Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Schlumbergera - božični kaktus

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

LPmami, nimajo trnov.
Lahko ti bom dala kak vršiček ali pa katerega od manjših po cvetenju, ker imam nekatere najbrž podvojene.

Pred leti sem imela ogromno kaktusov in sočnic, pa sem vse oddala. Tile so mi pa bolj všeč.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Najbolj mi je všeč oranžni, pa še beli z lila nadihom v sredini.
Se bova dogovorili._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Plamenka

Oranžni bo moral še zrasti, ker ga imam od lani, od belega bi pa lahko nekaj oddelila.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Wow kakšni lepi kaktusi. Najlepši mi je ta drugi. Jaz sem imela včasih božičnega, ampak zdaj ga nimam več.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
Plamenka

Božični so sedaj redkost, ker jih ne prodajajo več.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Prispevala: metuljc

Jaz lahko dodam še to, kar sem opazila pri svojih, da imajo "zahvalni" nekaj spodnjih cvetnih lističev nekako sploščenih, kot bi bili poležani.slika

Pri pravih starih božičnih so pa vsi enaki, ne glede iz katere strani jih gledaš. slika

Cvet pri velikonočnih (rhipsaidopsis) je pa spet precej drugačen, podoben rhipsalisom:slika
Uporabniški avatar
Plamenka

Hvala za podrobne opise cvetov in fotografij, Muha. Doslej sem mislila, da so cvetovi božičnih in zahvalnih enaki.

Ponovno sem pogledala link, ki sem ga pred tremi leti objavila na 1. strani te teme in vidim, da se cvetovi res razlikujejo tako, kot si opisala.

https://worldofsucculents.com/thanksgiving-christmas-easter-cactus/?fbclid=IwAR05XL5D-Hstm_YvV6ROmkK-btJQ4MQINLJsTRmtjaq3zc_SGZFavlLlgfM
Uporabniški avatar
Plamenka

Dodajam še link fotografije od Metuljc:
https://empressofdirt.net/identify-christmas-cactus/
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Tudi jaz sem dobila Plamenkine kaktuse. Eden vršiček se ni prijel, dva sta se pa.
Sama imam klasičnega roza in belega. Slednjega nekaj vedno žre, ima velike luknje v listih, ampak ničesar ne najdem Evil or Very Mad

roza bo cvetel, ostalim se ne sanja, zakaj jih imam. Nič hudega. enkrat bodo že.

Plamenka, čudovite imaš in očitno z njimi prav delaš, saj te obdarijo s prelepim cvetjem._________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
Plamenka

Živa, zgleda, da jim ustreza, da so čez poletje zunaj. Takrat jih redno zalivam. Jeseni začnejo nastavljati popke in jih prenesem v dnevno sobo. Po cvetenju gredo v hladnejši prostor. Najbrž bi jih morala pognojiti, pa vedno pozabim. Centralno ogrevanje jim ne prija, čeprav niso zraven radiatorja. Lani so zapozneli popki začeli odpadati. Letos sem sklenila, da jih bom vsak dan popršila.
Največji zdaj odcveta, srednji so na vrhuncu cvetenja, lanski potaknjenci imajo pa popke.
Odgovori