Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2023
Pozdravljeni po dolgem času. Prebral sem kaj ste napisali o kalciju v lanski sezoni, glede jabolk pa našel, da listno gnojenje tudi ne vpliva (na grenko pegavost) https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?id=72820&lang=slv&prip=rul:12016941:d1
Moje izkušne so na jablani ničeve, na paradižniku se ga pa itak lotim ko je že bogi, glede efekta pa, kdo ve, nimam paralelnega vesolja.
Kje se dobi kalcij za v zemljo, pa ne kaka bio plantela, ki je dražja kot rešeni paradižniki, pri jablanih pa dražji od celega nasada ene bolj boge jablane . Sicer sem gorenc, samo vse te biovodke meni kocine dvigujejo.
Moje izkušne so na jablani ničeve, na paradižniku se ga pa itak lotim ko je že bogi, glede efekta pa, kdo ve, nimam paralelnega vesolja.
Kje se dobi kalcij za v zemljo, pa ne kaka bio plantela, ki je dražja kot rešeni paradižniki, pri jablanih pa dražji od celega nasada ene bolj boge jablane . Sicer sem gorenc, samo vse te biovodke meni kocine dvigujejo.
Reševanje kalcijeve gnilobe paradižnika je zadnja leta postal eden stalnih problemov večine gojiteljev. Moji starši in znanci z bližnje kmetije pa tega niti ne poznajo, niti nikoli niso gnojili foliarno z nobeno rečjo. Kot pravi mama, drugega kot hlevski gnoj niso imeli in še tega zelo odmerjeno. In res nekatere sorte nikoli ne pokažejo tega pomanjkanja, če jih v štartu dobro pognojiš in enkrat v sezoni dognojiš. Spet druge ( pri meni Sun stripes in nekateri pelati) pa počrnijo, čim foliarno ne dodam kalcija ob prvih vročih dneh oz formiranju plodov.
Nisem še zasledil, da bi kdo omenjal, da letos paradižnik lepo raste, le plodov je malo. V naši dolini in širše je takole slišat kar pogosto.
Imam npr.18 datljevcev Datterino, visoki že 2m, na posameznih le 2-4 "vejice", na teh pa le par plodov. Ena rastlina je celo brez njih :-o
So v loncih, zemlja bogata, pod nadstreški, sonca dobijo dovolj. Zdi se mi, da nastavijo premalo cvetov + ti očitno niso oplojeni.
Sicer pa imam letos vse manjše, lepo, a malih mer: solato, cvetačo, brokoli.
Celo fižol je bil v Kranju kar 2 tedna prej kot pri meni. Je pa zato Čudo Piemonta zdaj krasen, povsem zdrav. Posejana že tretja runda
Imam npr.18 datljevcev Datterino, visoki že 2m, na posameznih le 2-4 "vejice", na teh pa le par plodov. Ena rastlina je celo brez njih :-o
So v loncih, zemlja bogata, pod nadstreški, sonca dobijo dovolj. Zdi se mi, da nastavijo premalo cvetov + ti očitno niso oplojeni.
Sicer pa imam letos vse manjše, lepo, a malih mer: solato, cvetačo, brokoli.
Celo fižol je bil v Kranju kar 2 tedna prej kot pri meni. Je pa zato Čudo Piemonta zdaj krasen, povsem zdrav. Posejana že tretja runda
GrGr, tudi jaz imam tak problem, veliko šavja, ki divja navzgor, malo plodov. Večina plodov je visoko, po starem na drugi ali celo na tretji etaži, izjeme so nekaj nižjih sort, pa kakšna visoka, ki so s plodovi spodaj.
Imam pa nekaj krivcev, pravzaprav jih sumim, izgleda da je še en možni krivec, letošnji lokalni potek klimatskih dogajanj?
Bogato obloženih etaž pa letos skoraj ne bo ..... _________________mfranc
Imam pa nekaj krivcev, pravzaprav jih sumim, izgleda da je še en možni krivec, letošnji lokalni potek klimatskih dogajanj?
Bogato obloženih etaž pa letos skoraj ne bo ..... _________________mfranc
Glede kalcija sem pri znanki dobil mal vrtnarčkovega kalcijevega nitrata, po novem ima dodano Norveški soliter. Zadeva naj bi bila hitro učinkovita.
https://www.agrolit.si/vrtnarcek-soliter-3kg
https://www.agrolit.si/vrtnarcek-soliter-3kg