Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

JernejZ

Odgovor Napisal/-a JernejZ »

Dwarf, hvala za odgovor! Koristno. Kremenčeva mivka torej tudi skoraj obvezna.
Sem malo šel gledat še v zgodovino in kot je zapisal Ferdo, za v zemljo so primernejši lonci, za na zemljo pa vreče.
dwarf

Odgovor Napisal/-a dwarf »

Ne vem če bi ravno rekel, da je kremenčeva mivka obvezna. Je pa priporočljiva. Alternativa naj bi bila kokosova vlakna, ki jih nekateri dajejo do 30% v substrat, s čimer naj bi tudi povečali zračnost in naj se ne bi zadeva toliko posedala... Nisem pa še preizkusil tega, poleg tega bi bilo to le za par sadik, ne pa za več 10 ali sto, ker ni ravno poceni.

Me pa zanima za kdaj kaj planirate letošnje jesensko škropljenje z bakrovimi pripravki?
matejos

Odgovor Napisal/-a matejos »

izvedel sem ga ta teden, pred dežjem in nizkimi T
dwarf

Meni pa ni še zneslo pošpricat. Imam pa namen nekje konec meseca ali v začetku novembra, in sicer kar z 2% mešanico Cuprablau, toliko da se ustavi vsa rast in fino razkuži. Upam, da ne bom prepozen.
dwarf

Sedaj ko obrezujem borovnice, sem opazil eno zanimivo - in hkrati malo zaskrbljujočo zadevo: en grm mi je napadla goba, in sicer tiste štrclje starejših vej, ki so ostali po obrezovanju v enem izmed prejšnjih let.

Gre za neko lesno gobo, ki je povsem zmehčala les borovnice, tako da sem ga kar s prsti in palico spraskal stran vse do trdega, živega lesa. Mlajše veje namreč še vedno rastejo, čeprav niso pa v najboljši formi. Me zanima, če bo borovnica preživela. Sem že razmišljal, da bi jo kar vrgel ven...

Se je komu pripetilo že kaj takšnega?
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Vrzi jo ven in zažgi! Glej, da ne preneseš na druge. Razkužuj škarje!_________________Narava vse povrne!
dwarf

Sem jo izruval in ni bilo posebej težko - je imela dokaj majhne korenine, tako da mi je ni preveč žal.

Upam edino, da se ni še kaka druga okužila.

Pa hvala lepa za nasvet! Smile
matejos

letos bo zgodba očitno podobna lanski, vlaga v času cvetenja in monilija. kdaj se tretira s signumom prvič?
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Matejos, a tebi borovnice že cvetijo?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
matejos

tik pred tem so. Lani se je doba cvetenja zaradi dežja in hladu podaljšala in udarila je monilija. sem jo preprečil le s signumom, drugače se ne da. koncentracija 1%, 0,1% ne deluje.
Odgovori