Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2023
Predvčerajšnjim sem nabral nekaj prvih paradižnikov z grede. Večina jih je bila malo invalidnih, tako da sem s kirurškimi posegi prišel do male paradižnikove solatke .
Dva zgornja sta edina lepa, danes odhajata .....
Včeraj pa sem nabral tiste razpokane revčke spodaj, "balkončkar" Ida Gold. Sicer se revež senči skupaj z ostalimi lončnimi pri terasi. Že zdavnaj so bili deložirani iz mize pri gredah, kjer sedaj kraljujejo čiliji. Sonce posveti šele po 11.30., pa ga kmalu zasenči kivi pergola. Najmanj sonca dobi zadnji, levi, ki pa dobi nekaj pozno popoldanskega sonca, ki se prikrade izpod kakija.
Muha, ta na levi je iz semena od Pike, krompirjevi listi; izgleda da je ultra pozen
Ida Gold dobi največ sonca. Rast ima zanimivo, nikakor noče biti balkonski, povešavi. Stebla/poganjki so tako močni, da se nočejo povesiti, kljub temu, da so že obloženi s plodovi.
Vsem moram pomagati s prisilnim upogibanjem, pa se še upira temu.
Npr. skrajni desni poganjek na poti navzdol zavije v levo in vodoravno prileze na levo stran, do grma Maglia Rosa, kjer se zopet obrne navzgor .
Gojil sem tri, štiri sorte balkonskih, pa tega problema ni bilo, enostavno so se sami obesili .
Na grmu so še trije vršički, ki rastejo še navzgor. Slike so sicer od 20. 7. , imajo že več plodov, pa še nimajo namena se obrniti navzdol. Zadaj je še četrti, najbližji koreninam in najmočnejši.
Pri tem sem že obupal in ga privezal k opori za rast navzgor. Hibridna vzgoja .
Hja, zadnja spoznaja so:
- okus je bolj diskutabilen. Nekako potegne na karotenski, korenčkov okus, z malo trpkosti, grenkobe. Spominja me na okus rumenih paradižnikov, ki jih je gojila mama pred 3/4 stoletja ...
Niso preveč sladki, verjetno pa sladkoba ne bi prekrila pustega okusa
- pa še pokajo precej, tudi danes sem odtrgal štiri počene plodove.....
Sicer sta oba problema lahko vezana z nenormalnimi temperaturami in vročim vetrom; te lončne paradižnike je potrebno cel dan zalivati in zalivati, kar sigurno ne izboljša okus in pokanje.
Poskusil bom s plodovi dočakati bolj prijazno, magari jesensko vreme; za končno oceno
Hmm, sicer pa Maglia Rosa v bližini ne poka._________________mfranc
Dva zgornja sta edina lepa, danes odhajata .....
Včeraj pa sem nabral tiste razpokane revčke spodaj, "balkončkar" Ida Gold. Sicer se revež senči skupaj z ostalimi lončnimi pri terasi. Že zdavnaj so bili deložirani iz mize pri gredah, kjer sedaj kraljujejo čiliji. Sonce posveti šele po 11.30., pa ga kmalu zasenči kivi pergola. Najmanj sonca dobi zadnji, levi, ki pa dobi nekaj pozno popoldanskega sonca, ki se prikrade izpod kakija.
Muha, ta na levi je iz semena od Pike, krompirjevi listi; izgleda da je ultra pozen
Ida Gold dobi največ sonca. Rast ima zanimivo, nikakor noče biti balkonski, povešavi. Stebla/poganjki so tako močni, da se nočejo povesiti, kljub temu, da so že obloženi s plodovi.
Vsem moram pomagati s prisilnim upogibanjem, pa se še upira temu.
Npr. skrajni desni poganjek na poti navzdol zavije v levo in vodoravno prileze na levo stran, do grma Maglia Rosa, kjer se zopet obrne navzgor .
Gojil sem tri, štiri sorte balkonskih, pa tega problema ni bilo, enostavno so se sami obesili .
Na grmu so še trije vršički, ki rastejo še navzgor. Slike so sicer od 20. 7. , imajo že več plodov, pa še nimajo namena se obrniti navzdol. Zadaj je še četrti, najbližji koreninam in najmočnejši.
Pri tem sem že obupal in ga privezal k opori za rast navzgor. Hibridna vzgoja .
Hja, zadnja spoznaja so:
- okus je bolj diskutabilen. Nekako potegne na karotenski, korenčkov okus, z malo trpkosti, grenkobe. Spominja me na okus rumenih paradižnikov, ki jih je gojila mama pred 3/4 stoletja ...
Niso preveč sladki, verjetno pa sladkoba ne bi prekrila pustega okusa
- pa še pokajo precej, tudi danes sem odtrgal štiri počene plodove.....
Sicer sta oba problema lahko vezana z nenormalnimi temperaturami in vročim vetrom; te lončne paradižnike je potrebno cel dan zalivati in zalivati, kar sigurno ne izboljša okus in pokanje.
Poskusil bom s plodovi dočakati bolj prijazno, magari jesensko vreme; za končno oceno
Hmm, sicer pa Maglia Rosa v bližini ne poka._________________mfranc
Maglia rosa je res en super češnjevček - lep, zdrav, okusen, čeprav malo kasnejši od drugih.
Vsi moji paradižniki so še lepo zeleni, niti malo se še ne barvajo - pa bodo že, da jih le ne bi pošlatala plesen ... _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Vsi moji paradižniki so še lepo zeleni, niti malo se še ne barvajo - pa bodo že, da jih le ne bi pošlatala plesen ... _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Lepa, pisana druščina. Poklon.
Jaz se bom pa v naslednjih dneh, verjetno, poslovila od mojih. Plesen je udarila na polno in se v dveh dneh razširila kot požar. Ni upanja zmage...
Tako sem včeraj pobrala tiste najbolj zrele (nabralo se jih je za cca 3kg) in jih dala sušit. Danes bom pobrala vse, ki so kolikor toliko oranžni in jih zorila. Zelene pa bom pobrala konec tedna in jih predelala v shranek.
Tako zgodaj še nikoli nisem zaključila sezone. No, še dobro, da sem 7.6. posejala še nekaj paradižnikov 42dni. Te imam posajene v lonce na balkonu. Pred nekaj dnevi so začeli cveteti. Tako nam bodo malo sladkali jesen (upam).
Paradižnike sušim na terasi, v zabojih. Sinoči sem jih malo dosušila v sušilniku. Danes so ponovno na soncu in mislim, da bodo do večera suhi.
_________________naredimo svet lepši
Jaz se bom pa v naslednjih dneh, verjetno, poslovila od mojih. Plesen je udarila na polno in se v dveh dneh razširila kot požar. Ni upanja zmage...
Tako sem včeraj pobrala tiste najbolj zrele (nabralo se jih je za cca 3kg) in jih dala sušit. Danes bom pobrala vse, ki so kolikor toliko oranžni in jih zorila. Zelene pa bom pobrala konec tedna in jih predelala v shranek.
Tako zgodaj še nikoli nisem zaključila sezone. No, še dobro, da sem 7.6. posejala še nekaj paradižnikov 42dni. Te imam posajene v lonce na balkonu. Pred nekaj dnevi so začeli cveteti. Tako nam bodo malo sladkali jesen (upam).
Paradižnike sušim na terasi, v zabojih. Sinoči sem jih malo dosušila v sušilniku. Danes so ponovno na soncu in mislim, da bodo do večera suhi.
_________________naredimo svet lepši