Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Petroselinum crispum - Peteršilj
perteršilj bi imel v koritu širine 30 na oknu. Kar tako, brez razloga. V trgovini imajo 2 vrsti semen:
- aromatičen, s korenom;
- ne-aromatičen, brez korena.
Kupil "moss curled 2", torej zaradi majhnosti korita brez korena, a tudi brez arome. A brez korena, a z aromo, pa ne obstaja?____________________
- aromatičen, s korenom;
- ne-aromatičen, brez korena.
Kupil "moss curled 2", torej zaradi majhnosti korita brez korena, a tudi brez arome. A brez korena, a z aromo, pa ne obstaja?____________________
Meni diši vsak peteršilj, koreninski in listni.
Vsaj sorte, katere poznam, ki so se delile na
listni: več listne mase, korenine tanjše, razvejane, zelo aromatične npr. Commun 2. Ta bi bil čisto primeren tudi za korita, ker korenine ne gredo navzdol ampak bolj v širino.
z močnejši korenom: manj listne mase, ena korenina, ki gre navzdol, debelejša , manj aromatična. Trenutno je tak Berlinski srednje dolgi.
kodrasti: ta vonja res nima kaj dosti, je pa lep na pogled. Sem najbrž spada Moss curled.
Jaz sejem le listnega. Korenin za juho se vseeno dovolj nabere, saj več kot 2 cm košček ni dobro dati vanjo, če nočem, da premočno diši po peteršilju.
Kako je pa z morebitnimi novejšimi sortami, ne vem, ker v glavnem sejem le doma pridelano seme.
Vsaj sorte, katere poznam, ki so se delile na
listni: več listne mase, korenine tanjše, razvejane, zelo aromatične npr. Commun 2. Ta bi bil čisto primeren tudi za korita, ker korenine ne gredo navzdol ampak bolj v širino.
z močnejši korenom: manj listne mase, ena korenina, ki gre navzdol, debelejša , manj aromatična. Trenutno je tak Berlinski srednje dolgi.
kodrasti: ta vonja res nima kaj dosti, je pa lep na pogled. Sem najbrž spada Moss curled.
Jaz sejem le listnega. Korenin za juho se vseeno dovolj nabere, saj več kot 2 cm košček ni dobro dati vanjo, če nočem, da premočno diši po peteršilju.
Kako je pa z morebitnimi novejšimi sortami, ne vem, ker v glavnem sejem le doma pridelano seme.
Tale moj velikan je moral ven, ker imam še enega, še večjega, za semenitev. Tisti mi dela gnečo in sem nekaj cvetnih stebel odstranila - upam, da bo vseeno lepo cvetel in semenil.
Ne vem, kakšna sorta je uradno. Je zelo aromatičen, ni skodran, korenine ima komaj kaj, listne mase pa kar veliko.
_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ne vem, kakšna sorta je uradno. Je zelo aromatičen, ni skodran, korenine ima komaj kaj, listne mase pa kar veliko.
_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
živa je napisal/a: |
... Kupljeno seme peteršilja je pa sploh vprašljive kakovosti, veliko se jih pritožuje nad nekaljivostjo. Sama sem letos sejala v posodico in presadila. |
Peteršilj iz (lani) kupljene sadile je košat, tako da sem nekaj vej odlomila, zaradi prostora. Cveti kot nor in presenetljivo lepo diši, nekako medeno in nežno. Imam ga v visoki gredi, na nivoju nosa, in ga pogosto ovohavam
Kako dolgo pa seme rabi, da dozori? Ker prostora ni prav veliko, je bila odločitev za semenitev po trenutnem navdihu _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
muha je napisal/a: |
Na uč bi rekla še vsaj en mesec. Če ti dela napoto, ga oskubi in pusti zoreti le par kobul. |
Koliko časa pa je peteršiljevo seme kalivo?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Dve-tri leta gotovo, če je seme hranjeno na suhem. Čeprav na medmrežju pišejo, da le 1 leto.
Da je pomembno pridelati lastno seme, kjer se le da (razen korenja in radiča), priča TALE prispevek. Če se ne motim, mora biti kaljivost najmanj 75 %, da sme seme ostati v prodaji.
Jaz sem ga lani jeseni prezgodaj sejala v korita. Čez zimo je bil že lepo visok, spomladi mi je pa ves pobegnil v cvet. Za naslednje leto je najprimerneje, če naredi do zime le dva prava listka.
Da je pomembno pridelati lastno seme, kjer se le da (razen korenja in radiča), priča TALE prispevek. Če se ne motim, mora biti kaljivost najmanj 75 %, da sme seme ostati v prodaji.
Jaz sem ga lani jeseni prezgodaj sejala v korita. Čez zimo je bil že lepo visok, spomladi mi je pa ves pobegnil v cvet. Za naslednje leto je najprimerneje, če naredi do zime le dva prava listka.