Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Murva - Morus

MijaLan

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

mfranc je napisal/a:
Čakajoči na murve in ostalo:

Sporočili so mi, da se pošiljka kompletira in jo bodo odposlali v 1 - 7 delovnih dni. Torej se dogaja ;-)

O, odlično, hvala za obvestilo! Sestrične v nasadu jih že čakajo, vendar bodo to poletje prebile na varnem na borjaču! ;)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Se oproščam, če je bilo že kje omenjeno; prečital sem nekje dobronamerno pripombo da je zoprno posaditi murvo tik poleg raznih poti, prekritih tal.

Da je murva zelo nemarna Wink , nepobrane, zrele plodove trosi vse naokrog. Predvidevam, da vsaka pusti za seboj velik flek.

Murve še nisem posadil na stalno mesto, in jo lahko dam (pe ne brez zadrege) na trato._________________mfranc
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Ko jo/jih najdejo ptiči, teh problemov ni več :(
MijaLan

Hja, res je, da je pod murvami lahko velika packarija, vendar morajo biti drevesa dokaj stara in velika za tako packanje. Tik pred hišo ob popločeni površini pa res ne bo dobro mesto zanjo. ;)
mfranc

MijaLan, si me že prepričala Very Happy , ne želim jih poslušati od boljše polovice da sem s copati prinesel v hišo packarijo, ki se še počistiti ne da. Verjetno Cool

Murva se bo šla drenjat na malo tratico._________________mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 23 Apr 2024 18:55; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Absolutno daj na trato, ni nobene dileme.

Če boš želel enostavno pobrati plodove namesto brskanja po travi, boš pač dal spodaj neko plahto v primernem času.
mfranc

crtj, vidim da še tega ne vem, kako, kdaj se obirajo murve heheh .

Malo slično drenu?_________________mfranc
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Veš kaj, bilo je tolko pozeb, da niti nisem več ziher.... poleti, v glavnem. In če to niso ravno bele murve, je zelo nazorno, kdaj je čas, če imaš recimo spodaj šoder, asfalt ali pač nekaj, kar ni trava.
MijaLan

mfranc je napisal/a:
crtj, vidim da še tega ne vem, kako, kdaj se obirajo murve heheh .

Malo slično drenu?

Hja, bom pametovala, da zelo odvisno od sorte! ;) Konkretne izkušnje imam samo z murvami v bližini, ki zorijo od začetka junija naprej, upoštevajte, da je to na Vipavskem, Okrog 20. junija v kolekcijskem nasadu murv v Pivoli pri Mariboru več let zapored zrelih murvic tako rekoč ni bilo, le ena sadna sorta vrste Morus rubra je imela kakšen zrel plod.

Lani sva nasadila več sadnih sort in so drobne sadike zdaj že zelo obložene, če bo dovolj toplo, bi kakšna lahko dozorela že v drugi polovici maja. Bom poročala.
MijaLan

mfranc je napisal/a:
MijaLan, si me že prepričala Very Happy , ne želim jih poslušati od boljše polovice da sem s copati prinesel v hišo packarijo, ki se še počistiti ne da. Verjetno Cool

Pametno. Žena ti bo hvaležna. ;)
Odgovori