Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
česen 2023
Jaz ga poberem tri do štiri tedne po tistem, ko porežem pske. Letos jih bom v prihodnjih dneh. Tako da bo česen očitno na vrsti bolj proti koncu julija.
Sadila sem ga pa 11. novembra._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Sadila sem ga pa 11. novembra._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
eta: na vsak način počakaj. Nekaj let nazaj je bila pri meni tudi taka čudna situacija, da so bile nekatere glavice Anke debele, a še vedno v "čebulni" fazi. Se pravi, ko sem jih prerezala, je bilo veliko ovojnic, stroki pa šele v zametku. Kasneje sem ob pobiranju glavnine pobrala tudi te, a so med sušenje pričele gniti. Očitno je ostalo v njih še preveč vlage. Dokler od zunaj ne bo vidnih oblik strokov, ga raje pusti v zemlji, kar bo, pa bo.
Tukajle sem opisovala zadevo.
Tukajle sem opisovala zadevo.
Eta, če je bil stroček iz katerega je zrastla ta rastlina s pskom, ki si jo izruvala, droben, potem zna biti to vzork, da ni naredil strokov.
Katero Anko si pa sadila: tisto za jest ali si imela semenski material. Če si imela tisto za jest in je bil strok droben, je to vzrok, da ni naredil glavic (poleg puščenega pska, seveda).
Eno leto, ko mi je zmanjkalo česna za sadit, površine pa je bilo še nekaj prazne, sem posadila precej jedilnih, drobnih strokov. Ti so drugo leto vsi oblikovali glavico z enim velikim strokom, čeprav sem jim porezala pske.
Pravijo, da je česen dozorel in ga je treba pobrati, ko spodnja tretina listov porumeni. Če je česen med zorenjem zdrav, to ni problem ugotoviti. Če pa ga zdeluje rja, ima posušene liste od suše,... potem se po stanju listov ne da ugotavljati zrelosti. V tem slučaju je pokazatelj zrelosti ovojnica čebule. Mora biti še bela ali malo rjavkasta. Ko začne črneti, pokati je pa skrajni čas, za pobiranje.
Če najdem kakšno sliko, prilepim. Lahko tudi kdo drug (Copatka, Muha?)
Eta, mogoče bi pomagalo tudi, če poslikaš tvoje Anke in bomo znali svetovati. Mislim pa, da je je zdaj v vsakem primeru prezgodaj.
Kar se rje tiče, če se je pojavila šele zdaj, večje škode za pridelek ne bo imela.
Bolj zna na sposobnost skladiščenja negativno vplivati dež. Zdaj bi česen počasi potreboval bolj suho vreme, da ne bo ob spravilu vseboval preveč vode (tako pravi literatura)_________________naredimo svet lepši
Katero Anko si pa sadila: tisto za jest ali si imela semenski material. Če si imela tisto za jest in je bil strok droben, je to vzrok, da ni naredil glavic (poleg puščenega pska, seveda).
Eno leto, ko mi je zmanjkalo česna za sadit, površine pa je bilo še nekaj prazne, sem posadila precej jedilnih, drobnih strokov. Ti so drugo leto vsi oblikovali glavico z enim velikim strokom, čeprav sem jim porezala pske.
Pravijo, da je česen dozorel in ga je treba pobrati, ko spodnja tretina listov porumeni. Če je česen med zorenjem zdrav, to ni problem ugotoviti. Če pa ga zdeluje rja, ima posušene liste od suše,... potem se po stanju listov ne da ugotavljati zrelosti. V tem slučaju je pokazatelj zrelosti ovojnica čebule. Mora biti še bela ali malo rjavkasta. Ko začne črneti, pokati je pa skrajni čas, za pobiranje.
Če najdem kakšno sliko, prilepim. Lahko tudi kdo drug (Copatka, Muha?)
Eta, mogoče bi pomagalo tudi, če poslikaš tvoje Anke in bomo znali svetovati. Mislim pa, da je je zdaj v vsakem primeru prezgodaj.
Kar se rje tiče, če se je pojavila šele zdaj, večje škode za pridelek ne bo imela.
Bolj zna na sposobnost skladiščenja negativno vplivati dež. Zdaj bi česen počasi potreboval bolj suho vreme, da ne bo ob spravilu vseboval preveč vode (tako pravi literatura)_________________naredimo svet lepši
Anka nima nikoli mehkega vratu, ker ima cvetno steblo, ki je trdo. Tako se tudi ne da plesti v kite, oziroma zelooo težko in nič lepo...
Živa, mislim, da sorte, ki ne cvetijo, dozorevajo prej. Opazujem grede takih česnov in so že vsi rumeni, mislim, da kar za pobrat._________________naredimo svet lepši
Živa, mislim, da sorte, ki ne cvetijo, dozorevajo prej. Opazujem grede takih česnov in so že vsi rumeni, mislim, da kar za pobrat._________________naredimo svet lepši
Hvala vsem za nasvete. Sem si vse zabeležila za v bodoče. Anko sem kupila od Amaranta, semenski material, krasni veliki stroki. Kar dobro se je držala, mesec nazaj je začela rjaveti in opazila sem rjo tu in tam. Pske sem potrgala, očitno sem tega spregledala. Izkopani ima krasno, zelo veliko čebulo, upam, da je res problem v neodtrganem psku in prehitrem izkopu. Ptujski se je že pred časom sam polegel, oziroma zelo zmehčal vrat in sem vse takšne ta teden pobrala. So kar lepi. Pustila sem jih nekje pol grede takšnih, ki se mi še niso zdeli dovolj zmehčani in so bili še kar lepo zeleni, če se bodo še kaj debelili. Ne se smejat, ampak pri Bogu ne znam prilepit fotke. Obe s hčerko sva se lani trudili v forumu o paradižniku... Sva obupali.