Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Pasti za mravlje
Včasih res ostanem brez besed... Ker se ti zdi, da se hitro širijo, čeprav te ne motijo ali ti škodujejo, jih boš začela pobijat.
Probaj pogledat tudi s kakšen druge strani, ne le s svojega trenutnega ozkega zornega kota. Evo, tole recimo pravi umetna inteligenca, do katere ima vsak brezplačen dostop:
Vi
Ali so mravlje koristne? zakaj?
Copilot
Ustvarjanje odgovorov za vas …
Mravlje so na vrtu lahko zelo koristne. Poglejmo, zakaj:
Izboljšujejo strukturo tal: Mravlje s svojimi podzemnimi kanali rahljajo prst, kar omogoča boljšo zračnost in prehodnost tal. Voda in hranila lažje dosežejo korenine rastlin 12.
Zmanjšujejo populacije škodljivcev: Mravlje se prehranjujejo z gosenicami, hrošči in drugimi škodljivci, ki bi lahko poškodovali pridelke. S tem pomagajo uravnavati število škodljivcev na vrtu 12.
Pospešujejo razgradnjo organskih snovi: Mravlje razkrajajo razpadajoče rastlinske snovi, kar vrača hranila v zemljo 1.
Indikator prisotnosti listnih uši: Če opazite mravlje na vrtu, je to lahko znak, da so listne uši napadle vaše rastline. Mravlje se namreč hranijo s sladkim sokom, ki ga proizvajajo uši 1.
Torej, čeprav so lahko nadležne, so mravlje ključnega pomena za uravnotežen ekosistem na vrtu.
Probaj pogledat tudi s kakšen druge strani, ne le s svojega trenutnega ozkega zornega kota. Evo, tole recimo pravi umetna inteligenca, do katere ima vsak brezplačen dostop:
Vi
Ali so mravlje koristne? zakaj?
Copilot
Ustvarjanje odgovorov za vas …
Mravlje so na vrtu lahko zelo koristne. Poglejmo, zakaj:
Izboljšujejo strukturo tal: Mravlje s svojimi podzemnimi kanali rahljajo prst, kar omogoča boljšo zračnost in prehodnost tal. Voda in hranila lažje dosežejo korenine rastlin 12.
Zmanjšujejo populacije škodljivcev: Mravlje se prehranjujejo z gosenicami, hrošči in drugimi škodljivci, ki bi lahko poškodovali pridelke. S tem pomagajo uravnavati število škodljivcev na vrtu 12.
Pospešujejo razgradnjo organskih snovi: Mravlje razkrajajo razpadajoče rastlinske snovi, kar vrača hranila v zemljo 1.
Indikator prisotnosti listnih uši: Če opazite mravlje na vrtu, je to lahko znak, da so listne uši napadle vaše rastline. Mravlje se namreč hranijo s sladkim sokom, ki ga proizvajajo uši 1.
Torej, čeprav so lahko nadležne, so mravlje ključnega pomena za uravnotežen ekosistem na vrtu.
Vsak osveščen ve, da z drugimi vrstami živih bitij sobivamo. In prav vsa so bila pred nami tu (invazivke in priseljenke pred in po Kolumbu so izjema), kjer jim jemljemo življenjski prostor.
Mravlje se ne bodo širile čez neko mejo, saj zanje ne bo dovolj hrane. In v hišo zlepa ne gredo, večina vrst prav nikoli.
Mravlje se ne bodo širile čez neko mejo, saj zanje ne bo dovolj hrane. In v hišo zlepa ne gredo, večina vrst prav nikoli.
Enako pri meni. Vsake toliko časa jim kaj zadiši in najdejo pot v hišo.
Za mačjo hrano sem pa našla rešitev: posodo z mačjo hrano postavim v večji podstavek, poln vode. Ker je hrana lahka in bi na vodi plavala, dam spodaj še eno posodico polno vode - za obtežitev. (Lahko bi bilo karkoli težkega in stabilnega, da je le kot otoček v vodi.) Ni več težav z mravljami, plavati pač (še) ne znajo.
Drugje jih pustim na miru. Sitno pa je, če dobiš na vrt tiste male mravlje, ki rastline kar "zazidajo" in zamorijo v rasti.
Za mačjo hrano sem pa našla rešitev: posodo z mačjo hrano postavim v večji podstavek, poln vode. Ker je hrana lahka in bi na vodi plavala, dam spodaj še eno posodico polno vode - za obtežitev. (Lahko bi bilo karkoli težkega in stabilnega, da je le kot otoček v vodi.) Ni več težav z mravljami, plavati pač (še) ne znajo.
Drugje jih pustim na miru. Sitno pa je, če dobiš na vrt tiste male mravlje, ki rastline kar "zazidajo" in zamorijo v rasti.
Seasmoon je napisal/a: |
Mravlje se lahko naselijo v vse mogoče. Tako, da aladin ne ti meni o ozkoglednosti. Muha, kot sem že povedala, jaz jih na vrtu ne želim imeti, ker mi odnašajo semena in delajo štalo. |
No ja, aladinu pač ni korektno očitati ozkogledosti. Je pač tako, da ne moremo imeti samo tistega, kar bi radi, pride še kaj v paketu zraven. V naravi je tako zelo vse povezano, da drugače ne gre. In samo takšno okolje, ki ima mnogo vrst, je stabilno, le redko kakšna od njih prevlada in (nam) dela težave.
Na vrtovih in nasploh okoli hiš smo najbolj pogosti generatorji težav prav ljudje s tem, da na silo odstranjujemo tiste živali/rastline/glive/..., ki nam niso všeč in rušimo ravnotežje.
metuljc je napisal/a: | ||
No ja, aladinu pač ni korektno očitati ozkogledosti. Je pač tako, da ne moremo imeti samo tistega, kar bi radi, pride še kaj v paketu zraven. V naravi je tako zelo vse povezano, da drugače ne gre. In samo takšno okolje, ki ima mnogo vrst, je stabilno, le redko kakšna od njih prevlada in (nam) dela težave. Na vrtovih in nasploh okoli hiš smo najbolj pogosti generatorji težav prav ljudje s tem, da na silo odstranjujemo tiste živali/rastline/glive/..., ki nam niso všeč in rušimo ravnotežje. |
Napačno si me razumela. Aladin me je vprašal, da, kaj me moti, če so mravlje pod hiško od ježa in jaz sem povedala, da mravlje se lahko naselijo v vse mogoče in naj ne govori, da sem ozkogledna. Jaz njemu ne očitam ničesar.
Citiram: |
Na vrtovih in nasploh okoli hiš smo najbolj pogosti generatorji težav prav ljudje s tem, da na silo odstranjujemo tiste živali/rastline/glive/..., ki nam niso všeč in rušimo ravnotežje. |
Jaz in dragi to počneva relativno malo. Recimo polže pustiva pri miru. Imava pa srečo, da pri nas rdečih polžev ni.
Life is like a game ... play it ...