Jalapeno
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Jalapeno
(Prenos iz arhiva)
- Plamenka
- Prispevkov: 9912
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
-
- Prispevkov: 350
- Pridružen: So Jun 08, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 4716
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
Današnje kosilo; torej so že pokojni ...
Končno lahko povem nekaj o razlikah med dvema sortama; levo so Jalapeno TAM - desno, vključno z rdečimi je "domači" jalapeno, Kalia.

Razlike skozi sezono:
- Tam so evidentno skozi celo sezono bolj čokati, in so na začetku sezone in sedajle tudi večji od Kalie.
Na višku sezone, v tisti hajcungi, pa so bili jalapenčki od kalije bolj veliki! Kot je razvidno iz te slike http://shrani.si/f/o/K5/3ZkqN7oA/1/0031.jpg (TAM so na sliki spodaj).
- TAM so precej bolj zgodnji in zgodnjost ponavadi pomeni da za rast ne rabijo toliko toplote kot pozni Kalia. Zgornji "pojav" skozi sezono sovpada s tem, da se TAM relativno dobro debelijo pri malo nižjih temperaturah, na začetku in na koncu sezone. Kalia je počasna, ker rabi večjo toploto da dobro dela.
- skovilčki
; jah, težko govorim o skovilih, ko pa mi najbolj pašejo Habanero
. TAM je malo bolj mil, ampak sedajle, jeseni, oba kar dobro zažigata. Za Jalapeno seveda
.
Imata tudi različne termine obiranja in se preko sezone lepo dopolnjujeta, tako da je vedno kaj za obrati.
LP_________________mfranc

Končno lahko povem nekaj o razlikah med dvema sortama; levo so Jalapeno TAM - desno, vključno z rdečimi je "domači" jalapeno, Kalia.

Razlike skozi sezono:
- Tam so evidentno skozi celo sezono bolj čokati, in so na začetku sezone in sedajle tudi večji od Kalie.
Na višku sezone, v tisti hajcungi, pa so bili jalapenčki od kalije bolj veliki! Kot je razvidno iz te slike http://shrani.si/f/o/K5/3ZkqN7oA/1/0031.jpg (TAM so na sliki spodaj).
- TAM so precej bolj zgodnji in zgodnjost ponavadi pomeni da za rast ne rabijo toliko toplote kot pozni Kalia. Zgornji "pojav" skozi sezono sovpada s tem, da se TAM relativno dobro debelijo pri malo nižjih temperaturah, na začetku in na koncu sezone. Kalia je počasna, ker rabi večjo toploto da dobro dela.
- skovilčki



Imata tudi različne termine obiranja in se preko sezone lepo dopolnjujeta, tako da je vedno kaj za obrati.
LP_________________mfranc
-
- Prispevkov: 1128
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am