Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Bokaši kompostiranje
Ker v zgornjem postu ni več mojih slik jih nalagam ponovno.
Organko narejen iz jupol kant.
Potrebujemo 3 kante.
Na prvo kanto pričvrstimo pipico.
Drugi odrežemo dno malo nad robom.
Druga je potrebna, da dvignemo tretjo kanto toliko, da se lahko nabira tekočina.
Tretji pa navrtamo luknje v dno. Jaz sem jo uporabljala samo eno sezono. Za boljše fermentiranje bi priporočala, da se rob kjer se kante stikajo zatesni z kakšnim trakom.
Spodnji del z pipico;
Na zgornji del sem dala odrezan rob druge kante, ki bo služil za dvignjeno dno tretje kante:
Tretja kanta z naluknjanim dnom in pokrovom :
_________________Začni dan z nasmehom in vse bo lažje!
Organko narejen iz jupol kant.
Potrebujemo 3 kante.
Na prvo kanto pričvrstimo pipico.
Drugi odrežemo dno malo nad robom.
Druga je potrebna, da dvignemo tretjo kanto toliko, da se lahko nabira tekočina.
Tretji pa navrtamo luknje v dno. Jaz sem jo uporabljala samo eno sezono. Za boljše fermentiranje bi priporočala, da se rob kjer se kante stikajo zatesni z kakšnim trakom.
Spodnji del z pipico;
Na zgornji del sem dala odrezan rob druge kante, ki bo služil za dvignjeno dno tretje kante:
Tretja kanta z naluknjanim dnom in pokrovom :
_________________Začni dan z nasmehom in vse bo lažje!
Muha, tudi meni je počil en pokrov in seveda sem ga uspešno zamenjala, kar v trgovini kjer sem posodo kupila (jablana). Povedala težavo in naslednjič so že imeli pripravljeno.
Bobolino, kot pravi muha, se sicer fermentirani ostanki čez zimo težje predelajo, sploh lani, ko je bilo veliko snega. Pomaga, da jih vsaj malo, v kolikor ni zemlja zmrznjena vkoplješ v tla, kar z vilami to naredim, pa listje in seno čez dan, tudi karton ni napačen, sprobala pa sem tudi črno folijo in tam je bilo razkrajanje neprimerno boljše. Spomladi preden sadiš , le poglej koliko so se ostanki predelali, a mislim da ne bo problem, že tudi kar kaj posadit.
Marinka, , zdaj ko si slike naložila na novo, so se tudi zgoraj pojavile.
lpmami, pipice se dobijo v obiju, merkurju ... Mislim , da ni to problem, če ne najdeš povej mislim da se mi nekje še ena valja naokrog.
Bobolino, kot pravi muha, se sicer fermentirani ostanki čez zimo težje predelajo, sploh lani, ko je bilo veliko snega. Pomaga, da jih vsaj malo, v kolikor ni zemlja zmrznjena vkoplješ v tla, kar z vilami to naredim, pa listje in seno čez dan, tudi karton ni napačen, sprobala pa sem tudi črno folijo in tam je bilo razkrajanje neprimerno boljše. Spomladi preden sadiš , le poglej koliko so se ostanki predelali, a mislim da ne bo problem, že tudi kar kaj posadit.
Marinka, , zdaj ko si slike naložila na novo, so se tudi zgoraj pojavile.
lpmami, pipice se dobijo v obiju, merkurju ... Mislim , da ni to problem, če ne najdeš povej mislim da se mi nekje še ena valja naokrog.
Kolikor vem, ja. Svojčas so imeli v ponudbi tudi enega večjega za vrt, a ga pozneje nisem več zasledila.
Meni je veliko do tega, da čimveč materiala vrnem naravi in da na vrtu ne kurim. Problem so mi bila obolela stebla paradižnika, kaj z njimi? Posušijo se zlepa ne, v kontejner jih tudi nisem rada nosila, materiala se nabere kar precej. Odkar vem za biogen, jih porežem, malo bolj na drobno nasekam, potolčem in natlačim v plastične vreče, ki mi ostanejo od kupljenih substratov, z vmesnim tlačenjem in posipanjem z biogenom seveda. Potem te vreče tesno zavežem, naložim eno na drugo in obtežim. Stebla od paradižnika oddajo komaj toliko tekočine, kot je je potrebno za fermentacijo, potrebe po odtakanju ni, po 3 tednih je zadeva fermentirana enako, kot v posodah.
Meni je veliko do tega, da čimveč materiala vrnem naravi in da na vrtu ne kurim. Problem so mi bila obolela stebla paradižnika, kaj z njimi? Posušijo se zlepa ne, v kontejner jih tudi nisem rada nosila, materiala se nabere kar precej. Odkar vem za biogen, jih porežem, malo bolj na drobno nasekam, potolčem in natlačim v plastične vreče, ki mi ostanejo od kupljenih substratov, z vmesnim tlačenjem in posipanjem z biogenom seveda. Potem te vreče tesno zavežem, naložim eno na drugo in obtežim. Stebla od paradižnika oddajo komaj toliko tekočine, kot je je potrebno za fermentacijo, potrebe po odtakanju ni, po 3 tednih je zadeva fermentirana enako, kot v posodah.
- lpmami
- Prispevkov: 8375
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Sem bolj natančno pogledala slike zgoraj in vidim, da eno vedro imam s prav tako pipico. Ta na sliki stoji na podstavku, meni je pa prav to problem. Vedro imam v kuhinji pod koritom in ni prostora za stojalo, zato rabim pipico, ki je zelo majhna. Montirati jo moram precej pri dnu, da lahko odlivam tekočino, pa ne tako velika, da sega čez dno, ker potem ne more stati na tleh brez podstavka._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Na kompostni kup jih ne mečem, zato sem bila tembolj vesela biogena, za katerega upam, da med procesom fermentacije popapca tudi večino povzročiteljev bolezni. Saj končno tudi seme paradižnikov fermentiramo pravzaprav samo zato, da ne bi prenašali bolezni. Kali namreč čisto lepo tudi brez fermentacije.
Po drugi strani sem pa pred leti gledala oddajo Ajde, kjer so delali visoko gredo in omenili, da lahko vanjo pade tudi kaka obolela rastlina (rastlinska homeopatija?). Upam, da si kasneje zaradi tega ne bom .
Po drugi strani sem pa pred leti gledala oddajo Ajde, kjer so delali visoko gredo in omenili, da lahko vanjo pade tudi kaka obolela rastlina (rastlinska homeopatija?). Upam, da si kasneje zaradi tega ne bom .