Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2013

Odgovori
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Vsekakor pelate, meni se najbolj obnese Opalka._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Sonceluna
Prispevkov: 654
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

Ne vem če spada v to temo ampak vseeno, Marijav mi lahko prosim poveš kakšno "metodo" sušenja uporabljaš?
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Pelat prerežem po dolgem na pol, ali pa na 3 dele, če je debelejši, ga dam v el. biosušilnik s kožico navzdol (odstranim tudi vlažna semena), na 2. od treh stopenj, po več urah ga malo obrnem, potem pa še enkrat in sušim pač tako dolgo, da je primerno suh - ne trd in ne vlažen. Jaz ga hranim kar v skrinji._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »


Pregledujem pobrane paradižnike pa najdem tegale z ročkom. Le kaj se mu je zgodilo, da je naredil takole izrastlino!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Jezik nam kaže Wink Laughing Laughing Laughing .
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pri nas sušimo na pol prerezane paradižnike razporejene (prerezana površina obrnjena navzgor) na rešetke v pečici ogreti na cca 70st. cca 1 dan. Vrata pečice pustimo malo priprta, da se vlaga lažje odvaja._________________naredimo svet lepši
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Pri meni je tudi par takih zraslo. Cool

MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Sem stekla v plastenjak nabrat nekaj debelinkotov, ki se kljub mrazu ne dajo:
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Nadina
Prispevkov: 184
Pridružen: Po Jun 03, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Nadina »

Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Res je lepo videti sveže zrele paradižnike v tem času leta...
Jaz sem vse svoje pobrala 1 dan pred mrazom, ki je rastline na koncu le nekoliko osmodil na vrhovih. Ampak vreme ni bilo več ugodno, zato nisem želela riskirati izgubo pridelka...

Toliko zelenih paradižnikov, kolikor jih imam letos, nisem imela še nikoli. S podstrešja sem morala privleči lesen regal s petimi policami, ki so na polno naložene z večjimi plodovi, s češnjevci pa sem napolnila voziček s tremi gajbicami, ki stojijo ena nad drugo.

Vsak dan med zelenimi odberem kar precej takih, ki so čez noč začeli spreminjati barvo in jih dam na pladenj, kjer dozorijo do konca, nakar jih porabimo. S paradižnikom bom zagotovo založena do konca meseca, verjetno pa še krepko čez. Pa se ga bomo končno najedli Laughing

Me pa kar pogreje, ko vidim, da so prazne rastline na vrtu (čeravno malo ožgane od mraza) še vedno bujno zelene in zdrave. Letos sploh plesni ni bilo, kar je po desetletju paradižnikovanja prvič!
Škropila pa sem le enkrat z insekticidom (+ fungiciom s kratko karenco), da sem se rešila pršic, s sodo letos nisem nič čarala, ker ni bilo potrebe.

Res škoda, da vreme ni zdržalo..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Odgovori