Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2023
Zjutraj sem napisala, da so češnjevčki še zdravi. Takrat so bili, zdaj pa niso več - ko sem prišla iz Ljubljane, sem jim začela obrezovati liste in stebla _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Lahko bi rekla, da zole sodi v rubriko Še pomnite....
Daleč, kake 4 ducate let nazaj, smo imeli en vogal njive na kmetiji, kjer je bila doma moja mami. Za nekaj krompirja,..... na kake 10m2 je eno leto mami posadila paradižnike. Za opore privezovanje, tganje zalistnikov je manjkalo časa, saj ta vogal ni bil čisto pri roki.
Ko je paradižnik zorel, dohorel, smo ga pobrali zagotovo za en koš, tak zaresen, kmečki. Pa še ga je ostalo.
Ja, ti časi so očitno minili......
Daleč, kake 4 ducate let nazaj, smo imeli en vogal njive na kmetiji, kjer je bila doma moja mami. Za nekaj krompirja,..... na kake 10m2 je eno leto mami posadila paradižnike. Za opore privezovanje, tganje zalistnikov je manjkalo časa, saj ta vogal ni bil čisto pri roki.
Ko je paradižnik zorel, dohorel, smo ga pobrali zagotovo za en koš, tak zaresen, kmečki. Pa še ga je ostalo.
Ja, ti časi so očitno minili......
Tole obrezovanje paradižnikov se mi zdi kot boj z mlini na veter . Še do konca nisem prišla, je že spet začelo deževati ... A jutri bo menda celo brez dežja, imajo čas, da si opomorejo (črn humor)_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
GrGr je napisal/a: |
Sledeče vprašanje je čista provokacija: kaj pa če bolezen hitreje/uspešneje pride v rastline prek ran - od trganja zalistnikov denimo? Je kdo poskusil z ugotavljanjem razlik med trganjem in rezanjem zalistnikov? Slednje bi bilo po logiki bolj problematično... |
Rezanje je problematično zaradi prenosa gljiv preko rezila. Sama rez pa ima gotovo manjšo skupno površino kot odtrgano, sploh če pogledamo malo bolj podrobno. Tudi ni zatrganin in podobnih poškodb. S tega vidika je rez boljša.
Razlike težko emperično ugotavljaš, saj so, ko gre kaj narobe, dogodki (okužbe) naključne, kjer so pač uspele vznikniti glive iz spor. Večina jih je itak na listih, logično zaradi večje površine. Rezi ali odtrganine predstavljajo majhen del površin, zato težko presodiš kaj je bolje.