Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

papasmrk je napisal/a:
Pozdravljeni,

pred kratkim sem kupil figo Viloeto (v loncu) in jo doma posadil v malce večji lonec. Pomladi naslednje leto jo imam namen presaditi na stalno mesto. Mi lahko kdo iz izkušenj pove ali je smokvo bolje presaditi v neko bolj humusno prst (na vrt) ali pa na strmino, kjer so tla malce bolj kamnita. Kateri tip tal figi bolj odgovarja ?

hvala in lp

V genih ima figa skromnost in res lahko raste dobesedno iz kamenja!

Ampak tudi za njo velja pregovor, da prazen žakelj ne stoji pokonci ... Wink . Če hočeš da bo tudi dobro rodila, ji privošči tudi nekaj humusa. Je zelo hvaležna za organsko gnojenje.

Sicer je mesto saditve odvisno tudi od ostalih pogojev, saj veš, sonce, zavetrje, itd.

Po podatkih ki si jih navedel, bi jo posadil v breg, sploh če s tem preprečiš pozebe, ki nastanejo v kotlinah. Zemlja naj bi bilo peščeno ilovnata, s kakih 10 - 20 % humusa. Tudi sam sem ji namešal substrat, kjer je prevladoval pesek (dolomit), dobila pa je tudi kompost in celo nekaj šote.

Potem pa jo vsako pomlad razveseli s zrelim kompostom ali kaj sličnega (odležan gnoj itd), pa preko zime ali zgodaj spomladi kakšno PK gnojilo.

Rabi pa poleti, ko se plodovi debelijo kar precej vode.

LP_________________mfranc
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Mfranc, hvala za odgovor.
Ravno voda, ki jo rabi poleti me nekako nagiba k temu da bi jo dal na vrt, ker na kamnih voda prej odteče. Pa tudi če se bodo sušna poletja ponovila potem je kar se tiče vode bolje da je humusnih tleh (pa tudi lažje je zalivati).
Bom pa pomladi še eno kupil in tisto posadil na breg pa da vidimo razliko.

Lep pozdrav
mfranc

Ja, voda bi znala biti problem, čeprav ima figa zelo, res zelo agresivne korenine, ki se zalezejo globoko v zemljo, če imajo možnost seveda.

Na humusnih tleh ti priporočam dobro odcednost, pa ne preveč humusa. Ta v velikih količinah rad ponagaja ob jesenskem deževju s sproščanjem dušika, ta pa saj veš "odpomaga" da rastlinam jeseni les normalno dozori za zimsko spanje ...

Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

stara postaja je napisal/a:

Se kdo spomni Dnevnika povprene fige v Celju izpod peresa Lovrota na rastline.com?
Moram se pohvaliti, da mi je lani podaril potomko te fige, letos je zrasla na dva metra in se razvejala v tri nove veje (iz prvotne "palice". Sem bila zelo presenećena, ko se je spomnil name in mi sadiko celo pripeljal v Slov. Bistrico.) Prijeten mlad moški in punca, prijazna in preprosta.
Marijav, vem, da si bila njegova obćudovalka (oz. njegovega pisanja), Pred kratkim me je poklical in povedal, da je uspel na enem literarnem natećaju, ko bo njegova zgodba predvajana na radiu, me bo obvestil. Povabila sem ga na naš forum, ampak ne sledi vsem spremembam (iz Horvatinovega na C-jinega, potem sem).

lovro je napisal/a:
Takole, pa je moja zgodba med izbranimi (odkupljenimi) na natečaju Radia Slovenija za najboljšo kratko zgodbo 2013. Naj vas najprej razočaram, da zgodba ne govori o moji figi. Nasploh ni v zgodbi poškodovana ali na kak drug način mučena nobena rastlina.
Predvajali jo bodo na radiu ARS (22. november ob 19:00). Naslov: Škatlica.
Vesel bom, če si boste vzeli čas in jo poslušali.

Lep pozdrav,

lovro
_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

O, presenečenje! Kje pa je to napisal? Sem šla po dolgem času na rastline.com, pa nisem našla. Tudi na mail nisem dobila obljubljenega sporočila. lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
lovor

Odgovor Napisal/-a lovor »

mfranc,

a je bil že kakšen lepo dozorel plod na tvoji Petit Negri? Res tako odlična, kot si domneval? Nekje sem prebral domnevo, da gre za isti rod kot pri Violetti in podobno kvaliteto okusa. ( A je bavarska Violetta bolj ali manj isto kot zelo hvaljena francoska Violette de Boredeaux?)

Sam razmišljam, da bi nabavil Petit negri in jo imel stalno v loncu, saj na barju klima od pozne jeseni do konca zime res ni pro-figovska. Very Happy Panachee ( tigrasto) sem kot možnost nekako izključil, menda želi bolj vroče podnebje od tukajšnjega. Brown turkey tudi menda ne dosega arome Violette.

p.s. Še to- lahko poveš, kje si nabavil Petit Negri?
mfranc

Lovor, čisto dvomim, da bi bila Petit Negri kaj v žlahti z violetko. Že samo ime pove, da je majčkena in črna Wink , z res manjšimi plodovi kot je recimo povprečje ... Rolling Eyes .

tole je internetska fotka http://photos1.blogger.com/blogger/4519/3188/640/petite%20negri%20oct%20o6.0.jpg

Mislim da letošnjih nekaj figic še ni bila referenca, upam drugo leto na kaj več.

Pa tudi Violette de Bordeaux dvomim, da je sorodnica naše violetke, čeprav so pred leti, ko je bavarska violeta prišla na tržišče, ugibali tudi v to smer. Vendar, če pogledam internetske slike, je Violette de Bordeaux bolj izrazito temno modro/vijolično obarvana kot naša violeta. Violette de Bordeaux je bolj podobna soimenjakinji Rouge de Bordeaux.

Petit Negri je res izrazito primerna za v lonce, pa tudi dvomim, da je adaptirana na našo klimo.

Sam sem jo nabavil tule: http://www.hortensis.de/pflanzen/obst.html?suche=feige , vidim da jo še ima.

lovor

mfranc je napisal/a:
Lovor, čisto dvomim, da bi bila Petit Negri kaj v žlahti z violetko. Že samo ime pove, da je majčkena in črna Wink , z res manjšimi plodovi kot je recimo povprečje ... Rolling Eyes .

tole je internetska fotka http://photos1.blogger.com/blogger/4519/3188/640/petite%20negri%20oct%20o6.0.jpg

Mislim da letošnjih nekaj figic še ni bila referenca, upam drugo leto na kaj več.

Pa tudi Violette de Bordeaux dvomim, da je sorodnica naše violetke, čeprav so pred leti, ko je bavarska violeta prišla na tržišče, ugibali tudi v to smer. Vendar, če pogledam internetske slike, je Violette de Bordeaux bolj izrazito temno modro/vijolično obarvana kot naša violeta. Violette de Bordeaux je bolj podobna soimenjakinji Rouge de Bordeaux.

Petit Negri je res izrazito primerna za v lonce, pa tudi dvomim, da je adaptirana na našo klimo.

Sam sem jo nabavil tule: http://www.hortensis.de/pflanzen/obst.html?suche=feige , vidim da jo še ima.

LP

Joj, tole je pa daleč s severa Nemčije. Tja me pa ne bo. Kaj veš, koliko me bi stala poštnina? ( Vprašanje, če ni potratno za eno samo sadiko:)
mfranc

Seveda bi bilo potratno nabavljati samo eno sadiko, mi si pomagamo ponavadi s skupinskim nakupom.

Ne spomnim se stroškov, je pa možno, da ima kje kakšen cenik, oziroma pove, če je vprašan. Krištof je prav prijazen gospod.

lovor

http://figs4funforum.websitetoolbox.com/post/negronne-true-or-false-5792174[url][/url]

Evo, celo na figovski forumih resno razpravljajo, ali so Violette de Bordeaux, Negronne in Petit Negri nemara vsi skupaj ena sama sorta. Confused

Jaz bom vseeno verjel, da je Petit Negri manjša, primerna za lonec in prezimovanje v garaži. In jo bom torej nabavljal nekje, kjerkoli že. Wink
Odgovori