Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sušenje kakijev

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Sušenje kakijev

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Izvleček iz debate v temi KAKI, skupno naročilo




tjesih:

Mene pa zanima kako se kaki suši in za kaj se uporablja. Lahko prosim dobim nasvet.



battagelli

Kakije sušim cele ali vsaj polovičke,obvezno jih prej olupim.Sušim jih v navadnem ABC bio sušilniku,stem da sem dokupil zaradi krožnikov še enega.
Sušim v 8 krožnikih namesto v 4,to pa zaradi boljšega izkoristka elektrike.
Letos planiram nabavo še 4 krožnikov,tako da bi sušil v 12.Motor za zrak in grelec sta namreč dovolj močna.(Presenečeni boste koliko se lahko posuši,v tako majhni pripravi)
Sušenja me je naučil g. Brajnik,kateri je prvi začel bolj strokovno sušiti Kakije.
Potrebno je biti pazljiv pri temperaturi sušenja,katera naj ne presega 42 stopinj.Po končanem sušenju jih jaz pustim, da dozorijo.Po kakih treh mesecih,ko se začnejo barvati z belim poprhom (sladkor,kot pri smokvi) so tapravi.
Tako sušeni kakiji so res nekaj posebnega,vrhunski po okusu in vsebnosti vitaminov in mineralov,kar pa še posebno velja popolnoma brez sledu raznih fitofarmacevtskih sredstev sepravi nakratko STRUPOV.
Še malo več si lahko preberete tukaj http://naturscek.si/umedena-delikatesa/
in tukaj http://www.aktivni.si/prehrana/za-aktivne/hranilne-in-zdravilne-lastnosti-kakija/




juglans

Ali lahko napišeš koliko časa (približno) se polovičke sušijo v takšnem ABC bio sušilniku?
Verjetno lupiš že končno umedene.




battagelli

Sušiti lahko začnmo ,ko so lepo obarvani,pa vse tja dokler jih lahko lupiš.
Suhi so kar hitro,najbrž zato ker so olupljeni.
Jaz jih dvakrst preložim,da napravim prostor za druge katere sproti dodajam.
Pri sušenju se namreč hitro krčijo in nastaja prazen prostor,elektrika pa stane.




andreja62

Iva mi je pa dala krasno idejo za sušenje. Ker zvečer že po malem kurimo, sem jih nekaj narezala in dala na mrežo radiatorjev in se lepo sušijo.
Le upam, da ne bo preveč mušic




ivčk

Sušenje na radiatorju se res lepo obnese, lani sem to prvič počela bolj kot ne za hec, ker nisem vedela, če bo kaj iz tega, pa so se mi zelo lepo posušili. Mušic ni bilo! Verjetno jih moti topel zračni tok iz radiatorjev




battagelli

Veliko boljši okus dosežete če sušite vsaj četrtinke,najbolje je sicer,da se suši cel.Ampak na radiatorju bo to trajalo.




andreja62

Iz tvojega pisanja mi ni čisto jasno, kako se razreže kaki. Jaz sem ga namreč olupila in narezala na tanjše rezine in ne na krhlje. Je to prav?




Darso

Lani sem jih sušila z olupom vred, narezane na ribežu za kumarice kot čips. Zelo lepo in dobro. Sušim jih na krušni peči




andreja62

Se pravi, da je najbolje sušiti čim tanjše, kar je tudi logično, predvsem glede časa sušenja. Bomo tudi mi zalaufali kmalu kamin in na sedežu, ki se greje iz kamina, posušili veliko več, kot na radiatorju.




zuf

Ne, ne. KAr se tiče okusa, čim debelejše. Mi jih sušimo nad krušno pečjo, čim bolj na debele rezine. Sedaj bom pa upošteval nasvet in jih probal posušit na četrtinke, nekaj pa celih.




battagelli

Tako je prav.
Vsaj četrtinke,olupljene.Olupke lahko posušite za med kompot.
Še boljši bo če bo odležal dva meseca,v nepredušno zaprti posodi


Nazadnje urejal/a muha 30 Nov 2013 07:05; skupaj popravljeno 1 krat
Optimist
Prispevkov: 1263
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Pozdravljeni! Danes sem se lotil sušenja, pa se mi porajata dva uprašanja!

1)Sušilnik (abc Dorrer) ima tri stopnje. Katera od teh je blizu 42C?

2) Kako in kje skladiščite posušene kakije?_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Odvisno tudi od temperature prostora v katerem sušiš.
Jaz prvih 12 ur sušim z drugo stopnjo potem pa nadaljujem z prvo._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Optimist je napisal/a:
Pozdravljeni! Danes sem se lotil sušenja, pa se mi porajata dva uprašanja!
1)Sušilnik (abc Dorrer) ima tri stopnje. Katera od teh je blizu 42C?

http://www.rommelsbacher.de/Downloads/BA_DA750.pdf - predvidevam da tudi tvoj ni daleč od tega, in bi znale specifikacije biti precej podobne.
1.st - 250w in 20°C višja temp. kot v prostoru
2.st - 450w in 40°C višja temp. kot v prostoru
3.st - 750w in 60°C višja temp. kot v prostoru
Optimist
Prispevkov: 1263
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Hvaa! Twity, sej srce majo verjetno od istega kitajca Wink
Torej rabim še odgovor na drugo uprašanje! Crying or Very sad_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Nazadnje urejal/a Optimist 30 Nov 2013 15:24; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tole malo višje piše battagelli: Še boljši bo če bo odležal dva meseca,v nepredušno zaprti posodi
Optimist
Prispevkov: 1263
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Pišuka, kako sem to spregledal?? Na hladnem ali toplem? Rolling Eyes



Uploaded with ImageShack.us_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Na sobni temperaturi bo hitreje zorel
Bolj pomebno je da jih ne presušiš,tu pa kar zaupaj svojemu občutku._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Darso
Prispevkov: 827
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Darso »

Jaz sušim kar na krušni peči na peki papirju en teden, če je presuh kaki ni skrbi vakumiram in se v mesecu dni omedi kot viljamovka. Do zdaj še nikoli ni nič ostalo. Letos imam spet veliko suhih sliv, jabolk, viljamovk, goji jagod, kakijev. LP D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Odgovori