Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2024

brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Muha, tole ne drži povsem. Tudi zarodni čebulčki, ki naredijo pske in imajo v zemlji glavico z več strokci (od dva naprej) so uporabni za vzgojo jedilnega česna.Te glavice lahko zrastejo tudi tako velike kot pri jedilnem česnu in imajo tako konkretno velike stroke. A tudi iz majhnjih strokov, ki so veliki približno tako kot tisti "mono strok" zrastejo povsem normalne jedilne glave. Važno pa je, da se pske čimprej odstrani, da rastlina vse moči usmeri v glavice.
Če pridelamo take lepe glavice je celo bolje, ker od ene rastline dobimo več rastlin jedilnega česna...

Za pridelavo sorazmerno velikih glavic sadilnega česna izberemo in posadimo čimvečje zarodne čebulčke, ne manjše od velikosti graha. Lahko so pa veliki tudi kot noht palca na roki. Te velike zarodne čebučke sadimo vsakega posebej v istem razmaku kot jedilni česen._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hvala, Brbr, za tale pojasnila._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr: pri meni so, kot po pravilu, stroki iz zarodnih čebulčkov s p'ski velikosti polovice češnjeve peške. Od takega drobiža mislim ni kaj pričakovati.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Tak mini drobiž sem že pridelala, a nisem bila dovolj sistematična pri sajenju in potem spravilu pridelka, da bi opazila povezavo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Nazadnje urejal/a lpmami 04 Jul 2024 17:31; skupaj popravljeno 1 krat
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Kakšno je pri vas stanje s česnom? Kdaj boste pobirali Anko? Ker letos je vse bolj zgodaj, se mi zdi._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Letos je kar precej napadla oranžna rja, a glavice so glave.
So še čisto nezrele. Za sproti sem dva že izpulila in je še vse sočno, tudi skupna zunanja ovojnica.
Preventivno sem rastje med česnom precej razredčila, tako da ima zdaj več zraka, vetra in sonca._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Moja Anka raje kasni, kor prehiteva. Nič še ne nakazuje, da bi jo bilo treba pobirati že v bližnji prihodnosti.
tajci

Odgovor Napisal/-a tajci »

Moja Anka je precej rjasta, še ni za populiti, zarodne glavice so še zaprte. Sicer je tisti, ki je bil sajen jedilni zelo debel. Semenski pa malo manj._________________Naj raste
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Včeraj sem bila v kontroli na njivi. Anka je počno rjasta, a še ni zrela.

Verjetno bom v soboto populila tiste, ki niso naredile cvetnega stebla in se že polegajo.

Za ostale pa ne vem. Bom videla kako bo v soboto. ker so dnevi za korenino potem šele čez en teden. Takrat pa zna biti že pozno..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Si preverila tudi glavice? Moj bo rabil še najmanj 2, morda celo 3 tedne.
Stroki še niso dovolj dobro izraženi, niti pri tistih ne, ki jim je rja objedla že skoraj vse liste. Ni kaj, bo trebe še počakati.
Odgovori