Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kitajska volčja jagoda - Goji lycium
Pozdrav.
Problem je v okuženosti rastlin z Pepelasto plesnijo.
To lahko (brezplačno) dobiš pri nakupu. Ni več pomoči, saj se v vegetaciji prenaša naprej v naslednje letno obdobje, pa še prenaša se na druge sadne vrste. Konkretno pri meni na jablane- Cepljenke.
V upanju po novi pridobitvi Goji Sucress Instant, sem v skepsi, saj sem naletel ponovno na pepelasto plesen,na matični rastlini,pa tudi na dveh ukoreninjenih potaknjencih.
lp. Vinkoz
Problem je v okuženosti rastlin z Pepelasto plesnijo.
To lahko (brezplačno) dobiš pri nakupu. Ni več pomoči, saj se v vegetaciji prenaša naprej v naslednje letno obdobje, pa še prenaša se na druge sadne vrste. Konkretno pri meni na jablane- Cepljenke.
V upanju po novi pridobitvi Goji Sucress Instant, sem v skepsi, saj sem naletel ponovno na pepelasto plesen,na matični rastlini,pa tudi na dveh ukoreninjenih potaknjencih.
lp. Vinkoz
Se bojim vinkoz, da je pepelasta plesen "rak rana" goji jagod, trosi pepelaste pa so prisotni povsod, so v zraku.
Me nekoliko preseneča, da ti dela težave pri vas na primorskem, kljub burji in vsaj pregovorno bolj suhi klimi tudi v jeseni.
Verjetno bi se še spomnila katera firma je to bila, kaj ne?
Namreč me zanima.
Prošnja enaka prejšnji.
Planiram si nasaditi špalirček in če je že tako, bi nekako poizkusil s "pravimi" sortami.
Čeprav me pa vse to, okoli sort nekako bega. Očitno je (vsaj tako zgleda), da Kitajci sadijo kakšne svoje sorte, ki tam funkcionirajo, med tem ko pri nas ne. Prve rastline, ki so se prodajale v Evropi sem kar siguren, da so bile enostavno sejanci iz semena suhih jagod. Po izkušnjah tistih, ki ste jih sadili med prvimi je zelo jasno, da je z njimi več tegob, kakor pa uspehov.
Zadnje čase pa prihajajo nove sorte, ki so boljše, bolj odporne na bolezni, na različne rastne pogoje itd. Tako vsaj nekateri potrjujete. A kot kaže je sestavni del tega t.i. uspeha tudi ne ne-najboljši okus jagod. Za enkrat.
Je torej kompromis pravo stališče?
Sicer pa je vrednost goji rastlin tudi v tem, da se iz suhega zelenja lahko pripravlja čaj, menda zelo dober (pritrjujem) in koristen (upam da), drugače pa je sveže listje prav tako užitno za nas "travojedce".
Me nekoliko preseneča, da ti dela težave pri vas na primorskem, kljub burji in vsaj pregovorno bolj suhi klimi tudi v jeseni.
Citiram: |
Kupila sem ga letos na sejmu flora v Celju. Neka vrtnarija je ponujala izključno sadno drevje, jagodičevje.... |
Verjetno bi se še spomnila katera firma je to bila, kaj ne?
Namreč me zanima.
Citiram: |
Imam pa tudi sorto s poreklom Sweet Lifeberry, obstajata še Big Lifeberry in N.1. Ta sadika, je bila polna, že ko je bila ena sama vejica. Liste ima bolj podolgovate in veliko bolj polna je, jagode so na daljših pecljih, zanimivo tudi bolj zgodnejša je in kar je najboljše, da sploh nima bolezni, tudi zdaj v tem vremenu, niti pikice. |
Prošnja enaka prejšnji.
Planiram si nasaditi špalirček in če je že tako, bi nekako poizkusil s "pravimi" sortami.
Čeprav me pa vse to, okoli sort nekako bega. Očitno je (vsaj tako zgleda), da Kitajci sadijo kakšne svoje sorte, ki tam funkcionirajo, med tem ko pri nas ne. Prve rastline, ki so se prodajale v Evropi sem kar siguren, da so bile enostavno sejanci iz semena suhih jagod. Po izkušnjah tistih, ki ste jih sadili med prvimi je zelo jasno, da je z njimi več tegob, kakor pa uspehov.
Zadnje čase pa prihajajo nove sorte, ki so boljše, bolj odporne na bolezni, na različne rastne pogoje itd. Tako vsaj nekateri potrjujete. A kot kaže je sestavni del tega t.i. uspeha tudi ne ne-najboljši okus jagod. Za enkrat.
Je torej kompromis pravo stališče?
Sicer pa je vrednost goji rastlin tudi v tem, da se iz suhega zelenja lahko pripravlja čaj, menda zelo dober (pritrjujem) in koristen (upam da), drugače pa je sveže listje prav tako užitno za nas "travojedce".
juglans, meni pa jo je prijatel naročil iz tujine, se mi zdi da pri rühlemann's pflanzen , lahko pa ti naredim kak potaknjenec.
Aye-Aye je napisal/a: |
juglans, meni pa jo je prijatel naročil iz tujine, se mi zdi da pri rühlemann's pflanzen , lahko pa ti naredim kak potaknjenec. |
Če bi hotela in se spomnila, ko bo čas, bi pa bil vesel kakšnega ukoreninjenca. Vsekakor.
Hvala za ponujeno in dobro voljo.
TwityPity je napisal/a: |
Tudi naša je zgleda iz ene "švoh" serije. V treh-štirih letih je mogoče naredila za pest plodov, kateri pa so bolj kot ne grenki, za povrhu jo pa še pepelasta plesen napada. Za moje pojme, škoda prostora. |
Tudi naši dve sadiki v treh letih niso obrodile več kot 30 kom drobcenih jagodk. Plesni pa ne opažam. Zraste vsako leto konkretno čez 4 metre. Potaknjence sem dobila od Humus-a, ki je bil sprva prav tako skeptičen in mi je napisal takole: Goji so velika uganka. Meni tudi prvo leto niso popolnoma nič obrodili - letos pa zelo. In kako so mi obrodili? Predlansko leto sem bil podobno dvomljiv kot ti, potem pa lansko leto nisem naredil prav nič. Nisem jih nič obrezal, nič pognojil... edino malo sem dodal okoli njih pepela. Poleti sem jih celo preredko zalival in zaradi temperaturnega šoka so jim odpadli listi. Jeseni pa... so obrodili.
Torej, moj nasvet: potrpežljivost.
Letos bom še potresla s pepelom, potem pa kar bo, pa bo. Če obrodi, ostane, sicer leti v kompost.