Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ilex aquifolium- navadna bodika, božji les, božje drevce

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

metuljc, super slike, zelo nazorne.
Me pa zanima še ena bolj tehnična plat enospolnih cvetov. Ali so na cvetu enega spola vedno tudi zakrneli prašniki/plodnica. Verjetno ne in je tudi to neka posebnost. ??
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ne, niso vedno, kakor pri kateri rastlini. Lahko celo na različnih cvetovih iste rastline različno. Še tam, kjer sta obe vrsti cvetov na isti rastlini, se najdejo izjeme (recimo koruza, leska, javor, breza,...)
No, recimo pri tisi še nsiem videla, da bi se to zgodilo, recimo. Kar najbrž kaže na 2 izvora enospolnih cvetov, ali je tako pri vrstah od začetka (oz zelo, zelo dolgo), ali pa so se enospolni cvetovi razvili kot prilagoditev na opraševalce iz dvospolnih. Morda celo zakrneli prašniki, če pravočasno ne pride do oprašitve, razvijejo nekja malega cvetnega prahu in oprašijo brazdo pestiča. Tole so bolj hipoteze, a glede na pestrost življenja nasploh, je vse precej verjetno, izjem najdemo v biologiji skoraj toliko kot pravil, zato je pa tako zelo zanimiva. No, vaj meni. Embarassed
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pisanolistni grm, za katerega sta doli in žižola ugotovili, da ni ilex, je dobil svojo lastno temo z naslovom Osmanthus tricolor, nepravi božji les
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

To pa je ilex

bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

tako dolgo sem iskala ilex, pa ta teden ugotovila, da raste pri sosedih, blizu mojega delovnega mesta- Kdaj lahko vprašam za potaknjence, je sedaj prepozno? Je vseeno, katera rastlina je, moška ali ženska, bo uspešno rasla, če bo osamljena?

doli, tega tvojega pa skrij, ga pridem oskubit!!! nestrpen_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

metuljc je napisal/a:
k juglansovi fotki le še to, da je na levi strani rastline moški cvet s 4 prašniki, na desni žesnki, ki ima izrazito plodnico ("bunkica" na sredi cveta), pa zakrneli prašniki so tudi narisani.
Še prave fotke, ne le risba: ženski cvetovi z zakrnelimi prašniki in moški cvetovi, lepo vidne nerazvite plodnice na sredi cveta.
Dajmar

Imam dve drevesi božjega drevca na obeh so enaki cvetovi. Eno drevo ima včasih kašen plod ampak zelo malo. drevesi sta stari kakšnih 45 let. domnevam da sta ženski.

Julans, metuljc, prosim pomoč.
Dajmar

doli je napisal/a:
To pa je ilex

Sem avgusta 2015 naredil kakšnih 10 potaknjencev iz podobne rastline...
Dva sta naredila korenine.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Tudi sam imam to rastlino oziroma sta dve. Ena ima gladke, druga bodičaste liste (se pravi, ena je ženska, druga moška rastlina?). Obe sta bili zasajeni kakih 40 let nazaj in sta precej skupaj - najbrž posledica napačne presoje glede velikosti odraslega grma (drevesa). Napravil sem dve vejici in ju postavil v vazo z vodo. Sprva je bilo mišljeno kot okras, sedaj se bodo pa na eni veji odprli cvetovi in razmišljam, da bi to presadil v lonec, jeseni pa na stalno mesto ob vrt._________________go with your instinct to live as you want
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Žensko rastlino ločimo od moške zgolj po cvetovih - oblika oz. bodičastost listov tu nima nobenega pomena.
Ženske rastline so načeloma lepše zaradi lepih rdečih plodov (seveda so tudi drugih barv), na splošno pa gre za lepo, zimzeleno, počasi rastoče drevo, ne glede na spol. Very Happy
Od svojega sem se moral žal posloviti, saj je bilo preveliko za presaditev, tem pa ni več moglo rasti, a bom zagotovo posadil drugo.
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
Odgovori