Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sivi žerjav - Grus grus

crtj-admin
Site Admin

Sivi žerjav - Grus grus

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Te dni se da opaziti na nebu kar precej ptic v jatah, ki se zelo glasno oglašajo. Letijo v jatah oblike klina, ali narobe zasukane črke V in so, kot že rečeno zelo glasne glede na to, da lete precej visoko.

Jasno mi je, da to utegnejo biti kakšne gosi, ali pa ....?.... , ne vem pa natančne vrste.

So pa (ocenjujem) kar velike.

Ali morda kdo ve katera vrsta je to?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Absolutno premalo podatkov za nas laike, morda bi vedel kak ornitolog. Piši na: luka.bozic@dopps.si Luka je koordinator zimskega štetja vodnih ptic, najbrž bi ti lahko dal kak verodostojen odgovor.
irenakk

Odgovor Napisal/-a irenakk »

Juglans, si vprašal Luko ali katerega drugega "ptičarja"? Si kaj izvedel?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Embarassed Embarassed

Mi je kar nerodno. Ne, nisem niti spraševal.

Sem pa ravno danes zopet opazil eno veliko jato teh ptic na nebu. Sem se "za permej" odločil da možakarja povprašam.

Javim, ko izvem in se oproščam za mojo nehvaležnost.
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Ptice,katerih jate so vidne v obliki črke V so največkrat žerjavi.
Letijo v raztegnjeni črki V .Včasih jih je v jatah 200 ali več.

Seveda tudi gosi._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
irenakk

Tudi jaz sem pomislila na žerjave in seveda gosi. Ne vem pa, ali obstaja kaka razlika med njimi glede časa selitve, kar bi mogoče bilo v pomoč pri določitvi.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Juglans, se mi zdi, da so gosi precej glasne, žerjavi ne. Ali si morda gledal film Nomadi neba , dokumentarec o goseh in drugih pticah selivkah, morda tu najdeš odgovor. Sem gledala že pred časom, tako ene 10 let nazaj, tako da se ne spomnim več točno, a sta me takrat film in njegova glasba čisto prevzela. Glasbo si še zdaj sem ter tja zavrtim Wink
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Gosi še jaz, popolna nepoznavalka ptic selivk, kakšno leto opazim: najprej zaslišim, ker so res glasne, potem pa zagledam klinasto jato. In se jih vedno razveselim. Sicer ne vem, zakaj. Mogoče pomislim: koliko življenja je okoli nas, tudi na nebu!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
irenakk

No, pa sem dobila odgovor strokovnjaka:

"Če bi bilo to konec novembra oz. začetek decembra, bi razmišljal o kakšnih goseh. Ker pa je šlo za začetek novembra in so bile ptice zelo glasne, so nedvomno to žerjavi."

LP
Odgovori