Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Artemisia vulgaris - navadni pelin (in sorodne vrste)

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Artemisia vulgaris - navadni pelin (in sorodne vrste)

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

Pelin navadni - Artemisia vulgaris

A. vulgaris, vrsta pelina, razširjena ob poteh in na ruderalnih rastiščih; večletna do 120 cm visoka, močno razvejana rastlina z dvakrat pernatimi, na sp. strani polstenimi listi<<, cvetni koški zelo majhni, rdečkasto rjavi, obdajajo jih polsteni ovojkovi listi; ker vsebujejo aromatična olja, se uporablja kot začimba za pečenko in perutnino.

Pelin pravi - Artemisia absinthium

vrsta iz družine košaric (nebinovk) in iz rodu pelin v suhih predelih Evrazije; do 1 m visok, aromatično dišeč, polsteno dlakav polgrm s kimastimi, rumenimi cvetnimi koški, nameščenimi v latah. P. vsebuje eterična olja, predvsem strupeni tujon (močan živčni strup, ki povzroči epileptične krče), v medicini se uporablja kot sredstvo proti glistam, kot grenčica in za izdelovanje pelinkovca (absint; vsebuje tujon) (DUDEN)

kakšen je moj pelin? žal slike celega grma nimam. zraste do 2 m in cveti tako. lpvoda

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Doli: 28 junij 2013

Artemisia vulgaris

ferdo36
Prispevkov: 1228
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Ker je tvoj pelin srebrn in dlakav je sigurno pravi pelin Artemisia absinthium._________________Narava vse povrne!
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

hvala za pojasnitev. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
doli
Prispevkov: 1172
Pridružen: Po Jun 03, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a doli »

Artemisia ludoviciana

pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

Tale tujon, ki ga vsebuje pelin res ni najbolj zdrav zato namok v žganju ni najbolj priporočljiv, če pa skuhamo čaj kjer se tujon uniči in ga zmešamo z žganjem in praženim sladkorjem dobimo zelo dober pelinkovec.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

pep je napisal/a:
Tale tujon, ki ga vsebuje pelin res ni najbolj zdrav zato namok v žganju ni najbolj priporočljiv, če pa skuhamo čaj kjer se tujon uniči in ga zmešamo z žganjem in praženim sladkorjem dobimo zelo dober pelinkovec.


Pravzaprav se ne uniči, ampak ostane v pelinu, ker ni topen v vodi, je pa v alkoholu.
vodenka
Prispevkov: 849
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Metuljc a to pomeni tud če ga skuhaš v čaju semu ne razgradi tisti tujon ,sprašujem zato ker moj pokojni tast je imel zelo veliko vero v pelin in je vse bolezni zdravil s pelnom ,kadar je imel zdravstvene težave in moralnega mačka sije v majhnem lončku skuhal pelin in tega pokušal cel dan tako sije kuhal najman tri dni ,redko je obiskal zdravnika in lepo strost dočakal.
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

Za tujon res ne vem, če se s temperaturo uniči, njegova škodljivost pa je v preveliki količini uživanja.
Tujon vsebujeta tudi žajbelj, vratič pa sta čislani zdravilni rastlini.
V naravi je precej divjih sadežev, ki so surovi rahlo strupeni, kuhani pa popolnoma užitni, bezek, ognjeni trn,jerebika, brogovita itd
Odgovori