Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kisanje v kozarcih

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Kisanje v kozarcih

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Glej tudi Kisanje zelja in repe

Prenešeno iz teme Gartlcmanija 2013

Slavc

Na srečanju sem dvema ali trem kolegom/kolegicam razlagal recepte za kisanje zelja, repe in pa blitve, v kozarcih za vlaganje. Pa sem malo pomešal zadeve in širil krivo vero.
Kisanje blitve:
- vzamemo le stebla, jih operemo,
- narežemo na 1cm dolge koščke,
- damo v steklenico z malo širšim vratom (moja varianta - kar v kozarec za vlaganje)
- zalijemo z neklorirano vodo, rahlo zapremo, damo na sobno tempreraturo; pod steklenico preventivno postavimo pladenj, da ulovimo morebitno vodo ob vrenju
- čez 24 ur vodo zamenjamo
- čez 24 ur vodo zamenjamo in dodamo 1 žličko soli
- damo na malo hladnješi prostor, da vre počasi dalje,
- 1 do 2x tedensko preverimo nivo tekočine, po potrebi dolijemo s slanico
- ko neha vreti, dobro zapremo in damo v klet

Podoben recept: http://foodpreservation.about.com/od/Fermenting/r/Fermented-Swiss-Chard-Stems-Recipe.htm
Nazadnje urejal/a muha 19 Dec 2014 20:48; skupaj popravljeno 1 krat
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Preverjen recept:

KISANJE ZELENJAVE V KOZARCIH:

Za repo, preizkušeno je tudi za zelje, črno redkev, rumeno kolerabo in rdečo peso.

1. Operi in olupi repo (lahko na pol olupiš).
2. Naribaj. Najbolje je na tanke palčke, sicer na velike luknje.
3. Posoli 12g na kg ribane repe, premešaj in pusti stati pol ure do eno uro.
4. Kar tesno natlači v kozarec. Repa bo spustila vodo in bo skoraj vsa pokrita s tekočino. Na koncu dolij do vrha z dna posode, kjer je repa stala naribana. Če manjka tekočine, dolij par žlic vode. Pokriti mora biti do 3 mm pod robom kozarca.
5. Postavi pokrovček in NE zatisni!
6. Postavi kozarce v večjo posodo ali podstavek, ker se bodo cedile pene ali tekočina.
7. Postavi na 21-24 stopinj za TOČNO 3 dni, bolje v temo (lahko pokriješ s črno vrečo)
8. Odpri pokrov, potlači repo in zalij z vodo, če manjka tekočine. (ne bi smelo več kot za 2 žlici)
9. Zatisni pokrove, operi kozarce in nesi v klet. V principu bo stalo vse ok celo leto, kakšen kozarec se pa v praksi še vedno cedi, zato daj spodaj časopis in malo spremljaj dogajanje. Ponovi postopek zapiranja ali porabi čimprej.
10. Če bo repa postala mehka čez mesec ali kasneje, je možno naslednje:
- preveč zrelo repo si kisal
- ni bila prava luna (korenovke pobiraj na sivo korenino po Mariji Thun, zelje na bel list. Ribaš pa VEDNO na siv cvet!!

Taka kisla zelenjava je že po enem tednu blago kisla in dobra za jest.

Pa še to je važno, da nimaš zelenjave predolgo pobrane, preden jo začneš ribati za kisanje. Lahko preveč ovene ali postaja puhla. Optimalno je največ do 1 tedna, če imaš zelenjavo v kleti na hladnem pokrito s kakšno cunjo ali pa prav v zasipnici.
lana
Prispevkov: 147
Pridružen: Pe Sep 27, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a lana »

Hvala zuf za recept. Bom probala. Kako velike kozarce pa vzameš, tiste običajne ta velike od kumaric recimo, ki držijo 750g načeloma, ali kake druge?
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Ponavadi tiste, ki si jih omenila.
Brez problema pa se tudi v večjih ali manjših.
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Zuf, odličen recept.

Mi razložiš, kaj je siv cvet, siva korenina, bel list? Tega izrazoslovja še nisem zasledila, pač pa glede na lunine mene, čas presanja, čas nepresajanja...

Mi je pa ena na hitro povedala podoben recept, le da je rekla, da kozarce zapreš, daš v veliko posodo, naliješ vodo, da so kozarci prekriti. Pustiš. Ni mi čisto jasno tole, ker repa verjetno zavre in napihne pokrovčke.

Naslednje leto poskusim po tvojem receptu._________________Lp, Živa
Darso
Prispevkov: 827
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Darso »

Jaz pa najprej kisam repo v črnem 25 l loncu in šele nato po 2+3 dneh natlačim v kozarce, ki mi držijo celo leto do druge sezone. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Darso, samo 2 dni pustiš v rahlo osoljeni (predvidevam, da daš mlačno vodo, da hitreje skisa?) vodi? Ne dvigne pokrovčka?

Nimamo primerne shrambe, vonj je neprijeten po hiši, če se kisa z deskami in kamni._________________Lp, Živa
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Oj.
Glede sive pa bele, pa korenin in listov... to biodinamični izrazi, meni ne preveč znani, ker se ne ukvarjam s tem.
Recept je od prijateljice, zdaj ga že dve leti uspešno uporabljam.
Furman
Prispevkov: 534
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Furman »

Sem ppred dnevi videl sosedo kako kisa repo na tak način v kozarcih. Imela je zraven neke plastične vstavke, ki se jih dobi pri nas v zadrugi, so iz prozorne plastike in jih daš nad repo v kozarce. Zadeva preprečuje, da bi se repa dvignila nad nivo tekočine. Verjetno tisti, ki vlagate v kozarce to že poznate, meni je bilo nekaj novega._________________Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
Odgovori