Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Petroselinum crispum - Peteršilj

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Seveda, kar pusti ga semeniti, boš preskrbljen s semeni za nekaj let.
javrgar

Odgovor Napisal/-a javrgar »

perteršilj bi imel v koritu širine 30 na oknu. Kar tako, brez razloga. V trgovini imajo 2 vrsti semen:
- aromatičen, s korenom;
- ne-aromatičen, brez korena.

Kupil "moss curled 2", torej zaradi majhnosti korita brez korena, a tudi brez arome. A brez korena, a z aromo, pa ne obstaja?____________________
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Meni diši vsak peteršilj, koreninski in listni.

Vsaj sorte, katere poznam, ki so se delile na

listni:
več listne mase, korenine tanjše, razvejane, zelo aromatične npr. Commun 2. Ta bi bil čisto primeren tudi za korita, ker korenine ne gredo navzdol ampak bolj v širino.
z močnejši korenom: manj listne mase, ena korenina, ki gre navzdol, debelejša , manj aromatična. Trenutno je tak Berlinski srednje dolgi.
kodrasti: ta vonja res nima kaj dosti, je pa lep na pogled. Sem najbrž spada Moss curled.

Jaz sejem le listnega. Korenin za juho se vseeno dovolj nabere, saj več kot 2 cm košček ni dobro dati vanjo, če nočem, da premočno diši po peteršilju.

Kako je pa z morebitnimi novejšimi sortami, ne vem, ker v glavnem sejem le doma pridelano seme.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tale moj velikan je moral ven, ker imam še enega, še večjega, za semenitev. Tisti mi dela gnečo in sem nekaj cvetnih stebel odstranila - upam, da bo vseeno lepo cvetel in semenil.
Ne vem, kakšna sorta je uradno. Je zelo aromatičen, ni skodran, korenine ima komaj kaj, listne mase pa kar veliko.

_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Definitivni listni. "Koreninski" ima eno osrednjo močno korenino.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Saj vem, da ni ne skodrani in ne koreninski. Hočem reči, da je zelo aromatičen, kot je nekdo spraševal, če se ne motim._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

živa je napisal/a:
... Kupljeno seme peteršilja je pa sploh vprašljive kakovosti, veliko se jih pritožuje nad nekaljivostjo. Sama sem letos sejala v posodico in presadila.
Zato letos peteršilj semenim, čeprav ga nisem še nikoli, razen kakšnih krmežljavih osamelčkov, ki niso vedeli, bi živeli ali ne, na koncu so pa celo cveteli, samo semen nisem pobirala.
Peteršilj iz (lani) kupljene sadile je košat, tako da sem nekaj vej odlomila, zaradi prostora. Cveti kot nor in presenetljivo lepo diši, nekako medeno in nežno. Imam ga v visoki gredi, na nivoju nosa, in ga pogosto ovohavam Smile
Kako dolgo pa seme rabi, da dozori? Ker prostora ni prav veliko, je bila odločitev za semenitev po trenutnem navdihu Rolling Eyes_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

lpmami je napisal/a:

Kako dolgo pa seme rabi, da dozori? Ker prostora ni prav veliko, je bila odločitev za semenitev po trenutnem navdihu Rolling Eyes
Na uč bi rekla še vsaj en mesec. Če ti dela napoto, ga oskubi in pusti zoreti le par kobul.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

muha je napisal/a:
Na uč bi rekla še vsaj en mesec. Če ti dela napoto, ga oskubi in pusti zoreti le par kobul.
Eh, seveda! Pa nisem pomislila, da je semena v enem kobulu veliko in bom imela dva, tri kobule čisto zadosti.
Koliko časa pa je peteršiljevo seme kalivo?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Dve-tri leta gotovo, če je seme hranjeno na suhem. Čeprav na medmrežju pišejo, da le 1 leto.

Da je pomembno pridelati lastno seme, kjer se le da (razen korenja in radiča), priča TALE prispevek. Če se ne motim, mora biti kaljivost najmanj 75 %, da sme seme ostati v prodaji.

Jaz sem ga lani jeseni prezgodaj sejala v korita. Čez zimo je bil že lepo visok, spomladi mi je pa ves pobegnil v cvet. Za naslednje leto je najprimerneje, če naredi do zime le dva prava listka.
Odgovori