!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Se pravi, če je mešanica redkejša, je treba rastline temeljiteje omočiti? Pri koncentraciji 0,1 % torej 10x krat več škropiva na sadiko? In obratno.
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Če pretiravaš s količino vode in veliko sredstva takoj odteče z listov, potem je to slabše za želen učinek sredstva in za naravo.
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

To moraš imeti prakso, enkrat imaš X listne mase, čez čas pa lahko imaš 2X - 3X listne mase, sedaj pa zadeni, da bo večina listne mase zaščitena Smile
carot

Odgovor Napisal/-a carot »

Če sem prav zračunal glede na Ferdovo pojasnilo potrebuje ena borovnica cca 0.4g (1000/2400 = 0.41)
Odgovori