Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Narava to zna, so pa debla verjetno bolj odkrehnjena kot zlomljena, torej "prekinjena" v stiku, členku - tam ne pušča soka.

Ja narava zna, jaz tega ne obvladam. V poletnem času, ko se je čas znebiti bohotivk, naj bi jih prav zato odkrehnili, da se rana ne odpre. Sem se v tem preizkušal na sadnem drevju, a je za mano vedno ostala nekaj centimeterska rana na lubju. Zdaj raje režem, manj škode naredim.

Isto je z mladim figovim lubjem, hitro se rani.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

mravlja je napisal/a:
Andrej Banko je napisal/a:
Ja, ptiči so hudiči. Težki škodljivci. Tudi hruške radi kavsajo.
Znanec v vasi ima ogromno figo ( kakšnih 20 let staro ) celo ogrnjeno v mrežo. Moram vprašati, kje je dobil to dimenzijo - tam ranga 8x8 metrov ?!

Merkur jih je imel včasih, 10x10m mislim, da je bila največja.

Protitočne mreže so široke maksimalno do 6 metrov; dolge pa do 100m - se mi zdi. Sigurno so dražje, vendar so ptičje tako slabe,
da jih vsaj deset let ne kupujem več. Vse nesporazume s ptiči rešujem s protitočnimi mrežami Cool ._________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Če rabiš večjo širino, sešiješ dve protitočni mreži skupaj. Na roko s primerno vrvico ali mehko plastificirano žico. Meni so tele proti ptičem zoprne, ker se rade zafecljajo.
sreco

Odgovor Napisal/-a sreco »

lpmami je napisal/a:
muha je napisal/a:
...vse izvotljene od ptičev. Pa naj še kdo trdi, da jedo ptiči sadje le, če jim manjka vode. Rolling Eyes
... pa cukra, so pozabili povedati Smile

Jasno da ptiči ne živijo samo od vode Smile Smile Smile Takrat je bilo razloženo, da če je SUŠA, ptiči jedo NEZRELO sadje (nanašalo se je na jabolka), ker so žejni. Letos suše ni, fige so zrele.. Povezave med dolgoletno preizkušenim nasvetom in to situacijo ni, očitno pa nekateri ne razumejo ozirom sprevračajo pomen.......
Seyo

Odgovor Napisal/-a Seyo »

Zivjo imam tezave z figo ima na seb neke fleke in odpadajo

snagit

ZADNJA SLIKA je Breba prvi rod isto je imala tezave in je odpadla preden je dozorela neki je napadlo

Seyo

Odgovor Napisal/-a Seyo »

lpmami je napisal/a:

Pa sem jo dočakala - in pojedla!
V dneh vsestranske mokrote, vetra in nujnih ukrepov sem figo dva dni zanemarila - prej sem jo dnevno pregledovala - in jo je dobila plesen. Plesnivi konec sem odrezala, ostalo pojedla. Srednje sladka, srednje sočna: vsekakor okus po figi, a neizrazit. No, za letošnje razmere, vključno s selitvijo z balkona v bloku, naravnost odlično.
Zdaj ima figice drugega rodu, na katere ne računam. Tudi sicer nekako nazaduje, listi so manjši, ne tako zeleni. Ima odceden prostor, veliko veta in sonca, ampak v vsem tem dežju in zdaj še hladu ... Ji lahko kako pomagam?

Ali je vasa tezava podobna mojim
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Po videzu niti ne, pa tudi odpadla ni._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 23 Avg 2023 22:10; skupaj popravljeno 1 krat
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Letos spet razsaja figova muha.
Kljub obešenim belim plošča, sem ta teden potrgal kar nekaj napadenih plodov.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

A si preveril, da je zaradi muhe? Pri meni drugi rod tudi odpada, a pri nobeni nisem opazila vboda in tudi ne črvička ali jajčeca, ko sem jih razpolovila. Se mi zdi, da se samo naravno čistijo, ker je gor plodov drugega rodu parkrat preveč. ?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Opremljene z ličinko muhe so običajno, vsaj na moji figi, na eni strani temnordeče rjavjaste.
No, lani in letos vsaj zaenkrat težav ni, tudi pri dosedu, ki ima drugo sorto, ne.
Odgovori