Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Murva - Morus

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Sem danes gledal tisto mojo malo sadikico Gerardi dwarf in meni deluje, kot da nastavlja cvetove !? Shocked
Žal nisem imel s seboj telefona, poslikam jutri ...
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Jap.
Nekaj jih bo - posledica lanske prehranjenosti v drevesnici. Pri meni jih potem leto ali dve ni bilo več, nato pa spet.
Andrej Banko

Jo bom tudi jaz letos poskusil izdatno prehraniti ...

--------
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Zanimivo različno obnašanje murv letos, čeprav ne z enakih izhodišč (so zelo različno stare) -

- stara rdeča (morda črna) na južnem dvorišču: previdno postopno odganja
- 5 let bela: zelo previdno zelo postopno
- lani sajena illinois: sicer preživela tisti dve rundi -4 (me je že skrbelo), vendar reeeees previdno odganja in kakšen listni popek je tudi očitno skurjen
- 5 let japonska gorska murva (morus bombycis): nič opazila kakšnih posebnosti sezone, listi OK, nastavljeni cvetovi

Japončica ima sicer dosti manjše plodove (recimo, da so velikosti maline, pa še to ne povsem), vendar za moje pojme zelo dobrega sladko-kislega okusa, precej drugače, kot je to ponavadi pri murvah (pogosto so precej sladke in prazne).
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Gerardi Dwarf, kako prepoznati zrel plod? Otip?

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Ja. Zrel plod murve običajno sam pade v dlan že ob dotiku. Malo te bo obarval, verjetno. Wink
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Natančno tako, kot si povedal. Trije črni so mi padli v roko takoj ob dotiku. Zelo sem vesela te murvice, slastna je in končno vem, kakšen sadež je to. Še enkrat iskrena hvala za orhanizacijo nakupa in dostave poklon .
Andrej Banko

Pri meni jih je pa bilo nekaj na tleh še rdečih. Sem že mislil, da so ptiči krivi.
Potem sem se pa dotaknil enega, ki je bil že napol temen, pa je tudi odpadel.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Končno sem probala murve. Še nikoli v lajfu jih nisem jedla. So sladke, niso pa tako zelo sladke, da se jih ne bi dalo jesti.

Life is like a game ... play it ...

Slika
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Garardarji, kje smo zdaj z murvico? Razz

Moja je šla pozno v zemljo, dolgo se je mučila, ko se je sprijaznila z zemljo, pa je kar malo znorela. Najdaljše poganjke ima več kot pol metra, s tem, da sem jih že pred tedni upognil; krajše pa pustil vertikalno.

Se bojim da je to preveč za liliputanca .... Rolling Eyes Wink

AB, jo ti gojiš z dvema vrhovoma?_________________mfranc
Odgovori