papasmrk je napisal/a: |
Pozdravljeni, pred kratkim sem kupil figo Viloeto (v loncu) in jo doma posadil v malce večji lonec. Pomladi naslednje leto jo imam namen presaditi na stalno mesto. Mi lahko kdo iz izkušenj pove ali je smokvo bolje presaditi v neko bolj humusno prst (na vrt) ali pa na strmino, kjer so tla malce bolj kamnita. Kateri tip tal figi bolj odgovarja ? hvala in lp |
V genih ima figa skromnost in res lahko raste dobesedno iz kamenja!
Ampak tudi za njo velja pregovor, da prazen žakelj ne stoji pokonci ... . Če hočeš da bo tudi dobro rodila, ji privošči tudi nekaj humusa. Je zelo hvaležna za organsko gnojenje.
Sicer je mesto saditve odvisno tudi od ostalih pogojev, saj veš, sonce, zavetrje, itd.
Po podatkih ki si jih navedel, bi jo posadil v breg, sploh če s tem preprečiš pozebe, ki nastanejo v kotlinah. Zemlja naj bi bilo peščeno ilovnata, s kakih 10 - 20 % humusa. Tudi sam sem ji namešal substrat, kjer je prevladoval pesek (dolomit), dobila pa je tudi kompost in celo nekaj šote.
Potem pa jo vsako pomlad razveseli s zrelim kompostom ali kaj sličnega (odležan gnoj itd), pa preko zime ali zgodaj spomladi kakšno PK gnojilo.
Rabi pa poleti, ko se plodovi debelijo kar precej vode.
LP_________________mfranc