Kot sem že napisal, so bile moje 4 gajbice nezrelega letos izjemno zdrave, domnevno zato, ker niso bile objedene od gosenic. Če ni odprtega vhoda v "sistem", nimajo bakterije in glivice nobenega dela.
Sem kemik, a sta mi varekina in peroksid v tem primeru povsem mimo...
Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2023
GrGr, mogoče je to tudi malo mimo,da ni vstopne točke. Mislim, da so sicer bolj problem gljive in manj bakterije ali, bognedaj, virusi.
Vhod v plod poteka čez pecelj in, če je rastlina že okužena pred pobiranjem plodov, pa ni nujno, da se to vidi, potem se seveda razbohoti kasneje na relativno toplem. Pranje s čemerkoli ne more pomagati.
Če pa plod še ni okužen (a tega z na pogled ne moremo trditi), potem pranje lahko malo zavre kakšne procese. Spet, pecelj je še vedno odkrit in dovzeten za prenos okužb, le malo manj, ker se posuši. Mogoče tukaj res pomaga zavijanje.....
Vhod v plod poteka čez pecelj in, če je rastlina že okužena pred pobiranjem plodov, pa ni nujno, da se to vidi, potem se seveda razbohoti kasneje na relativno toplem. Pranje s čemerkoli ne more pomagati.
Če pa plod še ni okužen (a tega z na pogled ne moremo trditi), potem pranje lahko malo zavre kakšne procese. Spet, pecelj je še vedno odkrit in dovzeten za prenos okužb, le malo manj, ker se posuši. Mogoče tukaj res pomaga zavijanje.....
Glede shranjevanja sem preizkusila tudi nek recept iz interneta, iz naših domačih logov, naj bi se paradižnik tedne dolgo lepo ohranil v lesnem pepelu. Ha, ha, ha! Shranila sem izključno povsem zdrave paradižnike. Po 2 mesecih je bilo vse skupaj en sam poc.
Je pa en član pred leti na našem forumu opisal, da je našel spomladi v shrambi povsem zdrav pozabljen paradižnik, kupljen dolgo nazaj. Sorta? Shramba? ???
Je pa en član pred leti na našem forumu opisal, da je našel spomladi v shrambi povsem zdrav pozabljen paradižnik, kupljen dolgo nazaj. Sorta? Shramba? ???
GrGr kot kemik tudi veš na kaj razpade peroxid zato je za mene povsem OK.Z njim tudi razkužim rastlinjak na spomlad seveda le z 3% raztopino.
Varekina pa pri meni res ne pride v poštev.
Ampak kot je že opisano, pore oz. plesen vdre v plod tudi skozi pecelj, pa je lahko na zunaj na oko tipi topi tu pa na žalost ne pomaga nič, pač tako je.
Varekina pa pri meni res ne pride v poštev.
Ampak kot je že opisano, pore oz. plesen vdre v plod tudi skozi pecelj, pa je lahko na zunaj na oko tipi topi tu pa na žalost ne pomaga nič, pač tako je.
Bravo. Tudi umetna inteligenca (ChatGPT) ve to:
Vodikov peroksid (H2O2) se razpada na vodo (H2O) in kisik (O2) po naslednji kemijski reakciji:
2 H2O2 (vodikov peroksid) -> 2 H2O (voda) + O2 (kisik)
Ta reakcija je spontana in se lahko pospeši s toploto, svetlobo, katalizatorji ali s kemijskimi reakcijami z drugimi snovmi. Na primer, nekateri katalizatorji, kot je kalijev permanganat ali železov(III) klorid, lahko povečajo hitrost razpada vodikovega peroksida.
in:
Zaradi teh dejavnikov ni enotnega odgovora na vprašanje, koliko časa traja, da se vodikov peroksid popolnoma razgradi. Čas razpada lahko variira od nekaj ur do nekaj dni, odvisno od pogojev in koncentracije peroksida.
Vodikov peroksid (H2O2) se razpada na vodo (H2O) in kisik (O2) po naslednji kemijski reakciji:
2 H2O2 (vodikov peroksid) -> 2 H2O (voda) + O2 (kisik)
Ta reakcija je spontana in se lahko pospeši s toploto, svetlobo, katalizatorji ali s kemijskimi reakcijami z drugimi snovmi. Na primer, nekateri katalizatorji, kot je kalijev permanganat ali železov(III) klorid, lahko povečajo hitrost razpada vodikovega peroksida.
in:
Zaradi teh dejavnikov ni enotnega odgovora na vprašanje, koliko časa traja, da se vodikov peroksid popolnoma razgradi. Čas razpada lahko variira od nekaj ur do nekaj dni, odvisno od pogojev in koncentracije peroksida.
Beseda kemija se sliši odbijajoče, čeprav je povsod okrog nas in tudi v naravi. Prav Vodikov peroksid nastaja celo v našem telesu in pomaga telesu uničevati sovražnike. Je močan oksidant. Ob nizki koncentraciji je odlično razkužilo, ob močni koncentraciji in malo vzpodbude pa je sposoben eksotremno razpasti in z ogromno energije povzročiti hude eksplozije, če je prostorsko omejen.
paradižnik Ida Gold Moram zaključiti zgodbo iz lanskega leta.
Moram priznati, da mu pri meni ni bilo z rožicami poslano. Dobil je sončen prostor, zaščiten pred dežjem. Ampak ko sem se pripravljal da kak plod izoliram,
zaščitim pred insekti, ga je dosegla poletna vročina in je nehal cveteti.
Vzel sem seme iz nezaščitenih plodov, spomladi malo pozabil na seme, te dni pa sem seme testiral na kaljivost. Pri sušenju, fermentiranju, delam napake
(če je pozabljivost napaka ) in na koncu me vedno skrbi, če je seme sploh že živo . Ampak vsako leto je kaljivost skoraj 100%; eno redkih pozitivnih presenečenj .
Seme bom dostavil na forum, če pa koga zanima, lahko dobi male sadikice, trenutno visoke približno 5 cm. Je pa res zgoden, tudi kali med 3 do 5 dni._________________mfranc
Moram priznati, da mu pri meni ni bilo z rožicami poslano. Dobil je sončen prostor, zaščiten pred dežjem. Ampak ko sem se pripravljal da kak plod izoliram,
zaščitim pred insekti, ga je dosegla poletna vročina in je nehal cveteti.
Vzel sem seme iz nezaščitenih plodov, spomladi malo pozabil na seme, te dni pa sem seme testiral na kaljivost. Pri sušenju, fermentiranju, delam napake
(če je pozabljivost napaka ) in na koncu me vedno skrbi, če je seme sploh že živo . Ampak vsako leto je kaljivost skoraj 100%; eno redkih pozitivnih presenečenj .
Seme bom dostavil na forum, če pa koga zanima, lahko dobi male sadikice, trenutno visoke približno 5 cm. Je pa res zgoden, tudi kali med 3 do 5 dni._________________mfranc