Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zelena - Apium graveolens

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Zelena - Apium graveolens

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

lana

Odgovor Napisal/-a lana »

Slabo se jo vidi, bom jutir poslikala še enkrat, ampak da ne bo prazna tema, heheh:

pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Letos sem imela prvič svoje sadike listne in gomoljne zelene in je zrasla res čudovita, zdaj pa ne vem, ali bi jo lahko pustila čez zimo zunaj ali jo raje pospravim, narežem in v skrinjo?
Ima kdo mogoče še kako drugo idejo za skladiščenje? Stebelne do zdaj še nisem imela, gomoljno sem si pa navadno, če nisem celega gomolja porabila naenkrat, narezala na kocke in zamrznila.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

jaz sem jo puščala zunaj, in ji ni nič škodilo, naslednje leto je normalno rasla naprej, dokler ni začela semeniti._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Stebelna tudi, pod snegom?
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Za moje pojme je odvisno koliko je razvita. Pri nas gomoljna večinoma prezimi na vrtu - nekaj manjših pač zgnije. Tudi nekaj stebelnih mi je lansko leto prezimilo.

S stebelno nisem imel nevem kakšnih dobrih rezultatov, zato sem jo opustil, gomoljno (Praška) pa še vedno gojimo - čeprav tudi ta ni nevem kaj.

No letos ji je družba nizkega fižola malce pomagala, vendar samo v nadzemnih delih.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Uf Twity, bi bila primerna za tekmo naj brkate zelenjave. Laughing
Mesec November verjetno in boj proti moškim boleznim. Idea

Sadil pa si jo kako? Kot predvzgojene sadike, si morda setev rečil in potem te viške flancal? Sprašujem zato, ker se pri meni s sličnimi korenovkami (koreninski peteršilj, pastinjak) dogaja podobno, ko si sadike vzgojim v malih lončkih. Korenine so zavite v "štofelc", razvejane in rahlo odebeljene, skratka neuporabne.

Sicer pa gomoljne zelene ne sadim, ker jo praviloma, še pred menoj pospravi (prijatelj) voluhar. Nekoliko bolj prizanešeno je stebelni z., ki jo kompromisno obožujem jaz.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Meni je sadike gomoljnih prinesla brbr. Posadila sem jih med paradižnike in so kar lepo naredile. Mene so učili, da mora gomolj skoraj povsem gledati iz zemlje in jo tako tudi sadim. Ker jih imam malo, se lahko igram, da jih v začetku podprem, kar z vejami, kot grah.
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Da najprej pridem na jasno: od zelen imamo gomoljno, stebelno in tudi listno? Letos sem dobil prvič gomoljne in zdaj rastejo in jih bom zaradi Twitija tudi pustil zunaj. Ali pa kakšno še zdaj pobral, da vidim to čudo. Sicer bi pa rekel, da imamo doma tudi tisto, katere liste se daje v juho za res močno aromo, torej verjetno listno zeleno? Obožujem jo, pravimo pa ji ˝magi˝ pri nas, mogoče po tisti Maggy tekočini kot dodatku v že pripravljene juhe?
Odgovori