Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Murva - Morus

Odgovori
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Moja je v pristni dolenjski ilovici, brez založnega gnojenja, vsako leto dobi malo peletov in to je to. Je na južni legi, obilo sonca ima.
Imam pa v podobni/enaki zemlji črno murvo, ki mi ne uspeva sploh, pa je že tretji poskus :( Ima manj sonca in na večji strmini je, a redno zalivana. Bele ne zalivam že leta...
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

GrGr je napisal/a:
Aha, hvala. Sicer okusa niti bela murva nima drugega kot sladko, presladko ;-)

Ja Illinois Everbearing je sladko kisla sorta, sigurno ne bo samo sladkega okusa._________________Iščem zanimive sadne vrste...
posavc

Odgovor Napisal/-a posavc »

mfranc, moje rastejo v težji, bolj kot ne ilovnati zemlji. Pri sajenju sem dal v jamo vedro gnoja in nekaj pesti peletov ter mineralnega gnojila. Kasneje, po 3 letih po sajenju vsako leto dam čez zimo ali pa že v jeseni sadjarsko gnojilo 0-20-30 in na spomladi kakšne 3 pesti kan-a._________________Vse kar doma zraste je dobrodošlo !
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Ko takole laično razmišljam, se mi med drugim poraja tudi misel, da murve še niso tako razvajene, kot "klasične" sadne sorte, ki se največ sadijo. Ali pri nas vrtičkarjih, ali na plantažah.
Pomeni da so bolj skromne, in se na dodatno gnojenje odzovejo z močnejšo rastjo, kot jo želimo .... Rolling Eyes da premislim da premislim študiram študiram Wink

Seveda, kdor si želi imeti debelo senco https://zelenisvet.com/wp-content/uploads/2020/06/17-600-let.jpg se okrog močne rasti ne bo sekiral Laughing

Jaz si bom osvežil sadjarsko znanje s kakšno dobro knjigo, ali s podatki na spletu. Nekatere stvari so mi jasne; premočno rezanje povzroči premočno rast; pa kljub temu da se naredi bolj široka krošnja (ni pa nujno), pomaga upogibanje poganjkov, pa odvajanje.itd.

Veliko zavisi od tajminga za redno rez. Neko splošno pravilo pravi, da se mlada drevesa obrežejo šele spomladi, starejša pa že jeseni; verjetno res zelo splošno navodilo.

Zanimiva mi je metoda (se ne spomnim ali sem jo kdaj prakticiral), da se izvede poletna rez tik pred cvetenjem.

Aprila je sadno drevje tik pred cvetenjem, vendar je še pravi čas za rezanje vej, predvsem pri tistih drevesih, ki zelo bujno rastejo. Tik pred cvetenjem je v drevesni krošnji že veliko hranil, ki jih z rezjo odstranimo. S tem oslabimo oziroma umirimo drevo, ki posledično požene bolj šibke, enoletne poganjke, ki nosijo več rodnega lesa. Povedano drugače: zaradi pozne rezi bo manj zelo dolgih poganjkov na vrhu drevesa, katere vsako leto odstranjujemo. Pozna rez je zato priporočena za bujno rastoča drevesa.

https://e-utrip.si/rez-sadnega-drevja-za-enakomerno-rast-in-rodnost/

Pa seveda poletna rez. , kdaj rezati v poletnem terminu. Se najdejo mnenja, da je vseno kdaj, samo da se izvede poletna rez. OK, možno da je tako, ob rezanju sadnega drevja, ki mu je vseeno kdaj, samo da se drevo razbremeni balastnih vej in poganjkov. In seveda dodatno odstranjevanje vertikalnih poganjkov._________________mfranc
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

mfranc je napisal/a:
Seveda, kdor si želi imeti debelo senco https://zelenisvet.com/wp-content/uploads/2020/06/17-600-let.jpg se okrog močne rasti ne bo sekiral Laughing
... če jo je že čakal tako dolgo ... Very Happy .

Fantastično drevo!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mravlja je napisal/a:

Fantastično drevo!

Razen, ko zori, najbrž?
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Bela murva ni problem, tudi rdeče niso. In črnih je tako malo... No ja, vsaj jaz tako mislim.
Okolico mnogo bolj obremenjuje breza.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Obremenjevanje okolja je odvisno od kriterijev. Nekoč smo se sprehajali po nekem lepem mestu ob Jadranu in se znašli na nekem prostoru na trgu / promenadi, kjer je bilo po tleh vse dobesedno nasrano. Ni nam bilo jasno, kako je prišlo do tega v tistem sicer lepo urejenem mestu. In potem smo ugotovili, da stojimo pod murvo ... gravž, res Crying or Very sad_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Dragi moji, ne se kregat okrog tega kdo bolj naserje lepo okolico Very Happy .

Namreč, ljubitelji debele sence si lahko nabavijo murvo sorte Morus alba Fruitless https://www.vdberk.co.uk/trees/morus-alba-fruitless/

Sadeže se da verjetno kupiti na tržnici Confused Wink_________________mfranc
posavc

Odgovor Napisal/-a posavc »

mfranc, aprila je za murvo prepozno rezanje, saj zelo solzi. Murva se reže v mirovanju, nekje konec zime. Ima neko svojo rez tudi okoli vzgajanja. Je pa res da ni problem če jo nekoliko "narobe" porežemo saj zelo hitro naredi nove veje in lahko popravimo._________________Vse kar doma zraste je dobrodošlo !
Odgovori