Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kisanje v kozarcih
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Kisanje v kozarcih
(Prenos iz arhiva)
Glej tudi Kisanje zelja in repe
Prenešeno iz teme Gartlcmanija 2013
Slavc
Na srečanju sem dvema ali trem kolegom/kolegicam razlagal recepte za kisanje zelja, repe in pa blitve, v kozarcih za vlaganje. Pa sem malo pomešal zadeve in širil krivo vero.
Kisanje blitve:
- vzamemo le stebla, jih operemo,
- narežemo na 1cm dolge koščke,
- damo v steklenico z malo širšim vratom (moja varianta - kar v kozarec za vlaganje)
- zalijemo z neklorirano vodo, rahlo zapremo, damo na sobno tempreraturo; pod steklenico preventivno postavimo pladenj, da ulovimo morebitno vodo ob vrenju
- čez 24 ur vodo zamenjamo
- čez 24 ur vodo zamenjamo in dodamo 1 žličko soli
- damo na malo hladnješi prostor, da vre počasi dalje,
- 1 do 2x tedensko preverimo nivo tekočine, po potrebi dolijemo s slanico
- ko neha vreti, dobro zapremo in damo v klet
Podoben recept: http://foodpreservation.about.com/od/Fermenting/r/Fermented-Swiss-Chard-Stems-Recipe.htmNazadnje urejal/a muha 19 Dec 2014 20:48; skupaj popravljeno 1 krat
Prenešeno iz teme Gartlcmanija 2013
Slavc
Na srečanju sem dvema ali trem kolegom/kolegicam razlagal recepte za kisanje zelja, repe in pa blitve, v kozarcih za vlaganje. Pa sem malo pomešal zadeve in širil krivo vero.
Kisanje blitve:
- vzamemo le stebla, jih operemo,
- narežemo na 1cm dolge koščke,
- damo v steklenico z malo širšim vratom (moja varianta - kar v kozarec za vlaganje)
- zalijemo z neklorirano vodo, rahlo zapremo, damo na sobno tempreraturo; pod steklenico preventivno postavimo pladenj, da ulovimo morebitno vodo ob vrenju
- čez 24 ur vodo zamenjamo
- čez 24 ur vodo zamenjamo in dodamo 1 žličko soli
- damo na malo hladnješi prostor, da vre počasi dalje,
- 1 do 2x tedensko preverimo nivo tekočine, po potrebi dolijemo s slanico
- ko neha vreti, dobro zapremo in damo v klet
Podoben recept: http://foodpreservation.about.com/od/Fermenting/r/Fermented-Swiss-Chard-Stems-Recipe.htmNazadnje urejal/a muha 19 Dec 2014 20:48; skupaj popravljeno 1 krat
Preverjen recept:
KISANJE ZELENJAVE V KOZARCIH:
Za repo, preizkušeno je tudi za zelje, črno redkev, rumeno kolerabo in rdečo peso.
1. Operi in olupi repo (lahko na pol olupiš).
2. Naribaj. Najbolje je na tanke palčke, sicer na velike luknje.
3. Posoli 12g na kg ribane repe, premešaj in pusti stati pol ure do eno uro.
4. Kar tesno natlači v kozarec. Repa bo spustila vodo in bo skoraj vsa pokrita s tekočino. Na koncu dolij do vrha z dna posode, kjer je repa stala naribana. Če manjka tekočine, dolij par žlic vode. Pokriti mora biti do 3 mm pod robom kozarca.
5. Postavi pokrovček in NE zatisni!
6. Postavi kozarce v večjo posodo ali podstavek, ker se bodo cedile pene ali tekočina.
7. Postavi na 21-24 stopinj za TOČNO 3 dni, bolje v temo (lahko pokriješ s črno vrečo)
8. Odpri pokrov, potlači repo in zalij z vodo, če manjka tekočine. (ne bi smelo več kot za 2 žlici)
9. Zatisni pokrove, operi kozarce in nesi v klet. V principu bo stalo vse ok celo leto, kakšen kozarec se pa v praksi še vedno cedi, zato daj spodaj časopis in malo spremljaj dogajanje. Ponovi postopek zapiranja ali porabi čimprej.
10. Če bo repa postala mehka čez mesec ali kasneje, je možno naslednje:
- preveč zrelo repo si kisal
- ni bila prava luna (korenovke pobiraj na sivo korenino po Mariji Thun, zelje na bel list. Ribaš pa VEDNO na siv cvet!!
Taka kisla zelenjava je že po enem tednu blago kisla in dobra za jest.
Pa še to je važno, da nimaš zelenjave predolgo pobrane, preden jo začneš ribati za kisanje. Lahko preveč ovene ali postaja puhla. Optimalno je največ do 1 tedna, če imaš zelenjavo v kleti na hladnem pokrito s kakšno cunjo ali pa prav v zasipnici.
KISANJE ZELENJAVE V KOZARCIH:
Za repo, preizkušeno je tudi za zelje, črno redkev, rumeno kolerabo in rdečo peso.
1. Operi in olupi repo (lahko na pol olupiš).
2. Naribaj. Najbolje je na tanke palčke, sicer na velike luknje.
3. Posoli 12g na kg ribane repe, premešaj in pusti stati pol ure do eno uro.
4. Kar tesno natlači v kozarec. Repa bo spustila vodo in bo skoraj vsa pokrita s tekočino. Na koncu dolij do vrha z dna posode, kjer je repa stala naribana. Če manjka tekočine, dolij par žlic vode. Pokriti mora biti do 3 mm pod robom kozarca.
5. Postavi pokrovček in NE zatisni!
6. Postavi kozarce v večjo posodo ali podstavek, ker se bodo cedile pene ali tekočina.
7. Postavi na 21-24 stopinj za TOČNO 3 dni, bolje v temo (lahko pokriješ s črno vrečo)
8. Odpri pokrov, potlači repo in zalij z vodo, če manjka tekočine. (ne bi smelo več kot za 2 žlici)
9. Zatisni pokrove, operi kozarce in nesi v klet. V principu bo stalo vse ok celo leto, kakšen kozarec se pa v praksi še vedno cedi, zato daj spodaj časopis in malo spremljaj dogajanje. Ponovi postopek zapiranja ali porabi čimprej.
10. Če bo repa postala mehka čez mesec ali kasneje, je možno naslednje:
- preveč zrelo repo si kisal
- ni bila prava luna (korenovke pobiraj na sivo korenino po Mariji Thun, zelje na bel list. Ribaš pa VEDNO na siv cvet!!
Taka kisla zelenjava je že po enem tednu blago kisla in dobra za jest.
Pa še to je važno, da nimaš zelenjave predolgo pobrane, preden jo začneš ribati za kisanje. Lahko preveč ovene ali postaja puhla. Optimalno je največ do 1 tedna, če imaš zelenjavo v kleti na hladnem pokrito s kakšno cunjo ali pa prav v zasipnici.
Zuf, odličen recept.
Mi razložiš, kaj je siv cvet, siva korenina, bel list? Tega izrazoslovja še nisem zasledila, pač pa glede na lunine mene, čas presanja, čas nepresajanja...
Mi je pa ena na hitro povedala podoben recept, le da je rekla, da kozarce zapreš, daš v veliko posodo, naliješ vodo, da so kozarci prekriti. Pustiš. Ni mi čisto jasno tole, ker repa verjetno zavre in napihne pokrovčke.
Naslednje leto poskusim po tvojem receptu._________________Lp, Živa
Mi razložiš, kaj je siv cvet, siva korenina, bel list? Tega izrazoslovja še nisem zasledila, pač pa glede na lunine mene, čas presanja, čas nepresajanja...
Mi je pa ena na hitro povedala podoben recept, le da je rekla, da kozarce zapreš, daš v veliko posodo, naliješ vodo, da so kozarci prekriti. Pustiš. Ni mi čisto jasno tole, ker repa verjetno zavre in napihne pokrovčke.
Naslednje leto poskusim po tvojem receptu._________________Lp, Živa
Jaz pa najprej kisam repo v črnem 25 l loncu in šele nato po 2+3 dneh natlačim v kozarce, ki mi držijo celo leto do druge sezone. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
https://picasaweb.google.com/home
Sem ppred dnevi videl sosedo kako kisa repo na tak način v kozarcih. Imela je zraven neke plastične vstavke, ki se jih dobi pri nas v zadrugi, so iz prozorne plastike in jih daš nad repo v kozarce. Zadeva preprečuje, da bi se repa dvignila nad nivo tekočine. Verjetno tisti, ki vlagate v kozarce to že poznate, meni je bilo nekaj novega._________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?