Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2023
Hvala za pohvale in mnenja .
Plodove sem pobral pred zmrzaljo, dve gajbici pobranih pa pustil na terasi.
No, ni čisto idealna, temperatura niha od +30 stopinj do -5°C zadnje dni, ko je temperatura zjutraj padla do +5. Boljšega prostora za zimovanje paradižnikov nimam ....
Sem pa "mimogrede" imel tudi testiranje obnašanja plodov, ki sem jih lani prvič škropil s sodo bikarbono. Vsekakor zanimiva izkušnja.
Crtj, ne, tole niso namenske sorte za daljšo hrambo. Skozi leta sem probal veliko sort pelatov tipa San Marzano in rezultat je, da najdlje zdržijo takole. Potrgani napol že zoreči in čisto zeleni.
Na sliki desno zgoraj je en primerek Dad`s Sunset - tudi ta se pri meni dobro drži na zimovanju.
Lani pa nisem gojil sorte Scatalone, za katerega pravijo:
Scatalone pomeni "karton" in je dobil tako ime, ker ga je mogoče nabrati rožnatega in shraniti v kartonu, da dozori. Srednje pozni indeterminiran. Zelo roden. Paradižnik vrste San Marzano iz Lazia.
Long kiper pa sem imel eno leto in se sploh ne spomnim rezultata ... . Ga je pa gojilo še nekaj forumašev, morda se kdo javi._________________mfranc
Plodove sem pobral pred zmrzaljo, dve gajbici pobranih pa pustil na terasi.
No, ni čisto idealna, temperatura niha od +30 stopinj do -5°C zadnje dni, ko je temperatura zjutraj padla do +5. Boljšega prostora za zimovanje paradižnikov nimam ....
Sem pa "mimogrede" imel tudi testiranje obnašanja plodov, ki sem jih lani prvič škropil s sodo bikarbono. Vsekakor zanimiva izkušnja.
Crtj, ne, tole niso namenske sorte za daljšo hrambo. Skozi leta sem probal veliko sort pelatov tipa San Marzano in rezultat je, da najdlje zdržijo takole. Potrgani napol že zoreči in čisto zeleni.
Na sliki desno zgoraj je en primerek Dad`s Sunset - tudi ta se pri meni dobro drži na zimovanju.
Lani pa nisem gojil sorte Scatalone, za katerega pravijo:
Scatalone pomeni "karton" in je dobil tako ime, ker ga je mogoče nabrati rožnatega in shraniti v kartonu, da dozori. Srednje pozni indeterminiran. Zelo roden. Paradižnik vrste San Marzano iz Lazia.
Long kiper pa sem imel eno leto in se sploh ne spomnim rezultata ... . Ga je pa gojilo še nekaj forumašev, morda se kdo javi._________________mfranc
Jaz sem gojila Long Keeper, dve leti. Pri meni ni opravičil imena. Mogoče bi, če bi ga od pobiranja naprej lahko hranila na kakih 5 °C. 20 °C v moji kleti je bilo pa preveč in so se bakterije gnilobe izgleda dobro počutile. Pomagalo ni niti, da sem ga že pred skladiščenjem oprala v raztopini sode oz. poskusno tudi varikine.
Ni pa ovenel, jagode so ostale čvrste - dokler niso zgnile.
Ni pa ovenel, jagode so ostale čvrste - dokler niso zgnile.
Long keeper in še nekaj skladiščnih sort sem opustil, ker mi njihov okus ni všeč. Vseeno se mi zdijo boljši tisti klasični, katere napol zrele pobereš konec sezone in zdržijo nekje do Božiča. Goldfish, Blush in Orange banana me na ta način večkrat presenetijo, od rdečih pa le tisti, ki že rdečijo ob pobiranju. Priznam , da sem malo razvajen po sezoni krasnih mnogoterih okusov in se do naslednje sezone raje prebijem z posušenimi, zmrznjenini in "utekočinjeno zmiksanimi" zalogami.
muha je napisal/a: |
Jaz sem gojila Long Keeper, dve leti. Pri meni ni opravičil imena. Mogoče bi, če bi ga od pobiranja naprej lahko hranila na kakih 5 °C. 20 °C v moji kleti je bilo pa preveč in so se bakterije gnilobe izgleda dobro počutile. Pomagalo ni niti, da sem ga že pred skladiščenjem oprala v raztopini sode oz. poskusno tudi varikine. Ni pa ovenel, jagode so ostale čvrste - dokler niso zgnile. |
Varikini? Mi ne bi padlo na misel, raje H2O2. Saj verjetno tudi klor izhlapi ampak vseeno je peroksid le naraven tako kot soda.
No pri meni so paradižniki zdržali do nekje sredine decembra, papriko pa smo jedili še po novem letu imam pa še nekaj "svežih" čilijev ampak so že nagubani kot dve leti star krompir.
Zanimivo mi je da paprika skoraj ne izgubi okusa za razliko od paradižnika, ki je bil bolj "meh",čiliji pa so kar izgubili ostrino.
Ja, varikina. Nekje sem prebrala nasvet, da je paradižnike pred hranjenjem koristno okopati v 10 % mešanici varikine z vodo, da uničimo neželene bakterije, nakar jih še temeljito speremo, da odplaknemo varikino. Izkušnja mi je povedala, da to nima nikakršnega učinka. Ampak, dokler sam ne preveriš, ne veš. Poskusila sem tudi s sodo, enako brez učinka, vsaj v mojih možnostih shranjevanja.