Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2023

Odgovori
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Tod okoli je velika večina že brez paradižnikov. Pri meni je zaenkrat kar OK in sedem kozarcev omake je v kleti. Zna biti, da bo to tudi vse. Ostalo pojemo sproti, nekaj pa delim tudi med prijatelje in sorodnike, ki so doživeli "paradajz razočaranje". Po eni strani sem se sprijaznil, da dokler bo bo, po drugi pa si še kako želim, da se končno uspešno prebijemo skozi deževje. Kar bo preživelo tole, zna še krasno zoreti v napovedani lepi jeseni.
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Včeraj sem jih pobral in smo naredili nekaj mezge. Štiri najslabše sem vrgel ven. Letos se bodo težko obdržali tudi preostali pod streho, ker jim čezmerno namaka tudi "noge". Vrt je sicer na hribu, kar je problem za kakršno koli konstrukcijo narediti, je pa prednost ob tem neprenehnem deževju. Vseeno voda teče povsod ...
Sicer pa so v Sloveniji precej večji problemi kot to, da bo po vrtovih zraslo veliko manj.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moji gredo danes, jutri vsi ven. Nima smisla, podaljševati agonijo. Bom raje nasejala šinačo, fižol, motovilec, itd..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

20230806-104431

Moj prvi letošnji paradajz(ek). Okus je prijetno kiselkast, malo sladek, sočen, z debelejšo kožo - počil je šele pred dvema dnevoma, se pravi, absorbiral je vse neskončne nalive. Barva je tako močna, da sem samo od prereza imela vijoličen prst.
Dobila sem sadiko, s še petimi drugimi, iz ostankov od soseda od prijazne Gartlčanke. Bili so bogi, so več ali manj še, ker so kar v loncih in na prostem prestajajo vremenske ujme, tale je pa prišel k meni že z bunkico. Edino ta je imel oznako, piše pa VOLOVSKO srce ha-ha!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Od jutra do zdajle masovno propadajo rastline paradajzkov. Listi naenkrat vsi suhi, zviti.

Tla mokra, premokra že tri dni, dež, mini jezerca naokoli... Verjetno so se utopile.

Sicer je fajn, da bomo imeli veliko površino za zimsko zelenjavo. Ni pa fajn, da ostanemo brez dobrih paradajzkov :(
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Moji zorijo počasi. Prejšnja leta, razen lani, sem tak čas napolnila tudi 6 gajbic, zdaj pa že nekaj dni čakam, da bo kaj dozorelo vsaj za solato. Rolling Eyes In sem seveda vesela, da še ni vseh vzela plesen.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Danes in jutri je dan za plod pa še sončno je. Upam na pospešeno zorenje.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

... Danes pa rastline čudežno okrevajo, kakor so včeraj čudežno propadale... recimo, da se je voda umaknila (kar se na slpošno tudi tista vidna je).

Zdi se mi sicer na prvi pogled malo bedasto ob 1 ha površine ustvarjati "umetna" mesta za zelenjavo (visoke grede), vendar mislim, da tako zaradi tega kot drugih ozirov (lahko se čez napne lok z mrežo recimo) ne bo šlo brez tega.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Včeraj, pozno popoldan, sem šel malo privezovati paradižnikove vrhove. Pa nisem nič privezoval, takoj na začetku vrste me je pozdravil uvel, povešen vrh na enem od pelatov.
Samo en vrh v celem paradajzniku. Saj niti ne vem, kaj je pomenil, vendar mi je vzel veselje za delo. Danes je še vedno uvel in še vedno ne vem kaj to pomeni Rolling Eyes .

Počakam da se malo otopli, mogoče ga je samo zeblo. ? Upam Wink .

Drugače se še kar držijo, seveda pa me skrbi krompirjeva plesen. Glede na to, da ima Phytophthora infestans tri do petdnevno inkubacijo, se še vedno lahko prikaže Embarassed ._________________mfranc
Odgovori